«Ο καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίζει για το αν θα καπνίσει ή όχι. Ζούμε όμως σε ένα καθεστώς αμερικανοποιημένης δικτατορίας, που έχει στρεβλώσει τα πάντα και τείνει να απαγορεύει το κάπνισμα ακόμη και στους ιδιωτικούς χώρους. Η ρύπανση μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό απ΄ ό,τι ο καπνός», λέει ο Βέλγος καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ. Όχι με διάθεση να απολογηθεί, αλλά να διευκρινίσει για ποιο λόγο υποστηρίζει τους καπνιστές στη νέα του παραγωγή «Ι am a mistake» (Είμαι ένα λάθος) – παραγγελία και παραγωγή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ΕCΗΟ)- που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να ταξιδέψει στη συνέχεια σε Βιέννη, Άμστερνταμ, Κολωνία, Παρίσι.

Χορός, μουσική, εικόνα και λόγος «παντρεύονται» στο ιδιαίτερο θέαμα που υπογράφει ο ανατρεπτικός καλλιτέχνης. Ένα έργο- μανιφέστο, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, όπου ο πρωταγωνιστής μέσα από έναν παραληρηματικό μονόλογο απολαμβάνει το κάπνισμα και παραμένει πιστός σ΄ αυτό, παρά το ότι γνωρίζει

ΙΝFΟ

«Ι am a mistake» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1, τηλ. 210-

7282.333) την Πέμπτη στις 21.00. Εισιτήρια: 10, 16, 30, 43, 60 ευρώ.

πως αυτό θα τον σκοτώσει.

«Πρόκειται για ένα κείμενο που έγραψα το 1998 και το οποίο αφιέρωσα στον Αρτό και τον Μπιουνιέλ επειδή απολαμβάνουν και οι ίδιοι την ποίηση του καπνίσματος», διευκρινίζει ο Γιαν Φαμπρ που υπογράφει το κείμενο, τη χορογραφία, τα σκηνικά και τη σκηνοθεσία της παράστασης, ενώ η μουσική είναι του Βόλφγκανγκ Ριμ και τα κινηματογραφικά πλάνα της σκηνοθέτιδος Σαντάλ Ακερμάν.

Όσο για τους λόγους που επέλεξε να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα; «Πρώτον, επειδή η Ελλάδα σέβεται ακόμη την κουλτούρα του καπνίσματος», εξηγεί ο καλλιτέχνης. «Δεύτερον, επειδή στα 30 χρόνια καριέρας μου θεωρώ την τέχνη φάρμακο, που μπορεί να σε γιατρέψει ή να σε αρρωστήσει και επειδή ασχολούμαι με ελληνικές αντιλήψεις όπως η κάθαρση. Τρίτον, επειδή παράλληλα κάνω ταυτόχρονα εικαστική έκθεση στην γκαλερί ΑΔ. Και τέταρτον επειδή μου αρέσει η Αθήνα και η κουλτούρα των καφέ, όπου μπορεί κάποιος να κάθεται με τις ώρες να μιλά και να καπνίζει».