Αν σας σφίγγει η πόλη γύρω, αν έχετε διάθεση να επικοινωνήσετε για το πρόβλημά σας, η κυρία Φοίβη Αθηναίου (που έχει τα νεύρα της από οκτώ ετών!) είναι εδώ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Ρhoebe@dolnet.gr (με ένδειξη: Για Φοίβη) και στην ταχυδρομική διεύθυνση «ΤΑ ΝΕΑ», «Ορίζοντες», Για κ. Φοίβη Αθηναίου, Μιχαλακοπούλου 80, 115 28 Αθήνα

Μηηηηη, θα το τρώω όλο το φαΐ μου!


Προχωράς ανύποπτη στη Λεωφόρο Καβουρίου με την τσίμπλα στο μάτι. Και πέφτεις πάνω τους.

Μαμάαααααα, σκέφτεσαι, τι είν΄ τούτο; Είναι απλώς το ελληνικό άσμα που σε κοιτάει απειλητικά από την αφίσα, συνειδητοποιείς, και ησυχάζεις. Λες, ΓαλάνηΑρβανιτάκη είναι, «έντεχνο» είναι, ε δεν δαγκώνει και τόσο.

Αμ δε. Παραπέρα, μαμάαααα (πάλι). Σε ψιλοδαγκωσερό. Είναι κυρά των πρωινάδικων η Θώδη, λες, η αφίσα της θα με πειράξει; Είναι όμως λίγο σκισμένη η αφίσα. Και… χαράζει από κάτω ολίγη από Χατζηγιάννη.

Ε,εκεί κινδυνεύεις να τρακάρεις! Αiuto, χριστιανοί, μας την έπεσε το άσμα. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Μούγκα στη στρούγκα


Προς κ. Φοίβη Αθηναίου, Σε δημοσίευμα της στήλης είχε γίνει αναφορά στις (ενδεχόμενες) προθέσεις της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία της εταιρείας Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.

Στο ίδιο μάλιστα δημοσίευμα γινόταν αναφορά στο προσωπικό της εταιρείας, ως προς το αν δηλαδή η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι είναι φιλικό ή μη προς αυτήν.

Ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων είχα τότε καταθέσει ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού ζητώντας:

α) Να προσδιορίσουν τις προθέσεις τους ως προς το μέλλον της εταιρείας. β) Να καταθέσουν ένα λεπτομερές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα των έργων της εταιρείας.

Έλαβα την απάντηση των υπουργείων που είναι ιδιαίτερα λακωνική (μόλις 3-4 γραμμές). Αναφέρεται ότι στοχεύουν στην ανανέωση της λειτουργίας της ΕΑΧΑ Α.Ε, δεν καταθέτουν όμως το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα των έργων της εταιρείας, γεγονός που προβληματίζει.

Κώστας Καρτάλης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Τ ην ανανέωσαν για πέντε χρόνια τη θητεία της ΕΑΧΑ, αγαπητέ Κώστα, αφήνοντας, βεβαίως βεβαίως, τους ίδιους- αρεστούς σε κάποια κλιμάκια γραμματέων και φαρισαίων – διοικούντες. Αλλά σιγά μην πουν στον ελληνικό λαό, την ευγενική χορηγία του οποίου ξεκοκαλίζουν, τι θα κάνουν. Κ αι πότε; Ούτε να το σκέφτεστε. Να φανεί περίτρανα η ασυνέπειά τους (καθότι scripta manent); Γ ιατί η Πλατεία Μοναστηρακίου, που θα ήταν έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Α γώνες από την ΕΑΧΑ, ακόμη δεν είναι έτοιμη και την έκλεισαν (μην πειράζοντας τα σουβλατζήδικα των σεμνών και ταπεινών και δεν μπορούσε η Εκκλησία να δώσει ταυτότητες σε όσους ορθοδόξους επιθυμούσαν να έχουν και να τις επιδεικνύουν ενώπιον των όποιων αρχών.

Αλλά και η υποκρισία των βασικών στελεχών της Ν.Δ. (τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης) δεν υστερεί κατ΄ ελάχιστον εκείνης της Ιεραρχίας. Καραμανλής, Μητσοτάκης και λοιποί πρωτοκλασάτοι της Ν.Δ. δεν ήταν αυτοί που έσπευσαν να υπογράψουν για την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες στο άτυπο δημοψήφισμα της Ιεραρχίας; Και μάλιστα, μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης. Αυτοί δεν είναι που υποσχέθηκαν ότι θα επαναφέρουν το καθεστώς της αναγραφής του θρησκεύματος μόλις έρθουν στην εξουσία; Ήρθαν και ξαναήρθαν.

Μια ακόμα υπόσχεση που δεν ικανοποιήθηκε; Όχι. Γνώριζαν ότι η αναγραφή είναι αντισυνταγματική και δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν μια τέτοια υπόσχεση. Κορόιδευαν τον λαό. Τόσο η Ιεραρχία, όσο και η Ν.Δ.

Δεν συνηθίζεται, κ. Φοίβη, οι ιεράρχες και οι κυβερνήτες να ζητούν συγγνώμη για πράξεις, παραλείψεις, παρανομίες κ.λπ. Γι΄ αυτούς, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Και ο σκοπός ήταν γνωστός. Η επάνοδος στην εξουσία της Δεξιάς του Κυρίου! Λυπηρό και απογοητευτικό…

Με εκτίμηση, Κώστας Ορφ.

Εδώ, αγαπητέ Κ ώστα, έχουμε τη θαυμαστή, διεθνούς ολκής πρωτοτυπία του Ιερατείου, η οποία συνοψίζεται υπό τον τίτλο «Η μεγάλα γαργάρα». Κ αθ΄ ότι οι ίδιοι που διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για τις νέες ταυτότητες, τα εξάρια αντίχριστους και άλλα γραφικά και έβγαιναν να μαζέψουν ψήφους του ποιμνίου (φωνάζετέ με αρνί, μαντάμ) με τη νέα διακυβέρνηση έκαναν μόκο.

Γ ργργργργργργρ… η μεγάλη, ανυπέρβλητη γαργάρα! Είχαν άλλωστε να στηρίξουν με νύχια και με δόντια τη Δεξιά του Κ υρίου. Που τους υποσχέθηκε ότι θα αφήσει απείραχτο το παγκάρι και θα τους χαρτζιλικώνει γερά, με ευγενική χορηγία του (ταλαίπωρου) ελληνικού λαού. Γ ια το πνευματικό τους έργο, βρε…

Η μεγάλη γαργάρα


Κυρία Φοίβη, Διάβασα τη δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Χηνοφώτη: «Οι αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επιτρέπουν αλλαγή στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες». Τελεία και παύλα. Πάει κι αυτή η εκκρεμότητα.

Κάθε φορά που ανακινείται το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος φέρνω στη μνήμη μου τη μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε την περίοδο εκείνη, με τις λαοσυνάξεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το άτυπο δημοψήφισμα της Ιεραρχίας.

Σκέφτομαι την απέραντη υποκρισία ολόκληρης της Ιεραρχίας, προεξάρχοντος βεβαίως του προκαθημένου. «Απόδοτε τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», είπε ο Χριστός. Οι ιεράρχες όμως της Ελλαδικής Εκκλησίας διαφωνούν με εκείνα που ισχυρίζονται ότι πιστεύουν. Γι΄ αυτό και ξεσήκωναν τον λαό εναντίον της τότε κυβέρνησης και προχώρησαν στο άτυπο δημοψήφισμα.

Κολακεύουν δε και δελεάζουν τον λαό με αναφορές στο παρελθόν, στην Τουρκοκρατία κ.λπ. Λες και η Ορθοδοξία στηρίζεται στην αναγραφή της στις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών. Λες βαρυσήμαντων πολιτικών αποφάσεων και της εκτόξευσης μύδρων κατά «νταβατζήδων») για να την ανοίξουν , όπως λένε μόνον, το Πάσχα του 2008 (και αν…).