Μέσα από έναν επικοινωνιακό λαβύρινθο τριάντα χιλιάδων τηλεφωνημάτων που έγιναν με κινητά τηλέφωνα έφθασε η Αστυνομία στη σύλληψη των οκτώ μελών της συμμορίας με τα Καλάσνικοφ στα Ζωνιανά.

Στις 4.600 σελίδες της δικογραφίας που έχει σχηματισθεί εις βάρος τους, περίπου 1.000 περιλαμβάνουν τις τηλεφωνικές κλήσεις που χρειάσθηκε να «ξεκαθαρισθούν» για να καταλήξει τελικά η Αστυνομία στα ίχνη τους. Πρόκειται για τα τηλεφωνήματα που έγιναν με κινητά στις περιοχές που χτύπησε η συμμορία στους δώδεκα μήνες της δράσης της. Αρχή για το ξετύλιγμα του κουβαριού ήταν ένα κλεμμένο καρτοκινητό «με ιστορία» που ξέχασε ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας σε ένα επίσης κλεμμένο αυτοκίνητο κατά τις πρώτες ημέρες των αστυνομικών ερευνών στα Ζωνιανά.

Το συγκεκριμένο κινητό, σύμφωνα με την Αστυνομία, το χρησιμοποιούσε ο νεαρός για τον συντονισμό των κινήσεων μεταξύ των μελών της εγκληματικής ομάδας στη διάρκεια των ληστειών. Όμως, ο νόμιμος κάτοχος του τηλεφώνου είχε καταγγείλει την κλοπή του στην Αστυνομία. Στο τηλέφωνο βρισκόταν αποθηκευμένη η φωτογραφία της όμορφης συζύγου του. Ο κλέφτης του κινητού, αφού βρήκε το δικό της τηλέφωνο, άρχισε να την παρενοχλεί. Έπειτα από αυτή την πίεση το ζευγάρι κατήγγειλε την παρενόχληση και όσα στοιχεία γνώριζε για τον δράστη, κάνοντας και τη σύνδεση με το κλεμμένο τηλέφωνο.

Όταν βρέθηκε, λοιπόν, το κλεμμένο τηλέφωνο μέσα στο επίσης κλεμμένο αυτοκίνητο, η Αστυνομία ζήτησε την άρση του απορρήτου των κλήσεων προς και από αυτό. Παράλληλα, ζήτησε και έλαβε στοιχεία για τις περιοχές από τις οποίες γίνονταν οι κλήσεις. Σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα της έρευνας- όπως μαρτυρίες για τα αυτοκίνητα που είχαν χρησιμοποιηθεί στις ληστείες των ΑΤΜ των τραπεζών- εκτιμήθηκε ότι το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρέθηκε το κινητό ίσως είχε χρησιμοποιηθεί από τη συμμορία με τα Καλάσνικοφ. Έτσι, ζητήθηκαν στοιχεία για το σύνολο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

Πώς ταυτοποιήθηκαν οι κάτοχοι όλων των ύποπτων τηλεφώνων

που είχαν γίνει στις περιοχές των ληστειών: συνολικά, περισσότερα από 30.000 τηλεφωνήματα.

Το ξεκαθάρισμα. Στο επόμενο επίπεδο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι σε όλες τις ληστείες είχαν γίνει κλήσεις από και προς συγκεκριμένα τηλέφωνα, ανάμεσα στα οποία ήταν και το επίμαχο κλεμμένο καρτοκινητό. Το επόμενο βήμα ήταν να ξεσκαρταριστούν όλες οι άσχετες τηλεφωνικές επικοινωνίες και να απομείνουν τα τηλεφωνήματα μεταξύ συγκεκριμένων κινητών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο φερόμενος ως επικεφαλής της ομάδας χρησιμοποιούσε τόσο το κλεμμένο όσο και ακόμη ένα καρτοκινητό τηλέφωνο που ήταν δικό του για να κατευθύνει μέσω των δικών τους τηλεφώνων τους συνεργούς του.

Η επιβεβαίωση της παρουσίας συγκεκριμένων προσώπων στις περιοχές των ληστειών έγινε μέσω των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Το επόμενο βήμα στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του υπαρχηγού της Αστυνομίας κ. Στέλιου Σύρου, ήταν να ταυτοποιηθούν οι κάτοχοι όλων των ύποπτων τηλεφώνων.

Από την παράλληλη έρευνα στα Ζωνιανά τις ημέρες της αστυνομικής εφόδου είχαν βρεθεί εγκαταλελειμμένα Καλάσνικοφ και μηχανήματα που είχαν χρησιμοποιηθεί στις ληστείες των ΑΤΜ ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τον εντοπισμό αποτυπωμάτων και άλλων αξιοποιήσιμων στοιχείων. Η Αστυνομία κατέληξε έτσι σε έναν βασικό κύκλο υπόπτων για συμμετοχή στη συμμορία.

«Φιλική κουβέντα». Ένας ένας άρχισαν να καλούνται «για μια φιλική κουβέντα» στην Ασφάλεια Ρεθύμνου. Όλοι τους δέχθηκαν «αναπάντητες» κλήσεις στα κινητά τους την ώρα που βρίσκονταν στην Αστυνομία. Από διπλανά δωμάτια, αστυνομικοί τους καλούσαν και οι συνάδελφοί τους διαπίστωναν ότι πράγματι είχαν στην κατοχή τους τα ύποπτα καρτοκινητά. Με τον τρόπο αυτό κάθε ύποπτο τηλέφωνο απέκτησε «ονοματεπώνυμο». Τα στοιχεία από την έρευνα των εγκληματολογικών εργαστηρίων στα «ορφανά» Καλάσνικοφ συνδυάστηκαν και επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης των τριάντα χιλιάδων κλήσεων.


Η συμμορία των συγγενών έσπερνε τον τρόμο

Είναι όλοι τους νεαρής ηλικίας και μάλιστα οι περισσότεροι συγγενείς μεταξύ τους. Αδέλφια, ξαδέλφια, γαμπροί και κουνιάδοι. Η σπείρα των Καλάσνικοφ είχε επιδοθεί από τις παραμονές των Χριστουγέννων 2006 στις ληστείες ΑΤΜ και είχε σκορπίσει τον τρόμο σε κεφαλοχώρια στους πρόποδες του Ψηλορείτη.

Στο αποδεικτικό υλικό της υπόθεσης η αστυνομία έχει συμπεριλάβει και τηλεφωνήματα που όπως διαπιστώθηκε έγιναν από την ηλικίας 21 ετών σύζυγο του φερομένου ως αρχηγού της συμμορίας προς τον αξιωματικό υπηρεσίας στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., στο Ρέθυμνο. Όπως αναφέρεται, η γυναίκα απασχολούσε τον αξιωματικό κάνοντάς του ερωτικές προτάσεις: όλα τα τηλεφωνήματα γίνονταν τις ώρες των ληστειών, με στόχο να μην απαντά άμεσα ο αστυνομικός στις αναμενόμενες κλήσεις πολιτών για τις ληστείες, δίνοντας έτσι χρόνο στα μέλη της συμμορίας να απομακρυνθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η οικογενειακή επιχείρηση των ληστειών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εκτός από τον 24χρονο επικεφαλής της σπείρας των ΑΤΜ, προφυλακισμένοι βρίσκονται ήδη δύο αδέλφια της συζύγου του.

Την κοινή γνώμη στην Κρήτη έχει σοκάρει το γεγονός ότι μια μικρή ομάδα νεαρών παιδιών κατάφερε να επιδοθεί με τόσο αποτελεσματικό τρόπο στη ληστεία τραπεζών. Δεν δίσταζαν ούτε στιγμή να πυροβολήσουν εναντίον όσων αντιλαμβάνονταν τις ενέργειές τους και είναι θαύμα πως δεν υπάρχουν θύματα. Και οι οκτώ, πάντως, όπως διαπιστώθηκε, μεγάλωσαν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της παρανομίας και της ατιμωρησίας μέσα στο άβατο των Ζωνιανών. Η σχέση τους με το έγκλημα είναι βιωματική. Σε ηλικία 10-12 είχαν εξοικειωθεί ήδη με τα όπλα που ήταν μέρος του οικιακού εξοπλισμού, συμμετείχαν στην καλλιέργεια του χασίς, είχαν εγκαταλείψει το σχολείο και ζούσαν με το όνειρο του εύκολου πλουτισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από