Η αμερικανική εφημερίδα New York Times εκφράζει ανοιχτά ην υποστήριξήτης στον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Ανταποκρίθηκε στις προκήσεις τη μία μετά την άλλη, έδειξε αυξανόμενες ηγετικές ικανότητες και κατάφερε να δώσει ουσίαστις αρχικές υποσχέσεις του για ελπίδα και αλλαγή», αναφέρει το κύριο άρθρο της εφημερίδας, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση το βράδυ της Πέμπτης και τυπώθηκε στο φύλλο της Παρασκευής.

Στις αρχές του χρόνου, οι New York Times είχαν υποστηρίξει την επιλογή της Χίλαρι Κλίντον ως υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία, όμως σήμερα η εφημερίδα σημειώνει στο άρθρο της ότι από τότεο Ομπάμα κατάφερε να σβήσει τις αρχικές επιφυλάξεις. «Έχει δείξει ψυχραιμία και ευθυκρισία. Πιστεύουμε ότι έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να επιτύχει ευρύτερη πολιτική συναίνεση, η οποία είναι κρίσιμη για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του έθνους» γράφει η εφημερίδα. Επισημαίνει μάλιστα ότι η επιλογή μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, Τζον Μακέιν, είναι εύκολη.

Η υποστήριξη των New York Times στον Ομπάμα ήταν αναμενόμενη καθώ η εφημερίδα στις εκλογές του 2004 είχε στηρίξει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζόν Κέρι, ενώ στις εκλογές του 2000 υποστήριξε τον Αλ Γκόρ.

Την ίδια ώρα, μετά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, άλλος ένας πρώην συνεργάτης του απερχόμενου προέδρου Τζορτζ Μπους, ο πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΚλίλαν τάχθηκε υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα.

Στη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης χιουμοριστικού talk show του CNN, ο ΜακΚλίλαν δήλωσε πως ανέκαθεν ήθελε να υποστηρίξει έναν υποψήφιο ο οποίος θα προσπαθήσει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η Ουάσινγκτον. «Θα ψηφίσω τον Μπαράκ Ομπάμα» ανακοίνωσε ο ΜακΚλίλαν, ο οποίος διετέλεσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου από τον Ιούλιο του 2003 ώς τον Απρίλιο του 2006.

Πάντως, τα επιτελεία των δύο υποψηφίων έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν πώς θα γιορτάσουν τη νίκη τους, το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι σχεδιάζουν μια «βραδιά νίκης» στο Φοίνιξ της Αριζόνα, εάν εκλεγεί ο Μακέιν, ενώ οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν να οργανώσουν μια μεγάλη συγκέντρωση στο Μεγάλο Πάρκο του Σικάγο, έναν από τους μεγαλύτερους ανοιχτούς χώρους της πόλης, όπου το 1979 ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ τέλεσε λειτουργία ενώπιον 200.000 ανθρώπων.