Η έκθεση στον ήλιο μπορεί τελικά να μην κάνει τόσο κακό όσο έλεγαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η ενίσχυση της παραγωγής βιταμίνης D από την έκθεση στον ήλιο μάλλον προστατεύει από τον καρκίνο παρά βλάπτει, ενώ η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να αυξήσει ακόμη και τους κινδύνους ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.


Έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον Αμερικανό επιστήμονα Ρίτσαρντ Σέτλοου έδειξε πως τα οφέλη στην υγεία από τη λελογισμένη έκθεση στον ήλιο υπερτερούν σε σύγκριση με τις αρνητικές επιπτώσεις που μέχρι σήμερα υπερτονίζονταν.

Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν από τον δρα Σέτλοου είχαν δείξει ότι η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία (UV) μπορεί να αλλοιώσει το DΝΑ και να προκαλέσει κακόηθες μελάνωμα, την πλέον θανατηφόρο μορφή καρκίνου του δέρματος. Ακολούθησαν εκστρατείες για την προστασία της δημόσιας υγείας που ενθάρρυναν τους πολίτες να καλύπτουν το σώμα τους και να φορούν αντηλιακές κρέμες όταν εκτίθενται άμεσα στο ηλιακό φως. Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες είχαν αρχίσει να αναρωτιούνται αν όλες αυτές οι συστάσεις ήταν ακραίες.

Αν και η αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο μελάνωμα και στην έκθε ση στο ηλιακό φως δεν αμφισβητείται, το ηλιακό φως αποτελεί ταυτόχρονα την κύρια πηγή παραγωγής βιταμίνης D. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα- η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρησηΡroceedings of the Νational Αcademy of Sciences- η βιταμίνη D μπορεί να μας αποζημιώσει με άλλους τρόπους, αφού φαίνεται να προστατεύει τον οργανισμό από τους όγκους στους μαστούς, στους πνεύμονες, στο παχύ έντερο και στον προστάτη. Έτσι οι επιπτώσεις γενικότερα της ηλιακής ακτινοβολίας στον άνθρωπο, σε συντηρητικά πλαίσια, κατά του καρκίνου ίσως να είναι τελικά θετικές. Η νέα αμερικανική έρευνα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νέες αντηλιακές κρέμες, οι οποίες από τη σύνθεσή τους θα φιλτράρουν την ακτινοβολία UVΑ (αποτελεί περίπου το 90% της ηλιακής), που μπορεί να προκαλέσει μελάνωμα ενώ θα επιτρέπουν την ακτινοβολία UVΒ η οποία ενεργοποιεί την παραγωγή της βιταμίνης D. «Δεδομένου ότι η βιταμίνη D έχει αποδειχτεί ότι παίζει προστατευτικό ρόλο σε αρκετές μορφές καρκίνου και πιθανότατα έναντι άλλων ασθενειών, είναι σημαντικό να μελετήσουμε τους σχετικούς κινδύνους για να αποφασίσουμε αν οι συμβουλές να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό σε ορισμένους πληθυσμούς», επισήμανε ο Ρίτσαρντ Σέτλοου, από το Εθνικό Εργαστήριο Βrookhaven στις ΗΠΑ.

Ασπίδα για την καρδιά

Ξεχωριστή έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα πως η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν υψηλή πίεση.