Η αλλόκοτη σχέση ανάμεσα σ΄ έναν ανελέητο δράστη σεξουαλικών εγκλημάτων και τη σύζυγό του θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας δίκης για δολοφονίες κατά συρροήν, που αρχίζει σήμερα στη Γαλλία.


O Μισέλ Φουρνιρέ, 66 χρόνων, κατηγορείται για επτά φόνους κοριτσιών και νεαρών γυναικών και για επτά σεξουαλικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν σε διάστημα 16 ετών, από το 1987 ώς το

ΜΙΣΕΛ ΦΟΥΡΝΙΡΕ

Επί 16 χρόνια σκορπούσε τον τρόμο στη Γαλλία και το Βέλγιο κυνηγώντας, βιάζοντας και δολοφονώντας παρθένες

2003, κατά το οποίο σκόρπιζε τον τρόμο στη Γαλλία και το Βέλγιο. Η σύζυγός του, Μονίκ Ολιβιέ, 59 χρόνων, έχει ομολογήσει ότι βοηθούσε τον Φουρνιρέ να κυνηγάει και να παγιδεύει παρθένες, παριστάνοντας τη φιλική γυναίκα ή την αγωνιούσα μητέρα άρρωστου μωρού. Ο Φουρνιρέ, γνωστός και ως «δράκος των Αρδεννών», έχει ομολογήσει τους επτά φόνους. Είναι επίσης ύποπτος για τουλάχιστον άλλα τρία εγκλήματα, περιλαμβανο- μένου του φόνου της Βρετανίδας φοιτήτριας Τζοάνα Πάρις, 20 ετών, το 1990 στην Οξέρ της Βουργουνδίας.

Τουλάχιστον δύο μεγάλα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα την ώρα που ξεκινάει η δίκη, στο Σαρλβίλ-Μεζιέρ των γαλλικών Αρδεννών, κοντά στα βελγικά σύνορα. Πρώτον, πώς ο Φουρνιρέ κατάφερε να σκοτώσει τόσες πολλές νεαρές γυναίκες και κορίτσια μέσα σε διάστημα τόσων ετών χωρίς η γαλλική και η βελγική αστυνομία να υποψιαστούν ότι ευθύνεται για τους φόνους ένας κατά συρροήν δολοφόνος; (Συνελήφθη το 2003, όταν ένα 13χρονο κορίτσι κατάφερε να δραπετεύσει μέσα από το βαν του, στο Βέλγιο.) Στη συνέχεια, η Μονίκ Ολιβιέ, με την οποία αλληλογραφούσε όταν ήταν παλαιότερα στη φυλακή και η οποία έγινε στη συνέχεια σύζυγος και συνεργός του, τον ενέπλεξε σε μια σειρά ανεξιχνίαστων φόνων στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Δεύτερον, ο Φουρνιρέ είχε άραγε διακόψει πράγματι την εγκληματική δράση του για 11 χρόνια, από το 1990 ώς το 2001, όπως ισχυρίζεται;

Επιστολές που κατασχέθηκαν από την αστυνομία δείχνουν ότι ο Φουρνιρέ έκανε μια αλλόκοτη συμφωνία με την Ολιβιέ όταν αποφυλακίσθηκε το 1987, αφού είχε εκτίσει μια ποινή για βιασμό. Συμφώνησε να δολοφονήσει τον πρώτο σύζυγό της αν εκείνη τον βοηθούσε να «κυνηγήσει παρθένες». Το πρώτο μέρος της συμφωνίας δεν υλοποιήθηκε, αντίθετα από το δεύτερο.

Η μαθήτρια

Τον Δεκέμβριο 1987, η Ολιβιέ- η οποία δεν ήταν ακόμη παντρεμένη με τον Φουρνιρέ- σταμάτησε το βαν που οδηγούσε και ζήτησε οδηγίες για τη διαδρομή της από μια 17χρονη μαθήτρια, την Ιζαμπέλ Λαβίλ, που επέστρεφε πεζή στο σπίτι της κοντά στην Οξέρ, στη Βουργουνδία. Το ανυποψίαστο κορίτσι ανέβηκε στο αυτοκίνητο και λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, η Ολιβιέ σταμάτησε για να πάρει έναν τύπο που έκανε οτοστόπ – ήταν ο Φουρνιρέ. Σύμφωνα με τις ομολογίες του ζεύγους, η Ιζαμπέλ βιάστηκε και δολοφονήθηκε. Το πτώμα της δεν έχει βρεθεί.

Τον έβλεπε να τις βιάζει


ΤΟ 1989, κοντά στη Ναμίρ του Βελγίου, το ζευγάρι σταμάτησε το αυτοκίνητό του δίπλα σ΄ ένα 12χρονο κορίτσι, την Ελιζαμπέτ Μπρισέ. Της ζήτησαν να τους βοηθήσει να βρουν γιατρό για το «άρρωστο» μωρό τους, δείχνοντας τον ηλικίας ενός έτους γιο τους σ΄ ένα παιδικό καθισματάκι. Το κορίτσι συμφώνησε να τους συνοδεύσει. Το πτώμα της βρέθηκε 14 χρόνια μετά θαμμένο στο κτήμα του μικρού πύργου του ζεύγους, στη γαλλοβελγική μεθόριο. Ο Φουρνιρέ ομολόγησε κι άλλους πέντε φόνους. Μαζί με την Ολιβιέ, σκότωσε την Τζοάνα Πάρις το 1990 και άλλη μια νεαρή γυναίκα το 1988. Οι φόνοι αυτοί θα αποτελέσουν πιθανότατα το αντικείμενο μιας δεύτερης δίκης.

Τον παρακολουθούσε

Στη γραπτή ομολογία της, η Ολιβιέ λέει πως, κατόπιν εντολής του Φουρνιρέ, μερικές φορές παρακολουθούσε τον σύζυγό της να βιάζει και να σκοτώνει τα θύματά του από γειτονικό δωμάτιο. Το ζευγάρι ομολόγησε επίσης ένα ιδιότυπο έγκλημα απληστίας. Λέει πως δολοφόνησε τη σύζυγο ενός πρώην συγκρατουμένου του Φουρνιρέ, η οποία ήξερε πού ήταν κρυμμένα κάποια κλεμμένα χρήματα, με τα οποία ο Φουρνιρέ ισχυρίζεται ότι αγόρασε το 1989 τον πύργο του στο Σοτού, κοντά στο Σεντάν. Το έγκλημα αυτό ερευνάται επίσης. Ώς τη σύλληψη του Φουρνιρέ το 2003 και την ομολογία της Ολιβιέ, η αστυνομία στο Βέλγιο και τη Γαλλία αντιμετώπιζε όλους αυτούς τους φόνους ως χωριστές υποθέσεις. Η δίκη προβλέπεται να διαρκέσει δύο μήνες.