Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ αντιπαράθεση στη Ρωσία, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 2ας Δεκεμβρίου για τη Δούμα, οξύνεται. Χθες πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν τρεις υποψήφιοι της αντιπολίτευσης: ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ, ηγέτης του κόμματος «Άλλη Ρωσία» ο οποίος καταδικάστηκε σε πενθήμερη φυλάκιση για αντίσταση κατά των αρχών, ο Νικίτα Μπέλικ και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου Μπόρις Νεμτσόφ, του κόμματος «Ένωση Δίκαιων Δυνάμεων».

Περίπου 1.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, οι περισσότεροι μέλη του φιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Γιάμπλακο», κατέβηκαν στους δρόμους της Πετρούπολης κρατώντας λουλούδια προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση. Αρκετές χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα με κεντρικό σύνθημα το «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν», έπειτα από κάλεσμα του κόμματος «Άλλη Ρωσία» του Κασπάροφ. Στην πλατεία Ζαχάροφ, οι συγκεντρωμένοι- που κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Η Ενωμένη Ρωσία μας κλέβει τις εκλογές» (αναφορά στον τίτλο του κόμματος του Πούτιν)περικυκλώθηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες. Όταν ο Κασπάροφ με αρκετούς από τους συγκεντρωμένους προσπάθησε να πλησιάσει την έδρα της κεντρικής εκλογικής επιτροπής προκειμένου να καταγγείλει «τις άδικες και παράνομες εκλογές», παρενέβησαν οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν.

Νεκρός υποψήφιος

Εν τω μεταξύ, υπέκυψε στα τραύματά του ένας υποψήφιος του κόμματος «Γιάμπλακο» που είχε δεχτεί πυρά από τέσσερις ενόπλους την Τετάρτη στο σπίτι του στο Νταγκεστάν. Το κόμμα «Ένωση Δίκαιων Δυνάμεων» ανακοίνωσε ότι 17 από τους υποψηφίους του παραιτήθηκαν επειδή δέχθηκαν απειλές και ότι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών κατέσχεσαν 20 εκατομμύρια αντίτυπα της εφημερίδας του κόμματος, που θα μοιράζονταν στους ψηφοφόρους.

Χθες έγινε γνωστό ότι πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο πρώην αρχηγός της ΚGΒ Βλαντίμιρ Κριουτσκόφ, ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους επί Σοβιετικής Ένωσης. Είχε πάρει το 1991 μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ήταν από τους ανθρώπους που είχε συμμετάσχει στον σχεδιασμό για την εισβολή των σοβιετικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.