Αν και δεν είναι Ρώσος ο Μίλκοβιτς, το παρατσούκλι του είναι «Ιβάν ο τρομερός» και η απόκτησή του από τον Ολυμπιακό σηματοδοτεί την επιστροφή των «ερυθρολεύκων» σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Α1. Η μεταγραφή του κορυφαίου διαγώνιου της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ κόστους στο ελληνικό βόλεϊ, καθώς το συμβόλαιό του είναι διετές και φθάνει συνολικά το 1.100.000 ευρώ, ποσό που δεν έχει πάρει άλλος παίκτης μέχρι τώρα.

Ο θρυλικός Σουηδός Μπενγκτ Γκούσταφσον- παγκοσμίου βεληνεκούς μεταγραφή της εποχής Κοσκωτά- αμειβόταν περίπου με 80 εκατ.

δραχμές ετησίως (περίπου 250.000 ευρώ), ενώ ο Βραζιλιάνος σταρ Ντάντε στον Παναθηναϊκό με 350.000 ευρώ.

ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ

Για να έλθει εις πέρας η μεταγραφή υπήρξαν σκληρές διαπραγματεύσεις το τελευταίο τετραήμερο πριν από την ολοκλήρωσή της ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΣΦΠ και τη μάνατζερ του παίκτη Μίρα Πόλιο. Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, ο περίφημος Σουηδός Άντερς Κρίαστιανσον που πήρε το πρωτάθλημα πέρυσι με τον Ηρακλή, δεν θα είχε πρόβλημα και με την απόκτηση του Τεχέδα από τη Βενεζουέλα, ο οποίος διακρίθηκε πέρυσι με την ΑΕΚ και παρουσίασε μεγάλη πρόοδο παίρνοντας θέση βασικού στην Εθνική της χώρας του και αφήνοντας εκτός στο Πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής τον γνωστό μας από καριέρα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό Ερνάντο Γκόμες.

Βέβαια, διατηρούσε και ο ίδιος την κρυφή ελπίδα για τον Μίλκοβιτς, που είναι μεγάλη δύναμη στην επίθεση και προσωπικότητα που δίνει άλλη διάσταση στο ρόστερ της ομάδας, ενώ συμφωνούσε και στο θέμα του μάρκετινγκ στο οποίο αποσκοπούσε αυτή η μεταγραφή.

Τελικά, εκεί που η μάνατζερ του παίκτη άρχισε να σκληραίνει το παιχνίδι, μη δίνοντας την αναμενόμενη θετική απάντηση στην προσφορά των 450.000 ευρώ, ο Ολυμπιακός αύξησε την προσφορά και η συμφωνία έκλεισε. Σαφώς, το κλειδί της επιτυχίας ήταν η απόφαση δύο σημαντικών παραγόντων και φίλων του «ερυθρόλευκου» βόλεϊ, του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Παναγιώτη Αγγελόπουλου, τους οποίους πρώτους ευχαρίστησε με την ανακοίνωση συμφωνίας με τον Σέρβο σταρ ο ΟΣΦΠ.

ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ

Ο Μίλκοβιτς είναι ο παίκτης που αλλάζει τους συσχετισμούς στο νέο πρωτάθλημα της Α1, ακόμη και αν συνεχίσει να αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό ο Ντάντε.

Η θέση του θεωρείται πιο νευραλγική στον τομέα της επίθεσης και του σερβίς και υποχρεώνει τις αντίπαλες ομάδες να καταστρώνουν σχέδια αντιμετώπισής του, τα οποία θα ανοίγουν δρόμο στην υπόλοιπη ομάδα.

Ο Μίλκοβιτς, που γεννήθηκε 13 Σεπτεμβρίου 1979 στη Νις της Σερβίας και έχει ύψος 2μ. 06, κατέκτησε με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 (και μάλιστα με τελευταίο δικό του πόντο στο 3-0 επί της Ρωσίας στον τελικό) και το Πρωτάθλημα Ευρώπης το 2001.

Στο Καμπιονάτο αγωνιζόταν από το 2001 (μέχρι πέρυσι που έπαιξε μια σεζόν στη Ρόμα) στη Ματσεράτα, με την οποία κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ το 2001, το Κύπελλο Συνομοσπονδίας 2001, 2005 και 2006 και το Κύπελλο Ιταλίας 2001 και 2003.