ΕΥΘΥΝΕΣ στη διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αλλά και στους γιατρούς του κέντρου αιμοδοσίας και της παιδιατρικής κλινικής, επιρρίπτει η οικογένεια 17χρονης σε αγωγή αποζημίωσης που κατέθεσε, επειδή μολύνθηκε η ανήλικη από τον ιό του ΑΙDS, ενώ ήταν πολυμεταγγιζόμενη ασθενής, καθώς έπασχε από μεσογειακή αναιμία. Η οικογένεια της κοπέλας και η ίδια διεκδικούν αποζημίωση από το νοσοκομείο, το ύψος της οποίας φτάνει τα 3,5 εκατ. ευρώ, με την αγωγή που ήδη έχει συζητηθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και εντός των ημερών αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

Η οικογένεια αναφέρει πως μοναδική ευθύνη για όσα συνέβησαν έχει το νοσοκομείο και οι γιατροί του, επισημαίνοντας σειρά παραλείψεων στον έλεγχο του αίματος δότη, ο οποίος είχε μολυνθεί από ΑΙDS. Κατηγορείται ο αιμοδότης

Η μετάγγιση με το μολυσμένο αίμα έγινε στην άτυχη κοπέλα τον Σεπτέμβριο του 2005, αλλά από τις ιατρικές υπηρεσίες η μόλυνση διαπιστώθηκε μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2006 και η οικογένεια της 17χρονης ενημερώθηκε έναν μήνα μετά, τον Μάρτιο του 2006. Ήδη η υπόθεση έχει φτάσει στα ποινικά δικαστήρια, με μοναδικό όμως κατηγορούμενο τον αιμοδότη που είχε μολυνθεί από ΑΙDS, ο οποίος κατηγορείται πως δεν ενημέρωσε τις ιατρικές υπηρεσίες για την εξωσυζυγική επαφή που είχε πριν από την αιμοδοσία. Από αυτήν την επαφή μολύνθηκε ο ίδιος, αλλά δίνοντας αίμα μόλυνε τόσο την ανήλικη όσο και έναν 76χρονο ασθενή, που είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Και ο ίδιος ο αιμοδότης όμως αναμένεται να προσφύγει εις βάρος του νοσοκομείου, καθώς δεν τηρήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μολύνει άλλον, αφού ο ίδιος δεν γνώριζε πως ήταν φορέας. Στην αγωγή αποζημίωσης, η οικογένεια της ανήλικης, που στρέφεται κατά του Ιπποκρατείου, της Α΄ υγειονομικής περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Κ. Μακεδονίας και του Ελληνικού Δημοσίου, τονίζει πως το υγειονομικό προσωπικό δεν διασφάλισε την ποιότητα του αίματος, παρ΄ ότι αυτό είχε ληφθεί μόλις τρεις ημέρες πριν από τη μετάγγιση στην κοπέλα..