Πυρετός προετοιμασίας επικρατεί στα επιτελεία του Μπάρακ Ομπάμα και του Τζον Μακέιν, λίγες ώρες πριν από τηντρίτη και τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση που έχει προγραμματιστεί γιατο βράδυ (τοπική ώρα), στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα στη Νέα Υόρκη. Οι δημοσκοπήσεις πάντως εμφανίζουν τονυποψήφιο των Δημοκρατικών να έχει σταθερό το προβάδισμα έναντι του ρεπουμπλικανού υποψήφιου, ενώ η κόντρα μεταξύ των δύο κορυφώνεται.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Los Angeles Times», δείχνει τον Ομπάμα να προηγείται κατά εννέα μονάδες, ενώ άλλη δημοσκόπηση που διεξήγαγαν από κοινού το τηλεοπτικό δίκτυο CBS και η εφημερίδα «New York Times», ο Μπάρακ Ομπάμα προηγείται του Τζον Μακέιν κατά 14 μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Los Angeles Times»,ο Ομπάμα προηγείται με ποσοστό 50% έναντι 41% του Μακέιν, ενώ τονπροηγούμενο μήνα, σε δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου, η διαφορά μεταξύ των δύο διεκδικητών της αμερικανικής προεδρίας ήταν μόλις τέσσερις μονάδες, με τον Ομπάμα να συγκεντρώνει ποσοστό 49% και τον Μακέιν 45%.

Πολτικοί αναλυτέςσημειώνουν ότι στο αποψινό ντιμπέιτ, ο Ομπάμα θα πρέπει να κάνει ό,τι έκανε και στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις: δηλαδή να μιλήσει για το όραμά του και για το πολιτικό του πρόγραμμα. Αντίστοιχα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν θα πρέπει να διανύσει μεγάλη απόσταση για να καλύψει τη διαφορά με τον αντίπαλό του. Ήδη από τις προηγούμενες μέρες έχει σκληρύνει την κριτική του απέναντι στον Ομπάμα και αυτή τη στάση αναμένεται να τηρήσει και κατά την αποψινή τηλεοπτική αναμέτρηση. «Ποτέ πριν στην ιστορία, ο λαός της Αμερικής δεν έχει κληθεί να ρισκάρει τόσα πολλά για τόσα λίγα», είπε ο Μακέιν, αναφερόμενος κυρίως στις προτάσεις Ομπάμα για την οικονομία και κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι μπορεί να οδηγήσει από την οικονομική ύφεση στην οικονομική κατάρρευση.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως η μάχη έχει κριθεί και πως ο Μακέιν δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αλλάξει την υπάρχουσα δυναμική του Μπάρακ Ομπάμα. Ωστόσο άλλοι σημειώνουν ότι είναι νωρίς και τα όποια συμπεράσματα θα είναι ανώριμα. Ο αναλυτής του αμερικανικού δικτύου Fox, Καρλ Ρόβ εκτιμά πως «υπάρχουν βαθιά και επίμονη αμφισβήτηση στην ικανότητα του Ομπάμα να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπάρχει πολύς χρόνος και για τους δύο υποψηφίους και είναι πολύ πιθανόν να ανατραπεί η εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Αυτό που πρέπει να κάνει ο Μακέιν είναι να ορίσει με σαφήνεια τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εκείνον και τον Ομπάμα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την οικονομική τους πολιτική και ζητήματα φορολογίας».

Η αποψινή τηλεοπτική αναμέτρηση με συντονιστή Μπόμπ Σίφερ από το δίκτυο CBS αναμένεται να εστιάσει σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και να δώσει στους δύο υποψηφίους την ευκαιρία να δώσουν διευκρινήσεις σχετικά με το οικονομικό τους πρόγραμμα. Ωστόσο υπάρχουν υπαινιγμοί ότι ο Μακέιν δεν θα περιοριστεί στον πολιτικό χαρακτήρα της συζήτησης αλλά θα επιμείνει στις αιχμές που αφήνει εδώ και δύο εβδομάδες για τον Μπάρακ Ομπάμα και τις σχέσεις του με την οργάνωση ACORN (Association of Community Organizations for Reform Now – η πιο γνωστή ριζοσπαστική οργάνωση στις ΗΠΑ) και τον αριστερό ριζοσπάστη και ενάντιο του πολέμου κατά τη δεκαετία του ’60, Μπίλ Έιερς.