Χωρίς «θαρραλέες» αποφάσεις για τον περιορισμό των κλιματικών αλλαγών ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο υπουργών περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει αντιδράσεις κρατών – μελών της ΕΕ, το Συμβούλιο επιφυλάχθηκε να εξετάσει «προνόμια» για εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής και βαριές βιομηχανίες.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, «το Συμβούλιο υπουργών περιβάλλοντος δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αρκέστηκε σε ασαφείς διατυπώσεις».

Οι υπουργοί περιβάλλοντος των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, ενόψει των διεθνών διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Πόζναν της Πολωνίας από την 1η έως τις 13 Δεκεμβρίου και όπου αναμένεται να βρεθεί το διάδοχο σχήμα του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Το Συμβούλιο δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25-40% έως το 2020 και θέτει για πρώτη φορά στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 80-95% έως το 2050 για τα αναπτυγμένα κράτη. Αποφάσισε επίσης να μην επιδοτήσει έμμεσα τα πιλοτικά προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα μέσα από κατανομή δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το Συμβούλιο εξέτασε το ενδεχόμενο να εισάγει ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια για τους τομείς, στους οποίους ενδέχεται να παραχωρηθούν δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (κυρίως βιομηχανίες τσιμέντου, αλουμινίου, χάλυβα), ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρήσει δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της καμπάνιας για τις κλιματικές αλλαγές στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, «αυτά τα δύο τελευταία σημεία θέτουν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα μείωσης από την ΕΕ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25-40% έως το 2020. Ταυτόχρονα γίνεται σαφές ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες πολίτες και οργανώσεις πρέπει να ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση για να εξασφαλίσουμε τα μέτρα, τις δεσμεύσεις και τις πολιτικές που θα εγγυηθούν την έγκαιρη αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών».