ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΟΝΕΙΣ πενθούν στην επαρχία Σετσουάν τα παιδιά τους που βρίσκονταν σε σχολεία που κατέρρευσαν στον μεγάλο σεισμό της 12ης Μαΐου. Η κινεζική κυβέρνηση όμως προσπαθεί να εξαγοράσει τη σιωπή τους…

Ο αξιωματούχος έφθασε στο χωριό αναζητώντας τον Γιου Τινγκούν ένα απόγευμα της περασμένης εβδομάδας. Κρατώντας στα χέρια ένα συμβόλαιο και ένα στυλό, ζήτησε από τον Γιου να τον ακολουθήσει στο αυτοκίνητο. Η κόρη τού Γιου ήταν ένας από τους 240 μαθητές που έχασαν τη ζωή τους στο γυμνάσιο της Χανουάνγκ από τον μεγάλο σεισμός της 12ης Μαΐου. Ο Γιου τέθηκε επικεφαλής της ομάδας των γονέων που απαιτούν να μάθουν εάν το σχολείο, όπως και τόσα άλλα, κατέρρευσε και σκότωσε τα παιδιά τους λόγω κακής κατασκευής. Το συμβόλαιο που κρατούσε στα χέρια του ο κρατικός αξιωματούχος ο Γιου το είχε δει πρώτη φορά την προηγούμενη ημέρα στη διάρκεια μιας μακράς ακρόασης. Ως αντάλλαγμα της σιωπής του και αναγνωρίζοντας ότι το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμματα είχε «κινητοποιήσει την κοινωνία προκειμένου να μας βοηθήσει», θα λάμβανε ένα χρηματικό ποσό και σύνταξη. Την πρώτη ημέρα ο 42χρονος Γιου- που κουβαλά πάντα μαζί του τη φωτογραφία της κόρης του σε κορνίζα- αντιστάθηκε, αλλά τη δεύτερη υπέγραψε, «όταν είδα ότι οι περισσότεροι γονείς είχαν ήδη υπογράψει».

Πιέσεις

Οι τοπικές κυβερνήσεις στην επαρχία Σετσουάν της Νοτιοδυτικής Κίνας έχουν αρχίσει μια συντονισμένη προσπάθεια να εξαγοράσουν τη σιωπή των εξαγριωμένων γονέων που έχασαν τα παιδιά τους στη διάρκεια του σεισμού, σύμφωνα με συνεντεύξεις περισσοτέρων από 12 γονέων, τα παιδιά των οποίων φοιτούσαν σε 4 σχολεία που κατέρρευσαν. Οι αξιωματούχοι εκβιάζουν τους γονείς λέγοντάς τους ότι δεν θα πάρουν καμία αποζημίωση εάν δεν υπογράψουν. Είναι μάλιστα τόσο πιεστικοί, ώστε σε μια περίπτωση ένας δήμαρχος προσφέρθηκε να πληρώσει το αεροπορικό εισιτήριο μιας μητέρας που βρισκόταν σε άλλη επαρχία.

Το ποσό που καταβάλλεται εξαρ τάται από την τοπική κυβέρνηση. Γονείς στο Χανουάνγκ δήλωσαν ότι τους προσφέρθηκαν περίπου 60.000 γιουάν (περίπου 7.200 ευρώ) ως εφάπαξ ποσό και σύνταξη ανά γονέα 38.000

γιουάν. Η προσπάθεια εξαγοράς των γονέων ακολουθεί άλλες προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να σταματήσουν οι ερωτήσεις για την κατασκευή των σχολικών κτιρίων: η αστυνομία διέλυσε διαδηλώσεις των γονιών, αξιωματούχοι διέταξαν τα κινεζικά ΜΜΕ να σταματήσουν τις αναφορές για τις καταρρεύσεις και οι τοπικές κυβερνήσεις άρχισαν να καθαρίζουν τα οικόπεδα όπου βρίσκονταν τα κατεστραμμένα σχολεία.

Όρθια τα άλλα κτίρια

Εκείνο που εξαγριώνει τους πενθούντες γονείς είναι το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα κτίρια που βρίσκονταν γύρω από τα σχολεία όπου φοιτούσαν τα παιδιά τους και τα οποία κατέρρευσαν, παρέμειναν όρθια από τον μεγάλο σεισμό. Και εκφράζουν φόβους ότι τα παιδιά τους καταπλακώθηκαν κάτω από τόνους τσιμέντου επειδή η κατασκευή των κτιρίων ήταν προβληματική και οι κρατικές υπηρεσίες ελέγχου δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.