Απογοητευμένοι από την οικονομική κρίση και δύσπιστοι απέναντι στις ικανότητες των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ να τη διαχειριστούν εμφανίζονται οι περισσότεροι αμερικανοί, σε δημοσκόπηση των USA Today/Gallup που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εννέα στους δέκα αμερικανούς (ποσοστό 91%) δηλώνουν απογοητευμένοι από τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους 10 αμερικανούς (ποσοστό 84%) πιστεύουν ότι η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί, και δεν θεωρεί ότι θα έχουν αποτέλεσμα οι «ενέσεις» με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να «τονώσει» το τραπεζικό σύστημα. Παρ’ όλο που δεν θεωρούν κανέναν από τους δύο υποψηφίους αρκετά ικανό να διαχειριστεί την κρίση, η εμπιστοσύνη στον Μπάρακ Ομπάμα εμφανίζεται υψηλότερη σε σχέση με εκείνη στον Μακέιν.

Συγκεκριμένα, μόνο το 31% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί των υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και το οικονομικό του επιτελείο ικανούς να τερματίσουν την οικονομική κρίση, ενώ το 63% δεν τους θεωρεί ικανούς. Αντίθετα, οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50%) εκτιμούν ότι με την εκλογή του ο Ομπάμα θα μπορέσει να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ το 44% δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται ούτε τις ικανότητες του γερουσιαστή του Ιλινόι, στον συγκεκριμένο τομέα.

Ωστόσο ο Μπάρακ Ομπάμα εμφανίζεται να υπερισχύει σταθερά έναντι του αντιπάλου του Τζον Μακέιν. Άλλη δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, αυτή των Reuters/C-SPAN/Zogby, δίνει προβάδισμα 6 μονάδων στον υποψήφιο των δημοκρατικών –δύο μονάδες πάνω απ’ ότι η τελευταία δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, το γκάλοπ εμφανίζει τους ψηφοφόρους στις αμερικανικές εκλογές να προτιμούν τον Ομπάμα κατά 49%, έναντι του 43% του αντιπάλου του Τζον Μακέιν.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, τα επιτελεία και των δύο υποψηφίων εστιάζουν στην οικονομική κρίση. Χθες, από το Οχάιο, ο Ομπάμα πρότεινε τέσσερα βήματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, ενώ ο Μακέιν σχεδιάζει να παρουσιάσει σήμερα ένα πακέτο νέων προτάσεων που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους αμερικανούς στην αντιμετώπιστη της κρίσης. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο οικονομικός σύμβουλος του Μακέιν, Νταγκ Χολτζ-Ίκιν, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα προτείνει φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ηλικιωμένους επενδυτές.Θαπροτείνει οι ηλικιωμένοι να πληρώνουν φόρο το ανώτατο 10% για τα χρήματα που θα αποσύρουν από τους ειδικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς. Ο στόχος είναι να ενισχυθούν προσωρινά οι επενδυτές, καθώς η νομοθεσία τους υποχρεώνει να αρχίσουν να αποσύρουν χρήματα από τους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς όταν φτάσουν σε ηλικία 70,5 ετών.

Στη δημοσκόπηση των USA Today/Gallup οι αμερικανοί εμφανίζονται μάλλον απαισιόδοξοι. Σχεδόν οι μισοί (49%) δηλώνουν ότι δεν περιμένουν ανάκαμψη της οικονομίας για πολύ καιρό, όμως οι υπόλοιποι μισοί (47%) εκτιμούν ότι τα προβλήματα είναι προσωρινά. Στην ίδια δημοσκόπηση, ο Ομπάμα προηγείται του Μακέιν με 51% έναντι 44% μεταξύ των καταγεγραμμένων, ενώ σημειώνεται πως η έρευνα διενεργήθηκε την Κυριακή, πριν δηλαδή ο δείκτης Ντάου Τζόουνς σημειώσει το ιστορικό ρεκόρ ανόδου που σημείωσε τη Δευτέρα.