Η αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, επιδεινώνει το πρόβλημα της πείνας παγκοσμίως, το οποίο πλήττει περισσότερους από 923 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός περίπου 923 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα παγκοσμίως, δηλαδή 75 εκατομμύρια περισσότεροι το 2007, αύξηση που ο FAO αποδίδει κυρίως στην άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής και των καυσίμων. Οι περισσότεροι από αυτά τα 75 εκατομμύρια ανθρώπων προέρχονται από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (41 εκατομμύρια προστέθηκαν φέτος στη λίστα των υποσιτιζόμενων), την υποσαχάρεια Αφρική (προστέθηκαν 24 εκατομμύρια), τη Λατινική Αμερική (προστέθηκαν 6 εκατομμύρια), τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (προστέθηκαν 4 εκατομμύρια).

Το 89% των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα, δηλαδή 750 εκατομμύρια, ζουν σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Σε 15 αφρικανικές χώρες η πείνα πλήττει άνω του 35% του πληθυσμού. «Ιδιαίτερα ευάλωτες» στις αυξήσεις των τιμών είναι εικοσιδύο χώρες, όπου το ποσοστό των χρόνια υποσιτιζόμενων ανθρώπων είναι υψηλό (άνω του 30%) και υψηλή (ή και απόλυτη σε ορισμένες περιπτώσεις) είναι η εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου και δημητριακών. Πρόκειται για την Ερυθραία, το Νίγηρα, τα νησιά Κομόρες, τη Μποτσουάνα, την Αϊτή, τη Λιβερία, το Μπουρούντι, το Τατζικιστάν, τη Σιέρα Λεόνε, τη Ζιμπάμπουε, την Αιθιοπία, τη Ζάμπια, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Μοζαμβίκη, την Τανζανία, τη Γουινέα-Μπισάου, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, την Καμπότζη, τη Βόρεια Κορέα, τη Ρουάντα και την Κένυα.

Σήμερα, ο γενικός γραμματέαςτου ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις ασθενέστερες χώρες, η παγκόσμια οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προστατευτεί ο απλός κόσμος, επικρίνοντας ταυτόχρονα την περιστασιακή αντίδραση των παγκόσμιων κυβερνήσεων στο πρόβλημα. Οι ενέργειες που ανέλαβαν οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες το Σαββατοκύριακο είναι αξιέπαινες, αλλά ανεπαρκείς, τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Μπαν Κι-Μουν.

«Περισσότερες συντονισμένες προσεγγίσεις, που θα περιλαμβάνουν και την άμεση επέμβαση των κυβερνήσεων των μεγάλων οικονομιών, είναι απαραίτητες για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και για την εγγύηση των αποταμιεύσεων του απλού κόσμου», προσθέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ.Ο ίδιος προέτρεψε για «βαθιές και συστημικές μεταρρυθμίσεις, βασισμένες σε μία συμπεριληπτική πολυπρισματικότητα για ένα καθολικό οικονομικό σύστημα, το οποίο θα είναι ικανό να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας δείχνουν ότι η αύξηση στις τιμές ειδών διατροφής ήταν 12% το 2006 (σε σχέση με το 2005), όμως το 2007 έφτασε το 24%, ενώ κατά τους πρώτους μήνες του 2008 οι τιμές αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 50%. Ο οργανισμός αναφέρει πως απαιτούνται περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διατροφική ασφάλεια και για να δοθεί ώθηση στον αγροτικό τομέα, ο οποίος έχει παραμεληθεί χρόνια στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πείνα.

Τέλος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM), τη στιγμή που όλο και περισσότερες χώρες έχουν ανάγκη από διεθνή βοήθεια σε τρόφιμα, η αποστολή αυτού του τύπου βοήθειας έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών!