«Είστε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς. Έτσι δεν είναι;». « Ναι,εγώ είμαι ». Ο δικαστής Όριε παρατήρησε πως ο κατηγορούμενος δεν συνοδευόταν από δικηγόρους. « Έχω έναν αόρατο σύμβουλο αλλά αποφάσισα να εκπροσωπήσω εγώ τον εαυτό μου», απάντησε ο Κάρατζιτς χαμογελώντας. Ήταν ήρεμος, εμφανώς αδυνατισμένος, κουρεμένος και ξυρισμένος.


Στις πέντε το απόγευμα ο πρώην ισχυρός άνδρας των Σέρβων της Βοσνίας εμφανίστηκε χθες πρώτη φορά ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΙCΤΥ), έχοντας περάσει την πρώτη του νύχτα στο κελί του κέντρου κράτησης. Ο υπ΄ αριθμόν ένα καταζητούμενος του ΙCΤΥ που διέφευγε της σύλληψης επί 13 χρόνια φορούσε σκούρο κοστούμι και γραβάτα κι έδειχνε ήρεμος αλλά αποφασισμένος. Απαντούσε

Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ

Μιλά για συμφωνία με τον Χόλμπρουκ. Θα εκπροσωπήσει ο ίδιος τον εαυτό του στο Δικαστήριο

στις ερωτήσεις του δικαστή Αλφόνς Όριε στα σερβικά και κάποιες στιγμές έκλεινε τα μάτια με το χέρι, τρίβοντας το μέτωπό του.

Ο Κάρατζιτς αρνήθηκε να του αναγνωσθεί το πλήρες κατηγορητήριό του. «Δεν με ενδιαφέρει να μου το διαβάσει κάποιος άλλος», είπε. «Θα προτιμούσα να λάβω το νέο κατηγορητήριο, το οποίο ανακοινώθηκε, να έχω επαρκή χρόνο να το μελετήσω και στη συνέχεια να απαντήσω στο αν είμαι αθώος ή ένοχος». Ο εισαγγελέας Σερζ Μπραμέρτζ επιβεβαίωσε ότι το κατηγορητήριο θα τροποποιηθεί, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες- σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το ισχύον κατηγορητήριο συντάχθηκε το 2000. Ο δικαστής Όριε έδωσε διορία 30 ημερών για την επόμενη εμφάνιση του Κάρατζιτς, στις 29 Αυγούστου, οπότε και θα πρέπει να δηλώσει αν αποδέχεται ή όχι τις κατηγορίες.

Εγκλήματα πολέμου

Ο 63χρονος κατηγορούμενος αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, οι οποίες συνδέονται με την 43μηνη πολιορκία του Σαράγεβο και τη σφαγή περίπου 8.000

Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κάρατζιτς εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία να ενημερώσει το Δικαστήριο για τις λεπτομέρειες μιας «συμφωνίας» με τον πρώην Αμερικανό πρεσβευτή στα Ην. Έθνη και αρχιτέκτονα της συμφωνίας του Ντέιτον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Αυτή η «συμφωνία», δήλωσε ο Κάρατζιτς, ήταν και η βασική αιτία για τη μη παράδοσή του από το 1996. Ο δικαστής, όμως, τον διέκοψε, λέγοντας πως θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του στη συνέχεια της διαδικασίας. Σύμφωνα με τη Σερβική Ραδιοτηλεόραση (RΤS), κατά την τελευταία συνάντηση που είχε ο Κάρατζιτς στο Βελιγράδι με τον εκεί γενικό εισαγγελέα ισχυρίστηκε ότι ο Χόλμπρουκ του είχε υποσχεθεί ατιμωρησία αν αποχωρούσε από την πολιτική και εγκατέλειπε τον δημόσιο βίο. Τους ισχυρισμούς αυτούς επιβεβαίωσε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Άλεξα Μπούχα.

Διάψευση

Ωστόσο, ο Χόλμπρουκ διέψευσε την ύπαρξη οποιασδήποτε τέτοιας συμφωνίας, πρόσφατα, στην εφημερίδα του Σαράγεβο «Ντνέβνι Αβάζ»: «Όλα αυτά είναι προϊόν φαντασίας, θα ήταν ανήθικο και παράνομο να είχε συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε και εμφανίστηκε πρόθυμος να ανταποκριθεί, αν κληθεί, να καταθέσει στη δίκη Κάρατζιτς.

Η ταυτότητα του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης


● Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάιο του 1993. ● Έδρα του είναι η Χάγη και είναι το πρώτο διεθνές σώμα για τη δίωξη εγκληματιών πολέμου από τη Δίκη της Νυρεμβέργης και του Τόκιο, ύστερα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

● Δικάζει υπόπτους για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1991. ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

● Αυτή τη στιγμή κρατούνται στη Χάγη 38 άτομα.

● Δικάζονται 27.

● Δύο καταζητούνται: ο Ράτκο Μλάντιτς, στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας που επίσης κατηγορείται για γενοκτονία των Βόσνιων Μουσουλμάνων και ο Γκόραν Χάτζιτς, Σέρβος της Κροατίας, ο οποίος κατηγορείται για τον σχεδιασμό, τη δολοφονία και τις εκδιώξεις εκατοντάδων μη Σέρβων στην αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα στην Κροατία.

● Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς βρέθηκε νεκρός στο κελί του τον Μάρτιο του 2006, πριν τελειώσει η διάρκειας τεσσάρων ετών δίκη του.