Στη Γενεύη βρίσκεται από σήμεραο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προκειμένου να συζητήσει με τουςεπικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τις μεθόδους χειρισμού της κρίσηςμεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ θα συντονίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για την πρώτη συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Γεωργιανών μετά την έναρξη της σύγκρουσης, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί.

Ο Μπαν Κι Μουνπρόκειται να έχει συνεργασία με τον πρόεδρο του συμβουλίου των ευρωπαίων υπουργών Μπερνάρ Κουσνέρ και με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα. Νωρίτερα θα συναντηθεί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Στη Γενεύη, μία από τις δύο ομάδες εργασίας θα επικεντρωθεί στο θέμα των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων στη Γεωργία από την τελευταία σύγκρουση καθώς και από τις συγκρούσεις στις αρχές του 1990. Οισυνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν το πρωί της Τετάρτης, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, υπό την τριπλή προεδρία του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Θα συμμετάσχουν σε αυτές αντιπροσωπείες από τη Γεωργία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.