Την ώρα που ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης «οχυρώνεται» πίσω από ομόφωνη απόφαση – διαπαραταξιακώς- του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκταφή του Βασίλη Τσιτσάνη, της Αλίκης Βουγιουκλάκη, του Νίκου Ξυλούρη και άλλων 45 καλλιτεχνών από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών (όπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ»), ύστερα και από την οργίλη αντίδραση του Μίκη Θεοδωράκη, ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος επιχειρεί να ανατρέψει την «ανόσια πράξη», όπως τη χαρακτηρίζει, με επιστολή του προς τον δήμαρχο Αθηναίων.

Και αυτό ενώ στο Λονδίνο συγκεντρώνονται υπογραφές κατά της απόφασης εκταφής σημαντικών λειτουργών της τέχνης από το Α΄ Νεκροταφείο για να «στεγαστούν», χύδην, στο «Μαυσωλείο Καλλιτεχνών»- όπως ενημέρωσε «ΤΑ ΝΕΑ» η κόρη του λαϊκού βάρδου, Βικτωρία Τσιτσάνη. Και προς τον δικηγόρο της ο δήμαρχος Αθηναίων προβάλλει ως τετελεσμένη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία πρώτοι προσυπέγραψαν- όπως διαβεβαίωνε στα «ΝΕΑ» και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Καφέζας- καλλιτέχνες όπως οι Ελένη Γερασιμίδου, Ρήγας Αξελός, Άννα Φόνσου, Βάσια Τριφύλλη, Μαρία Τζομπανάκη, Γιώργος Κατσαρός.

Η επιστολή Χριστιανόπουλου προς τον κ. Κακλαμάνη αναφέρει: «Με πολλή λύπη πληροφορήθηκα τη σχεδιαζόμενη εκταφή των οστών του Τσιτσάνη και την τοποθέτησή τους σε κάποιο Μαυσωλείο Καλλιτεχνών που προβλέπεται να γίνει μελλοντικά. Με όλη την αγάπη και την εκτίμηση που σας έχω, σας παρακαλώ πολύ να μη δεχθείτε να συνδεθεί το όνομά σας μ΄ αυτή την ανόσια πράξη. Θυμηθείτε ότι ο Τσιτσάνης ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, της τότε υπουργού Μελίνας Μερκούρη και με τη συναίνεση του Ευάγγελου Αβέρωφ και του Χαρίλαου Φλωράκη. Και μη δεχθείτε η εκταφή να συμπέσει με τα εικοσιπεντάχρονα από τον θάνατο του μεγάλου μας λαϊκού συνθέτη, που περισσότερο από κάθε άλλον εξέφρασε την ψυχή όλου του ελληνικού λαού. Με την ελπίδα πως δεν είναι αργά».

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Καφέζας ενημέρωνε χθες το βράδυ «ΤΑ ΝΕΑ» ότι αύριο το απόγευμα θα συγκληθεί η Επιτροπή Κοιμητηρίων που θα επιχειρήσει να βρει εναλλακτικές λύσεις (με βάση, κατά πληροφορίες, και τις διαμαρτυρίες συγγενών των καλλιτεχνών), ενώ από Δευτέρα ο ίδιος θα έχει συναντήσεις με τους συγγενείς.

Επίσης, όπως είπε στα «ΝΕΑ» η Βικτωρία Τσιτσάνη, ο υπουργός Υγείας (και πρώην δήμαρχος) Δημήτρης Αβραμόπουλος δεσμεύθηκε απέναντί της πως θα συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να παγώσει η εκταφή και να διευθετηθεί το ζήτημα των 19.000 ευρώ που ζητά από την οικογένεια Τσιτσάνη ο Δήμος Αθηναίων για την ταφή από το 2000 της μητέρας της, Ζωής, στον ίδιο τάφο με τον Βασίλη Τ σιτσάνη.