ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης αναμένεται να αναβιώσουν σήμερα σκηνές από την αντιδικτατορική δράση νεολαίων στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα της παρέας του αγωνιστή της Αντίστασης Γιάννη Χαλκίδη, που δολοφονήθηκε από άνδρες της Εθνικής Ασφάλειας στις 5 Σεπτεμβρίου 1967. Κατηγορούμενος είναι ο 68χρονος σήμερα σύντροφος του Χαλκίδη, Νάντης Χατζηγιάννης, που μηνύθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση από τον χωροφύλακα (το 1967) που είχε κατονομάσει ως δολοφόνο του Χαλκίδη και δικό του βασανιστή.

Ήταν βράδυ Σεπτεμβρίου του 2004. Ο Νάντης Χατζηγιάννης πήρε το λεωφορείο για το σπίτι του στην Τούμπα. Αντικρύζοντας ένα πρόσωπο από το παρελθόν απέναντί του, εξοργίστηκε: «Φασίστα, βασανιστή, δολοφόνε του Χαλκίδη», φώναξε μπροστά στους εμβρόντητους λιγοστούς επιβάτες. Απευθυνόταν σ΄ έναν πρώην χωροφύλακα τον οποίον ακόμη και σήμερα ο κ. Χατζηγιάννης υποδεικνύει ως «βασανιστή πολλών νέων ανθρώπων και δικό του», αλλά και ως τον «δολοφόνο του Γιάννη Χαλκίδη». Ο πρώην χωροφύλακας απαλλάχτηκε με βούλευμα για τη δολοφονία Χαλκίδη και για τον βασανισμό του Χατζηγιάννη δεν δικάστηκε ποτέ, αφού τα αδικήματα είχαν παραγραφεί.

«Σήμερα δικάζεται η Αντίσταση, εγώ από κατηγορούμενος θα γίνω κατήγορος», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χατζηγιάννης. Η δίκη έχει προκαλέσει θόρυβο και οργανώνεται συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγωνιστή της Αντίστασης. Εκείνο το φραστικό επεισόδιο στο λεωφορείο αποτέλεσε αφορμή για να εκδώσει πρόσφατα βιβλίο με τίτλο «Τι έχεις μ΄ αυτόν», στο οποίο εξιστορεί όσα πέρασε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και ειδικά τη σκηνή της δολοφονίας του Γιάννη Χαλκίδη στις 5 Σεπτεμβρίου 1967.

«Τον είδα να πυροβολεί»

«Είχε ένα βλέμμα σαν να μου έλεγε “πώς μου τη γλίτωσες εσύ τότε;”. Τον είδα να πυροβολεί τον Χαλκίδη». Ο κ. Χατζηγιάννης με έγγραφό του ζήτησε να διεξαχθεί η δίκη. «Θέλω ν΄ αποκαλύψω τον πιο σκληρό βασανιστή της Θεσσαλονίκης, αυτόν που βασάνισε εκατοντάδες νέους ανθρώπους». Ο μηνυτής υποστηρίζει πως το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου 1967 δεν μετείχε στην επιχείρηση που έγινε στην οδό Φιλελλήνων όπου δολοφονήθηκε ο Χαλκίδης.