Ένα από τα μεγαλύτερα εκδοτικά ταμπού της σύγχρονης Γερμανίας έχει αρχίσει να υποχωρεί: Ιστορικοί πιέζουν τις αρχές να προχωρήσουν σε μια νέα έκδοση του αντισημιτικού μανιφέστου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο αγών μου». Η πώληση του βιβλίου αυτού των 700 σελίδων έχει απαγορευθεί στη Γερμανία από το 1945 όταν ο συγγραφέας του αυτοκτόνησε στο κρησφύγετό του στο Βερολίνο. Ήταν το βιβλίο που έκανε τον Χίτλερ εκατομμυριούχο αλλά, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, θα έπρεπε να προειδοποιήσει τον κόσμο ότι ο ηγέτης των ναζί σχεδίαζε την γενοκτονία των Εβραίων.

Ο Όσκαρ Σνάιντερ, διευθυντής του κέντρου τεκμηρίωσης της Νυρεμβέργης, προτρέπει την τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας, η οποία έχει τα δικαιώματα του «Μein Κampf», να άρει την απαγόρευση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας λήγουν το 2015, 70 χρόνια από τον θάνατο του Χίτλερ και θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι νεοναζί θα διανέμουν το βιβλίο σε μεγάλες ποσότητες και θα το χρησιμοποιούν για τους προπαγανδιστικούς σκοπούς τους», δήλωσε. Θεωρεί ότι η μόνη λογική οδός είναι να ξεκινήσουν τώρα ειδικοί μια εμπεριστατωμένη και γεμάτη από ακαδημαϊκά σχόλια, έκδοση.

Οι ιστορικοί στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου συμφωνούν. Ο Χόρστ Μέλερ, διευθυντής του Ινστιτούτου λέει: «Όλα τα εμπρηστικά ναζιστικά κείμενα έχουν εκδοθεί με επιστημονική επιμέλεια, εκτός από το “Ο αγών μου”. Δεν είναι λογικό να απαγορεύεται η έκδοση αυτού του του συγκεκριμένου βιβλίου από φόβο ότι μπορεί να έχει μια αρνητική, συμβολική επίδραση». Άλλωστε οι περισσότεροι Γερμανοί έχουν ήδη πρόσβαση στο βιβλίο, το οποίο δημοσιεύεται σε αρκετά ακροδεξιά σάιτ στο Ίντερνετ. Ένας άλλος ιστορικός, ο Ντίτερ Πολ προβλέπει ότι η επιστημονική επεξεργασία του βιβλίου «θα απαιτήσει πολύ χρόνο και πάμπολλες πηγές». Οι περισσότεροι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια προκειμένου να κατανοηθούν πλήρως τα γραφόμενα του Χίτλερ και να εντοπιστούν όλες οι πηγές.