Η επιστροφή του Ιβάν Κλάσνιτς στους αγωνιστικούς χώρους με τα χρώματα της Βέρντερ Βρέμης, οκτώ μήνες μετά τη μεταμόσχευση νεφρού στην οποία υπεβλήθη, κυριάρχησε όσον αφορά την αγωνιστική κίνηση της Μπουντεσλίγκα.

Ο Κροάτης επιθετικός έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που καταφέρνει να επανέλθει στην αγωνιστική δράση ύστερα από μια τόσο σοβαρή περιπέτεια της υγείας του και ένας από τους ελάχιστους στην ιστορία του αθλητισμού.

Έχουν προηγηθεί ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Αλόνσο Μούρνινγκ, ο Ιταλός αρσιβαρίστας Νορμπέρτο Ομπέρμπούργκερ και ο Νεοζηλανδός αστέρας του ράγκμπι Γιόνα Λομού.

Ο 27χρονος Κλάσνιτς αγωνίστηκε για 65 λεπτά στο νικηφόρο ματς της Βέρντερ Βρέμης επί της Κότμπους (2-0), στο πρώτο του παιχνίδι έπειτα από έντεκα μήνες.

«Ένιωσα όμορφα και πιστεύω πως έπαιξα αρκετά καλά», ήταν η πρώτη δήλωση του Κλάσνιτς, ενώ ο προπονητής του Τόμας Σάαφ εξύμνησε το κουράγιο του να βγει νικητής από μια τόσο σοβαρή περιπέτεια.

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Κλάσνιτς με τα νεφρά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2005 στη διάρκεια εγχείρησης σκωληκοειδίτιδας.

Τον Ιανουάριο του 2007 υπεβλήθη στην πρώτη μεταμόσχευση, με μόσχευμα που του προσέφερε η μητέρα του αλλά το απέρριψε ο οργανισμός του.

Δύο μήνες αργότερα υπεβλήθη σε νέα, επιτυχημένη αυτήν τη φορά μεταμόσχευση, με δότη τον πατέρα του. Οι γιατροί του άναψαν το πράσινο φως, πως μπορεί να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους μόλις στα μέσα Σεπτεμβρίου. Όμως η Βέρντερ δεν του επέτρεπε να επιστρέψει στις προπονήσεις μέχρι να υπογράψει δήλωση πως αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για ό,τι του συμβεί στον αγωνιστικό χώρο και πως δεν θα διεκδικήσει αποζημίωση. Ο Κλάσνιτς φέρει έναν πλαστικό νάρθηκα για να προστατεύει το επίμαχο σημείο του σώματός του.

ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΝΙΚΕΣ

Όσον αφορά την αγωνιστική δράση, η Μπάγερν επέστρεψε στις νίκες (2-1 τη Βόλφσμπουργκ) και διατήρησε τον έναν βαθμό διαφορά που τη χωρίζει από τη Βέρντερ Βρέμης, ενώ ο Φάνης Γκέκας πέτυχε το έβδομο φετινό του γκολ στη νίκη της Λεβερκούζεν με 4-1 επί της Ντούισμπουργκ.

Στο Μόναχο, μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης των Βαυαρών αναδείχθηκε ο Γάλλος Φρανκ Ριμπερί καθώς δημιούργησε το πρώτο γκολ και πέτυχε ο ίδιος το δεύτερο και νικητήριο.

«Είμαι ικανοποιημένος από την εξαιρετική εμφάνιση, αν και είχαμε μερικές άτυχες στιγμές στο τέλος. Ήταν μια δύσκολη νίκη που, κατά τη γνώμη μου, την προτιμώ από μια εύκολη νίκη. Μας βοηθά να βγούμε από τη μίνι κρίση», δήλωσε ο προπονητής της Μπάγερν, Οτμάρ Χίτζφελντ.

Κι ενώ δεν είχαν κοπάσει οι πανηγυρισμοί της Μπάγερν, μια δήλωση του Βί λι Σανιόλ ήρθε να αναστατώσει τους Βαυαρούς. Ο Γάλλος αμυντικός που ξεπέρασε μόλις πρόσφατα τον σοβαρό τραυματισμό του στο γόνατο- τον είχε αφήσει εκτός δράσης για επτά μήνες- απαίτησε από τη διοίκηση της ομάδας του να φύγει κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Ο αρχηγός του, Όλιβερ Καν, πάντως, πρότεινε να μη ληφθούν σοβαρά υπόψη τα λόγια του Σανιόλ γιατί είναι επηρεασμένος ακόμα από την αποχή από τα γήπεδα…

Γκολ όμως πέτυχε και ο Αγγελος Χαριστέας στη χθεσινή νίκη της Νυρεμβέργης επί της Νότρμουντ (2-0) στην επανεμφάνισή του μετά τον τραυματισμό του.

Τα αποτελέσματα: Λεβερκούζεν-Ντούισμπουργκ 4-1, Μπάγερν-Βόλφσμπουργκ 2-1, ΦρανκφούρτηΣτουτγάρδη 1-4, ΚότμπουςΒέρντερ Βρέμης 0-2, Αννόβερο-Σάλκε 2-3, Μπόχουμ-Μπίλεφελντ 3-0, Καρλσρούη-Χέρτα 2-1, Αμβούργο-Χάνσα Ροστόκ 2-0. Νυρεμβέργη-Ντόρτμουντ 2-0 (Γκάλασεκ 10΄, Χαριστέας 90΄). Η βαθμολογία: Μπάγερν 31, Βέρντερ Βρέμης και Αμβούργο 30, Καρλσρούη 26.