Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι θα κρίνουν τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους στις ΗΠΑ. Πώς αντιδρά ο εγκέφαλός τους όταν βλέπουν τους υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα; Και ποιους υποψηφίους είναι πιθανό να επιλέξουν τελικά; Ο μαγνητικός τομογράφος έχει την απάντηση.

Είκοσι πολίτες, 10 άνδρες και 10 γυναίκες- οι οποίοι δηλώνουν αναποφάσιστοι και θεωρούν εξίσου πιθανό να ψηφίσουν τον Δημοκρατικό ή τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο τον επόμενο Νοέμβριο- δέχθηκαν να πάρουν μέρος στο πείραμα. Στο τέλος του καλοκαιριού, τους ζητήσαμε να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων για τις πολιτικές προτιμήσεις τους και μετά παρατηρήσαμε επί μία ώρα την εγκεφαλική λειτουργία τους στο Κέντρο Χαρτογράφησης Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που βρίσκεται στο Λος Άντζελες. Κατόπιν, καθένας εξ αυτών συμπλήρωσε ένα δεύτερο ερωτηματολόγιο.

Όσο βρίσκονταν μέσα στον τομογράφο έβλεπαν εικόνες υποψηφίων που προβάλλονταν σε ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιά που φορούσαν. Πρώτα είδαν μια σειρά φωτογραφιών κάθε υποψηφίου, μετά αποσπάσματα από λόγους τους σε βίντεο και μετά πάλι τις φωτογραφίες. Στα ερωτηματολόγια, πριν και μετά, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τους υποψηφίους από το 1 έως το 10 σχετικά με το πόσο συμπαθείς τους φαίνονται.

Όταν συγκρίναμε τις απαντήσεις τους με τα στοιχεία για τον εγκέφαλο διαπιστώσαμε τα εξής:

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ αισθάνονται τόσο «κίνδυνο» όσο και «υπόσχεση» μπροστά στις ονομασίες των κομμάτων. Όταν τους δείχναμε τις λέξεις «Δημοκρατικός», «Ρεπουμπλικανός» και «ανεξάρτητος» παρατηρούσαμε μεγάλη δραστηριότητα στο μέρος του εγκεφάλου που αποκαλούμε αμυγδαλή, γεγονός που μαρτυρούσε ανησυχία- ιδιαίτερα των ανδρών στη λέξη «Ρεπουμπλικανός». Όμως ταυτόχρονα και οι τρεις ονομασίες προκάλεσαν κινητικότητα στο μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με την ανταμοιβή και την αίσθηση σύνδεσης. Υπήρχε μόνο μια εξαίρεση: οι άνδρες έδειξαν μικρή ανταπόκριση, θετική ή αρνητική, στη λέξη «ανεξάρτητος».

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ για τη Χίλαρι Κλίντον ήταν μεικτές. Ακόμα και οι ψηφοφόροι που δήλωσαν στις ερωτήσεις ότι δεν τη συμπαθούν, όταν έβλεπαν φωτογραφίες της παρουσίαζαν δραστηριότητα σε ένα συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου που ερεθίζεται όταν είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση. Δηλαδή δεν ήταν σίγουροι για την αντιπάθειά τους προς αυτήν. Αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε σε κανέναν άλλο υποψήφιο και δείχνει ότι η Κλίντον μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να προσελκύσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ και ο Ρούντι Τζουλιάνι αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι άνδρες δεν ενδιαφέρονται για την Κλίντον, παρά μόνο αφότου δουν βίντεό της, ενώ οι γυναίκες αντιδρούν θετικά στην αρχή και αρνητικά μετά το βίντεό της. Για τον Τζουλιάνι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι άνδρες αντιδρούν θετικά στις φωτογραφίες του και αρνητικά μετά, ενώ οι γυναίκες ενθουσιάζονται αφότου δουν το βίντεο. ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ μεταξύ των φύλων περιορίζονται. Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, οι Δημοκρατικοί συγκέντρωσαν την υποστήριξη περισσότερων γυναικών ενώ οι Ρεπουμπλικανοί των ανδρών. Μέχρι στιγμής, οι άνδρες αναποφάσιστοι ψηφοφόροι τείνουν προς τους Δημοκρατικούς. Οι γυναίκες αντίθετα δεν αποφασίζουν βάσει κόμματος, αλλά κυρίως αντιδρούν στα πρόσωπα των υποψηφίων. Αυτό θα ωφελήσει πιθανώς τους Δημοκρατικούς.

ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ παρουσίασαν τις πιο έντονες θετικές αντιδράσεις αφότου παρακολούθησαν βίντεο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ, γεγονός που σημαίνει πως όσο προχωράμε προς τις εκλογές θα αυξηθεί η υποστήριξη προς το πρόσωπό του. ΜΕΤΑΞΥ Ρούντι Τζουλιάνι και Φρεντ Τόμπσον, ο γνωστός ηθοποιός συγκεντρώνει μεγαλύτερη υποστήριξη από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, μια και όταν εμφανίστηκε ο Τόμπσον, στον τομογράφο παρατηρήθηκε κίνηση στην περιοχή του εγκεφάλου που δείχνει ταύτιση με κάποιον.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ υποψήφιο Τζον Έντουαρντς υπάρχουν και καλά και κακά νέα. Όταν είδαν φωτογραφίες του κάποιοι που είχαν δηλώσει ότι δεν τον συμπαθούν, η περιοχή του εγκεφάλου τους που αντέδρασε ήταν εκείνη που δείχνει αποστροφή. Όμως εκείνοι που τον συμπαθούσαν από πριν αντέδρασαν πολύ θετικά αφότου είδαν τις φωτογραφίες του. Προφανώς είναι άνθρωπος που προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ και ο Τζον ΜακΚέιν έχουν ακόμα δουλειά μπροστά τους. Όταν όσοι συμμετείχαν στο πείραμα είδαν τις πρώτες φωτογραφίες τους και τα βίντεο, δεν έδειξαν καμία έντονη αντίδραση, θετική ή αρνητική. Αυτό συνέβη ακόμα και σε αυτούς που είχαν δηλώσει από πριν ότι έχουν πολύ καλή εικόνα για τον Ομπάμα, γεγονός που δείχνει ότι ο γερουσιαστής από το Ιλινόις πρέπει να κάνει πιο έντονη την παρουσία του στην πολιτική σκηνή.

Συγγραφείς του άρθρου είναι οι Μarco Ιacoboni, Joshua Freedman και Jonas Κaplan που εργάζονται στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η Κathleen Ηall Jamieson που δουλεύει στο Κέντρο Πολιτικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και οι Τom Freedman, Βill Κnapp και Κathryn Fitzgerald που εργάζονται στην εταιρεία Νευροπολιτικής FΚF Αpplied Research.


...και ο Ομπάμα κάνει αγώνα δρόμου για να τη φτάσει

Oι προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ μπορεί να αργούν ακόμα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις προκριματικές εκλογές στις οποίες θα αποφασιστεί ποιος θα πάρει το χρίσμα για τη διεκδίκηση της προεδρίας από κάθε κόμμα. Στις 8 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι πρώτες κρίσιμες προκριματικές εκλογές στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών ο Μπάρακ Ομπάμα έχει μόλις 6 εβδομάδες προκειμένου να καλύψει τη μεγάλη διαφορά που τον χωρίζει από τη Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το CΝΝ, η δημοτικότητα της Χίλαρι αυξάνεται μεταξύ των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών στο Νιου Χαμσάιρ και έτσι τώρα η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ προηγείται του μαύρου γερουσιαστή από το Ιλινόις κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Μία ελπίδα φαίνεται να έχει ο Ομπάμα: σχεδόν οι μισοί από τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους είναι ακόμα αναποφάσιστοι.

Υπάρχουν όμως σημάδια ότι η μάχη θα αγριέψει. Δημοσκόπηση της εφημερίδας «Washington Ρost» δείχνει ότι ο Ομπάμα προηγείται με 4% της Κλίντον στην Αϊόβα, ενώ σε άλλο γκάλοπ του πρακτορείου Reuters η διαφορά μεταξύ Χίλαρι και Ομπάμα φαίνεται να είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 20 τον περασμένο μήνα.Και οι δύο υποψήφιοι κάνουν έντονη προεκλογική εκστρατεία σε αυτές τις δύο πολιτείες, που είναι από τις πρώτες που θα ψηφίσουν τους εκπροσώπους για το συνέδριο των Δημοκρατικών. «Ακούω ψηφοφόρους που λένε "Ψηφίστε με γιατί γνωρίζω καλύτερα το παιχνίδι της Ουάσιγκτον"», είπε σε ομιλία του προχθές ο Ομπάμα, ο οποίος γνωρίζει ότι εάν η Κλίντον κερδίσει τις δύο πολιτείες, θα έχει ένα σημαντικό προβάδισμα.

«Όμως δεν χρειαζόμαστε κάποιον που παίζει το παιχνίδι καλύτερα. Χρειαζόμαστε κάποιον που θα βάλει τέλος στα πολιτικά παιχνίδια».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από