Τεστ συνοχής και ενότητας θα είναι για τον Συνασπισμό το επόμενο κρίσιμο δίμηνο έως το συνέδριο του Ιανουαρίου μετά την απόφαση- τελεσίγραφο του Αλέκου Αλαβάνου να μην παραμείνει, για προσωπικούς λόγους, πρόεδρος του κόμματος.


Στην Κουμουνδούρου, αλλά και σε επίπεδο βάσης επικρατούσε χθες παγωμάρα και αμηχανία μετά και τις επίσημες ανακοινώσεις του κ. Αλαβάνου στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος σχετικά με την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΝ, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο μπλοκάρισε από τις κλήσεις ανήσυχων ψηφοφόρων του Συνασπισμού.

Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται μεταξύ των κορυφαίων στελεχών σχετίζεται με το ενδεχόμενο να εισέλθει ο ΣΥΝ σε μια περίοδο εσωστρέφειας γύρω από το θέμα της ηγεσίας, ανάλογης με την κρίση που βίωσε το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ στην πορεία για την εκλογή νέου προέδρου. Εξ αυτού του λόγου χθες το πρωί ο εκπρόσωπος

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τα κορυφαία στελέχη ανησυχούν για το ενδεχόμενο να εισέλθει ο ΣΥΝ σε περίοδο εσωστρέφειας

Τύπου του κόμματος Ανδρέας Καρίτζης επαναλάμβανε με δηλώσεις του ότι οι αλλαγές δεν σημαίνουν μείωση της αντιπολιτευτικής ισχύος του κόμματος, καθώς και ότι «δεν πρόκειται εύκολα και γρήγορα να ξεμπερδέψει η κυβέρνηση και η κεντρική πολιτική σκηνή από τον Αλέκο τον Αλαβάνο».

Ο Ν. Χουντής

Επιπλέον, ο γραμματέας του ΣΥΝ Νίκος Χουντής σχολίασε στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο ότι «στον ΣΥΝ ο πρόεδρος, ο γραμματέας, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή είναι εκλεγμένοι. Εκλέγονται και επανεκλέγονται και είναι επί θητεία. Δεν είναι δοτοί και δεν παίρνουν δαχτυλίδια να τα κρατούν στις τσέπες τους…».

Ο ίδιος ο Αλέκος Αλαβάνος επέλεξε να δείξει ότι είναι παρών με περιοδεία του στα Ζωνιανά δηλώνοντας μάλιστα ότι «έχουμε αναλάβει όλοι μας, κι εγώ προσωπικά, να κατακτήσουμε ένα δημιουργικό, κριτικό και πρωτοποριακό ρόλο στον χώρο της αντιπολίτευσης και να γίνει ο ΣΥΝ μία δύναμη που θα εμπιστεύεται η νέα γενιά».

Στο ζήτημα της αποχώρησης αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αφού υπογράμμισε την προσωπική του εκτίμηση για τον πρόεδρο του ΣΥΝ, επισήμανε ότι ο κ. Αλαβάνος έχει κάνει σημαντική προσπάθεια στον Συνασπισμό προσθέτοντας ότι «όλοι μας θέλουμε να αναδειχθεί μια νεώτερη γενιά».

«Δεν έχουμε διαδικασίες επίδοσης δαχτυλιδιού»


Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ – στο Συνέδριοτου Αλέκου Αλαβάνου από την προεδρία του ΣΥΝ ανοίγει το θέμα της διαδοχής καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα σε σχέση με την εκδήλωση υποψηφιοτήτων.

Ως επικρατέστερη εμφανίζεται η λύση Τσίπρα παρά το γεγονός ότι ο 30χρονος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΝ δηλώνει ότι επί του παρόντος δεν επιθυμεί να γίνει πρόεδρος του Συνασπισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί άλλωστε προσωπική επιλογή του κ. Αλαβάνου, ο οποίος ήδη έχει συζητήσει το θέμα με το νεαρό στέλεχος ζητώντας του να αποδεχθεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία. Σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας άρει τις αντιρρήσεις του, ενδεχομένως το Αριστερό Ρεύμα- υπό προϋποθέσεις- να υποστηρίξει την κάθοδό του. Ερωτηματικά διατυπώνονται για τη στάση που θα τηρήσει απέναντι σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα Τσίπρα η Ανανεωτική Πτέρυγα. Δείγμα γραφής έδωσε πάντως χθες ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, σχολιάζοντας με νόημα ότι «ο ΣΥΝ είναι ένα κατ΄ εξοχήν δημοκρατικό κόμμα» και ότι «δεν υπάρχουν διαδικασίες επίδοσης δακτυλιδιού του απερχόμενου ηγέτη στον μελλοντικό».

Ανάλογο σκεπτικό ανέπτυξε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για την υποψηφιότητα Τσίπρα σχολίασε ότι «είναι εξαιρετικά πρόωρο και άκαιρο όσο και πολιτικά άστοχο να μιλήσει κανείς με συγκεκριμένα ονόματα». Πάντως, κάποιοι στον ΣΥΝ θα έβλεπαν ως «πιθανή και συναινετική» ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Κουβέλη κυρίως στην περίπτωση που η πλειοψηφία του Ρεύματος κατεβάσει ως υποψήφιο πρόσωπο όχι ευρείας αποδοχής στη βάση του κόμματος. Κάπως έτσι περιγράφεται ενδεχόμενη υποψηφιότητα του βουλευτή Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος θεωρείται ότι δεν εκφράζει μεγάλο τμήμα δυνάμεων της Κουμουνδούρου.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό κράτησε το θέμα πιθανής καθόδου του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας πως «θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα που έχουν προκύψει στα συλλογικά όργανα», αν και «προσωπικά δεν συνηθίζω να προτρέχω».

Για την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα ρωτήθηκε και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος στο παρελθόν είχε προταθεί για αρχηγός του ΣΥΝ. Δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι η γενιά των 30άρηδων στην οποία ανήκει ο Τσίπρας είναι η γενιά η οποία πρέπει να παίξει τώρα πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δεν πίστευαν ότι «ο Αλέκος θα έκανε πράξη όσα έλεγε»


Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ, όπως αποκάλυψαν πριν από μία εβδομάδα «ΤΑ ΝΕΑ», είχε εκμυστηρευτεί τις προθέσεις του να αποχωρήσει από την ηγεσία του Συνασπισμού, διατηρώντας μόνο την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σε ελάχιστους συντρόφους του, ήδη από την επομένη των εκλογών.

Επικαλούμενος προσωπικούς λόγους είχε πει επιπλέον σε στελέχη του ΣΥΝ ότι επιθυμεί να προωθήσει αλλαγές, αλλά και την ηλικιακή ανανέωση στα όργανα. Σε όλες τις συνεδριάσεις των οργάνων μετά τις εκλογές, ο κ. Αλαβάνος τόνιζε με νόημα πως δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της συμμετοχής νέων προσώπων, επαναλαμβάνοντας ότι «ο ΣΥΝ οδηγείται σε ένα δύσκολο συνέδριο καινοτομίας».

Πιέσεις

Στο διάστημα που μεσολάβησε μετά τις εκλογές έγιναν προσπάθειες να μεταπειστεί, όχι τόσο πιεστικές ωστόσο, καθώς και οι γνωρίζοντες τώρα πια ομολογούν ότι δεν είχαν πεισθεί πως «ο Αλέκος θα έκανε πράξη όσα έλεγε». Οι πιέσεις πύκνωσαν το τελευταίο δεκαήμερο, όταν όσοι γνώριζαν, συνειδητοποίησαν ότι είχε πάρει τις αποφάσεις του. Η δημοσιοποίηση διά του Τύπου του θέματος προκάλεσε επιτάχυνση των εξελίξεων.

Παράγοντες της Κουμουνδούρου λένε τώρα πια ότι πρόκειται για μια «πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική κίνηση», καθώς ο Αλέκος Αλαβάνος αποχωρεί σε μια περίοδο που ο Συνασπισμός διέρχεται μια από τις καλύτερες φάσεις της τελευταίας δεκαετίας. Όπως τονίζουν, στα τρία χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι κατάφερε- παρά τις επιμέρους συγκρούσεις- να βγάλει το κόμμα από την εσωστρέφεια και να του εξασφαλίσει είσοδο στη Βουλή, ανεβάζοντας τα ποσοστά του από το 3,26 του 2004, στο 5,04 του 2007. Επίσης, ως προσωπικότητα απέκτησε «εθνικό ακροατήριο», κάτι που επιτεύχθηκε κυρίως μετά την εμφάνισή του στο debate των πολιτικών αρχηγών, αλλά και λόγω της στάσης που τήρησε σε θέματα όπως οι κινητοποιήσεις στην Παιδεία και η επιχειρούμενη ταύτιση του ΣΥΝ με τους αναρχικούς από τον Β. Πολύδωρα. Εξάλλου «έπαιξε» στα κανάλια, εξασφαλίζοντας μεγάλο μερίδιο δημοσιότητας όταν αποκάλεσε στη Βουλή τον Πρωθυπουργό «Νονό» και επίσης όταν μίλησε για απογόνους των Κοτζαμάνηδων. Βεβαίως, όλο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΝ πήρε και μεγάλα πολιτικά ρίσκα. Η επιλογή Τσίπρα ως υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, κόντρα σε μεγάλο κομμάτι του κόμματος, όχι μόνο τον δικαίωσε αλλά συγχρόνως του έδωσε τον αέρα να καθορίζει με μεγαλύτερη ανεξαρτησία τις κινήσεις του.