Ώς το 2029, η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει φτάσει την ανθρώπινη. Ευφυή νανο-ρομπότ θα δουλεύουν μέσα στο σώμα για να εμποδίσουν τη γήρανση και να διευρύνουν τις δυνατότητες του εγκεφάλου μας, λέει ο Αμερικανός γκουρού των ηλεκτρονικών υπολογιστών Ρέι Κουρτσβάιλ.


O Ρέι Κουρτσβάιλ, μηχανικός προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και μελλοντολόγος, εξήγησε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη, ότι η τεχνολογία προοδεύει με τέτοιο ρυθμό ώστε, μέχρι τα μέσα του αιώνα, θα έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που ζούμε, θα έχει αυξήσει το προσδόκιμο ζωής μας, θα μας προστατεύει από ασθένειες, και θα βελτιώνει ακόμη και τη βιολογία του σώματος και του εγκεφάλου μας.

Ο Κουρτσβάιλ, μέλος επιτροπής η οποία έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα μια έκθεση που απαριθμεί

ΡΕΪ ΚΟΥΡΤΣΒΑΪΛ

Η τεχνολογία θα έχει μεταμορφώσει τον τρόπο ζωής μας έως το 2050, λέει ο Αμερικανός γκουρού των υπολογιστών

τις μεγάλες μηχανολογικές προκλήσεις του 21ου αιώνα, δήλωσε πως ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν η επιστήμη και η τεχνολογία διπλασιάζεται κάθε δύο δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον επόμενο μισό αιώνα θα έχουμε 32 φορές περισσότερη τεχνολογική πρόοδο απ΄ ό,τι στον προηγούμενο.

Ο ταχύς ρυθμός της προόδου θα οδηγήσει σε τεχνητή νοημοσύνη που θα φτάσει και μετά θα ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου, και σε νανοτεχνολογία που θα επιτρέψει η νοημοσύνη αυτή να ενσωματωθεί σε μηχανές που θα καταπολεμήσουν ασθένειες και θα αντιστρέψουν τη διαδικασία της γήρανσης, δήλωσε ο Κουρτσβάιλ στο συνέδριο. Αυτά τα νανο-ρομπότ θα είναι ρυθμισμένα να δουλεύουν στον εγκέφαλο, παράγοντας εικονικές πραγματικότητες που θα συναγωνίζονται τις αληθινές και θα διευρύνουν την ανθρώπινη ευφυΐα.

«Ευφυή νανο-ρομπότ θα μας παρέχουν μακροζωία, πλήρη εικονική πραγματικότητα που να περιλαμβάνει όλες τις αισθήσεις, “ακτινοβολία” εμπειριών και διευρυμένη ανθρώπινη ευφυΐα», δήλωσε ο Αμερικανός γκουρού της πληροφορικής. Οι εξελίξεις

Οι ιδέες του Κουρτσβάιλ, ο οποίος ανέπτυξε στη δεκαετία του 1970 το πρώτο λογισμικό οπτικής αναγνώρισης κειμένου, είναι αμφιλεγόμενες μεταξύ των επιστημόνων και των μηχανικών. Πολλοί θεωρούν ότι υπερτονίζει τη δυνατότητα της τεχνολογίας να λύνει προβλήματα και να διευρύνει τη ζωή, ενώ υποτιμά απειλές όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η εμφάνιση μολυσματικών νόσων και ο υπερπληθυσμός. Ωστόσο οι συνάδελφοί του τον παίρνουν αρκετά στα σοβαρά ώστε να τον έχουν περιλάβει στην επιτροπή 18 κορυφαίων μηχανικών που συγκλήθηκε από την Εθνική Ακαδημία Μηχανολογίας των ΗΠΑ. Ο οργανισμός αυτός, ο οποίος δημοσιοποίησε την έκθεσή του κατά το συνέδριο της Βοστώνης, περιλαμβάνει επίσης τον Λάρι Πέιτζ, τον συνιδρυτή της Google, τον Κρεγκ Βέντερ, τον γενετιστή που επιδιώκει να δημιουργήσει συνθετική ζωή, και τον Λόρδο Μπρόερς, πρώην πρόεδρο της βρετανικής Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανολογίας. Η επιτροπή δεν υποστήριξε πάντως τις προβλέψεις του Κουρτσβάιλ, οι οποίες θα παρουσιασθούν φέτος σε μια ταινία με τίτλο «Η ιδιομορφία είναι κοντά: μια αληθινή ιστορία για το μέλλον».

Ο Ήφαιστος και o Φρανκενστάιν


Η ΙΣΤΟΡΙΑ της τεχνητής νοημοσύνης αρχίζει από την αρχαιότητα. Οι μύθοι του Ηφαίστου και του Πυγμαλίωνα περιέχουν την ιδέα της κατασκευής ευφυών μηχανών με ανθρώπινη μορφή. Μπορούμε να τις αποκαλέσουμε ρομπότ. Η Μαίρη Σέλεϊ ανέπτυξε το θέμα του ανθρώπου που προσπαθεί να δημιουργήσει μια ζωντανή εικόνα του στην ιστορία του τέρατος του Φρανκενστάιν, όμως η λέξη «ρομπότ» δεν είχε μπει στην αγγλική γλώσσα ώς το 1923 και το θεατρικό έργο του Κάρελ Κάπεκ «R.U.R» («Rosumovi Univergalni Roboti», «Τα Παγκόσμια Ρομπότ»). Η ιδέα για μια μηχανή με ευφυΐα που να συναγωνίζεται την ανθρώπινη αναπτύχθηκε από τον μεγάλο Άγγλο μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ. Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη επινοήθηκε το 1956 από τον επιστήμονα των ηλεκτρονικών υπολογιστών Τζον Μακάρθι και η έννοιά της εξερευνήθηκε στις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι οικονομικοί υποστηρικτές της βιομηχανίας της τεχνητής νοημοσύνης απογοητεύθηκαν από την αδυναμία της να φτάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Όμως στις 11 Μαΐου 1997, ο υπολογιστής Deep Βlue της ΙΒΜ έγινε η πρώτη μηχανή που κέρδισε έναν πρωταθλητή στο σκάκι. Ακολούθησαν άλλα κατορθώματα «ευφυών» μηχανών, όπως το αυτοκίνητο-ρομπότ που διένυσε 211 χλμ σε μια έρημο, σε διαδρομή που διένυε για πρώτη φορά.