Από τα πιο «ανοιχτόμυαλα» και ενεργά σαξόφωνα της γενιάς του, ο 69χρονος Τσαρλς Λόιντ διέτρεξε την ιστορία του χωρίς να υπακούσει ποτέ σε κατηγοριοποιήσεις κι έχοντας πάντα στο μυαλό του να κτίζει με τη μουσική του γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών. Στο πλαίσιο αυτό συγκαταλέγεται και η συνεργασία του με τον διάσημο Ινδό σολίστα της τάμπλα, Ζakir Ηussain, και τον νεαρότερο Εric Ηarland (ντραμς), με τους οποίους σχημάτισε εδώ και χρόνια το τρίο του που αντλεί από την τζαζ, την ινδική μουσική παράδοση και τις μουσικές του κόσμου.

Θα τους δούμε απόψε στο πλαίσιο της μουσικής ενότητας Jazz Μasters στο «Παλλάς».

Έκπληξη της βραδιάς, η Μαρία Φαραντούρη, η οποία θα πει δυο τραγούδια του Λόιντ κι ένα ελληνικό διασκευασμένο ειδικά για τη συναυλία. Η Μαρία Φαραντούρη και ο Τσαρλς Λόιντ γνωρίστηκαν πριν χρόνια, σε μια

ΙΝFΟ

Charls Loyd Τrio απόψε στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210-3213.100). Έναρξη: 21.00. Εισιτήρια: 30, 40, 50, 60, 70 ευρώ.

συναυλία της στην Καλιφόρνια. Ο Λόιντ την είχε προσκαλέσει και το 2003 να ανέβει μαζί του στη σκηνή του Λυκαβηττού και την επόμενη χρονιά, στο σπίτι της στην Πελοπόννησο, εργάστηκαν πάνω σε δικές του μουσικές για να κάνουν μαζί έναν δίσκο. «Όταν άκουσα πρώτη φορά τη φωνή της», λέει ο Λόιντ, «κάτι με άγγιξε βαθιά. Σαν να μας ένωνε ένα αόρατο νήμα. Έχει ένα ειδικό feeling για τη μουσική μου».

Ο Λόιντ είχε τη χαρά να ζήσει τη χρυσή εποχή της τζαζ, ανάμεσα σε προσωπικότητες όπως ο Κολτρέιν, ο Άρμστρονγκ, ο Έλινγκτον. «Μια εποχή που η ζωή ήταν πιο απλή και ο κόσμος χρειαζόταν τη μουσική σαν πνευματική τροφή. Σήμερα το εμπορικό κομμάτι είναι τόσο υπερτιμημένο που η μουσική σχεδόν χάνει το νόημά της. Υπάρχει όμως πλούσια παράδοση που τρέφει τους νεώτερους και, ευτυχώς, αυτή η παράδοση δεν πεθαίνει εύκολα».