Βαριά άρρωστοι Παλαιστίνιοι ασθενείς δέχονται πιέσεις να συνεργαστούν με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δίνοντας πληροφορίες για στρατιωτικές και άλλες δραστηριότητες, με αντάλλαγμα να τους επιτραπεί να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για να υποβληθούν σε απαραίτητες θεραπείες. Σύμφωνα με έκθεση του ισραηλινού παραρτήματος της διεθνούς οργάνωσης Γιατροί για Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Σιν Μπετ, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη λήψη αποφάσεων για το ποιοι ασθενείς θα επιτραπεί να κλείσουν ιατρικά ραντεβού σε νοσοκομεία του Ισραήλ ή στη Δυτική Όχθη.

Η οργάνωση συγκέντρωσε μαρτυρίες περισσότερων από 30 ασθενών με πολύ σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Μεταξύ αυτών και ένας 38χρονος άνδρας, ο οποίος πήγαινε για θεραπεία στο νοσοκομείο Ιτσιλόφ του Τελ Αβίβ, στον οποίο είπαν: «Έχεις καρκίνο και θα επεκταθεί στον εγκέφαλό σου. Όσο δεν μας βοηθάς, να πας να περιμένεις στο φυλάκιο της Ράφα (το φυλάκιο προς την Αίγυπτο που ανοίγει σπάνια)». Οι μυστικές υπηρεσίες ζητούν από τους ασθενείς να τους μαρτυρήσουν ποια είναι τα σπίτια από όπου εκτοξεύονται ρουκέτες προς τη πλευρά του Ισραήλ και ποιοι είναι οι δράστες, αλλά και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορούν να συλλέξουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία η υπηρεσία Σιν Μπετ κατηγορείται ότι εξαναγκάζει και εκβιάζει ασθενείς, η πρακτική αυτή άρχισε τον Ιούνιο του 2007, όταν η Χαμάς πήρε την εξουσία στη Γάζα. Σημειώνεται πως όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι με σοβαρές αρρώστιες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια να μπουν στο Ισραήλ για θεραπείες που είναι κρίσιμες για την επιβίωσή τους. Η αύξηση των περιπτώσεων ασθενών στους οποίους αρνήθηκαν είσοδο οι Ισραηλινοί αυξήθηκε από 10% το πρώτο εξάμηνο του 2007 σε 35% το πρώτο εξάμηνο του 2008.