Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ του Πρωτοκόλλου του Κιότο για τις κλιματικές αλλαγές και η αποχώρηση των αυστραλιανών στρατευμάτων από το Ιράκ ήταν οι πρώτες δεσμεύσεις του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και νικητή των εκλογών του Σαββάτου στην Αυστραλία, Κέβιν Ραντ.

Η νίκη των Εργατικών έθεσε τέλος στην 12χρονη παραμονή στην εξουσία των Συντηρητικών του μέχρι σήμερα πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει ακόμα και την έδρα του, την οποία κατέχει εδώ και 34 χρόνια- η πρώτη φορά εδώ και 78 χρόνια που συμβαίνει κάτι τέτοιο σ΄ έναν απερχόμενο πρωθυπουργό. Ο θρίαμβος του 50χρονου Ραντ ενδέχεται, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, να διαταράξει τις σχέσεις της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ, καθώς ο Χάουαρντ είχε στενή σχέση με τον πρόεδρο Μπους και συνήθως ευθυγραμμιζόταν πολιτικά μαζί του. Με καταμετρημένο το 75% των 13,5 εκατ. ψήφων, το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να έχει κερδίσει περίπου το 53% και μια καθαρή πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή της χώρας. Το Φιλελεύθερο Κόμμα που κυβερνούσε μέχρι τώρα, συγκέντρωσε το 46,6% των ψήφων και ο 68χρονος Τζον Χάουαρντ ανέλαβε με δηλώσεις του «την πλήρη ευθύνη για την ήττα».

Χάνει τον σύμμαχο ο Μπους

«Η νίκη των Εργατικών στην Αυστραλία είναι πολύ καλά νέα για το Πρωτόκολλο του Κιότο», δήλωσε το στέλεχος της «Greenpeace» Σέιν Ράτεμπουργκ για τη διεθνή συνθήκη που προβλέπει τον περιορισμό της έκλυσης των αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Θα συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές. Επίσης, θα απομονώσει ακόμα περισσότερο τις ΗΠΑ και τον Τζορτζ Μπους που αρνούνται να υπογράψουν». Η Αυστραλία έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις περιβαλλοντικές αλλαγές καθώς φέτος υποφέρει από τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 100 χρόνια. Ο Ραντ σπάζοντας την παράδοση που θέλει να επιλέγονται οι υπουργοί από το Κόμμα, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει προσωπικά στον διορισμό τους. Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο 49χρονος Τόνι Μακλέλαντ, δικηγόρος και ικανότατος σέρφερ, ο οποίος έχει δηλώσει πως πρώτο του μέλημα θα είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα, ενώ θα προσπαθήσει να συμβάλει στην κατάργηση της θανατικής ποινής σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Ο πρόεδρος Μπους κάλεσε τηλεφωνικά τον Ραντ για να τον συγχαρεί και ο νέος ηγέτης της Αυστραλίας δήλωσε πως σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον μέσα στον επόμενο χρόνο.