Πριν από επτά χρόνια, ακριβώς, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον τρόμο. Επέζησαν. Αλλά το σοκ που υπέστησαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εξακολουθεί να μην τους αφήνει να ησυχάσουν. Για τους ανθρώπους αυτούς, οι ειδικοί προτείνουν τώρα μια νέα θεραπεία, που βασίζεται στην εικονική πραγματικότητα
Τη μια στιγμή κλεινόταν στον εαυτό του και την άλλη τον πλημμύριζε οργή. Φοβόταν να ανέβει τις σκάλες, να μπει στο μετρό, να χρησιμοποιήσει μηχανές, να δει έξω από το παράθυρο… Όλα του θύμιζαν εκείνη την ημέρα. Το αίμα του πάγωνε και την ξαναζούσε. Το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 ο Καρλ Ρομάνο, όπως και χιλιάδες άλλοι, είχε μεταβεί με το μετρό στο κέντρο του Μανχάταν για να πάει στο γραφείο του, στον Βόρειο Πύργο. Λίγη ώρα αργότερα, ένιωσε το κτίριο να σείεται. Είδε τους πολίτες να τρέχουν πανικόβλητοι στους δρόμους, να πεθαίνουν αβοήθητοι, αυτοκίνητα να καίγονται: «Ήταν απίστευτο, σαν σκηνή από ταινία. Αναρωτιόμουν αν θα τα καταφέρναμε», λέει στην «Daily Τelegraph». Ο Ρομάνο βγήκε σώος από το κτίριο, επέστρεψε στη δουλειά λίγες ημέρες αργότερα συμμετέχοντας στις εργασίες καθαρισμού και τους πρώτους μήνες έδειχνε να τα πηγαίνει καλά. Το 2002, όμως, η κατάστασή του άλλαξε. Έγινε ευέξαπτος, έτοιμος να εκραγεί ανά πάσα στιγμή με το παραμικρό και καταλαμβανόταν συχνά από κρίσεις πανικού. Αναζήτησε ψυχολογική υποστήριξη, πήρε φάρμακα, όμως καμιά μέθοδος δεν είχε αποτέλεσμα. Την ώρα που ο γάμος του κρεμόταν από μια κλωστή, πέρυσι, πληροφορήθηκε για ένα νέο πρόγραμμα αντιμετώπισης του μετρατραυματικού στρες, της δρος Τζοάν Ντιφέντ από το Weil Cornell Μedical College. Σκοτεινές γωνιές

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τον ασθενή να αποκτήσει πρόσβαση στις σκοτεινές γωνιές του μυαλού του και στις συγκλονιστικές αναμνήσεις που βρίσκονται στη ρίζα των προβλημάτων του, με τη μεταφορά του σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας. Με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας των υπολογιστών, γίνεται τρισδιάστατα η αναπαράσταση των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως παρουσιάστηκαν από την τηλεόραση. Οι κραυγές που ακούγονται προέρχονται από τα θύματα των Δίδυμων Πύργων που πήδηξαν στο κενό για να σωθούν, ενώ κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης ένας μηχανισμός απελευθερώνει οσμή από καπνό, ώστε η εμπειρία να γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Αυτή η εκδοχή έχει παραχθεί για ανθρώπους όπως ο Ρομάνο, που βρίσκονταν στο έδαφος όταν κατέρρευσαν οι Πύργοι. Μια δεύτερη προορίζεται για όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό των κτιρίων και διασώθηκαν αφού κατέβηκαν τις σκάλες.

Ο Ρομάνο, 51 ετών, συμμετείχε σε συνεδρίες διάρκειας μίας ώρας επί μήνες, ζώντας ξανά και ξανά τα ίδια γεγονότα. Στην αρχή δεν διαπίστωσε αποτέλεσμα. Όταν όμως οι ειδικοί πρόσθεσαν ήχο στην προβολή και ο Ρομάνο άκουσε τον ήχο του αεροπλάνου να πέφτει στον πρώτο Πύργο, μεταφέρθηκε πίσω στον χρόνο, στην 11η Σεπτεμβρίου του 2001: «Ξαφνικά έγινε το κλικ. Βρέθηκα ξανά εκεί». Το βράδυ, προτού κοιμηθεί, άκουγε κασέτες στις οποίες είχαν καταγραφεί όσα έλεγε στη συνεδρία στην ψυχολόγο του. «Με βοήθησε απίστευτα. Θα έλεγα ότι τα συμπτώματα περιορίστηκαν κατά 80-85%. Το γεγονός ότι κάθομαι τώρα και μιλάω για εκείνη την ημέρα είναι σημάδι προόδου. Μπορώ πλέον να δω αεροπλάνα, να ανέβω σκάλες, να ακούσω ήχους μηχανών, να βγω έξω και να κουρέψω το γρασίδι. Δεν φοβάμαι τα ψηλά κτίρια ούτε το μετρό. Έχω πίσω τη ζωή μου, χάρη στη νέα μέθοδο».

Γιατί κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι


ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ βρετανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας έδειξε πως μαγνητικές δυνάμεις εντός των δοκών από χάλυβα που συγκρατούσαν τα κτίρια, τα αποδυνάμωσαν στις θερμοκρασίες των 500 βαθμών Κελσίου, που επικρατούσαν μετά την επίθεση. Σύμφωνα με τον Σεργκέι Ντουντάρεφ, το ατσάλι χάνει τη δύναμή του στη συγκεκριμένη θερμοκρασία, γιατί τα μόριά του μεταβάλλονται εξ αιτίας μαγνητικών διακυμάνσεων: «Το ατσάλι δεν έλειωσε- λειώνει στους 1.500 βαθμούς. Μαλάκωσε», τόνισε. Πάντως, 7 χρόνια αργότερα, έρευνα του World Ρublic Οpinion με τη συμμετοχή 16.063 ατόμων από 16 κράτη και τα παλαιστινιακά εδάφη, έδειξε πως μόνο σε 9 χώρες- μεταξύ των οποίων η Κένυα και η Νιγηρία- η πλειονότητα πιστεύει πως οι επιθέσεις ήταν έργο της Αλ Κάιντα. Κατά μέσον όρο, το 46% των ερωτηθέντων έδειξε ως υπεύθυνη την Αλ Κάιντα, το 15% την αμερικανική κυβέρνηση και το 7% το Ισραήλ.

Με μια ματιά


ΣΧΕΔΟΝ ΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ έχασαν τη ζωή τους στις 11/9/2001 από τη συντριβή τεσσάρων αεροσκαφών που είχαν καταλάβει οι τρομοκράτες του Μπιν Λάντεν, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το Πεντάγωνο κι ένα χωράφι στην Πενσιλβάνια. ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ της Νέας Υόρκης έδειξε ότι περίπου 2.000 άτομα που τραυματίστηκαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου εκδήλωσαν διαταραχή μετατραυματικού στρες. Συμπτώματα εμφάνισαν και άτομα που επέζησαν χωρίς να τραυματιστούν, αλλά είδαν άλλους να πεθαίνουν ή παγιδεύτηκαν στο σύννεφο σκόνης που απλώθηκε με την κατάρρευση των Πύργων.