Η πουριτανική προσέγγιση της μόδας υπαγορεύει στους άνδρες να μη θέλουν να θεωρηθεί ότι καταβάλλουν προσπάθεια για το πώς θα ντυθούν. Οι περισσότεροι προτιμούν τη δυνατή οσμή του φτηνού αφτερσέιβ από το ελαφρύ άρωμα της ματαιοδοξίας.


Oι καιροί αλλάζουν. Έπειτα από χρόνια που εμφανιζόταν σε κομψές περιστάσεις με κοστούμι και γραβάτα σε στυλ διευθυντή καταστήματος, ένας από τους πιο πουριτανούς, ως προς το ντύσιμό του, Βρετανούς, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, υπέκυψε πρόσφατα στο φράκο, την πιο επίσημη εκδοχή του βραδινού ενδύματος, με σακάκι με ουρά.

Ο στόχος του ήταν να ενισχύσει την όποια γοητεία του, όμως αυτά τα πρώτα του βήματα στον δρόμο τού δανδή αντανακλούν επίσης την αυξανόμενη επιθυμία μεταξύ των ανδρών να αγκαλιάσουν ξανά το κλασικό, επίσημο ντύσιμο. «Στους άνδρες αρέσει να ντύνονται καλά- ακόμη κι αν θέλουν να λένε πως δεν τους νοιάζει», λέει η Βερονίκ Χέντερσον, συγγραφέας του βιβλίου «Η εικόνα έχει σημασία για τους άνδρες». Μόνον ο φόβος να μην παρεξηγηθούν τους εμποδίζει να βγάλουν το παγώνι που κρύβουν μέσα τους, προσθέτει.

Οι κανόνες. Ο φόβος αυτός είναι όμως αδικαιολόγητος, εφόσον βέβαια ακολουθήσουν τους κανόνες. Σύμφωνα με τον Τζο ΚέισλιΧέιφορντ, διευθυντή δημιουργικού τού οίκου ραπτικής Gieves & Ηawkes στην περίφημη Σάβιλ Ρόου του Λονδίνου, όπου ο Γκόρντον Μπράουν έραψε το περιλάλητο φράκο του, το βραδινό ένδυμα είναι «ο κολοφώνας της επίσημης δυτικής αισθητικής. Αναπτύχθηκε από τη στρατιωτική ενδυμασία, υπογραμμίζει τα καλύτερα στοιχεία της ανδρικής σωματικής κατασκευής και δίνει ένα αίσθημα δύναμης». Με άλλα λόγια, γιατί να χαλάσει κανείς κάτι κλασικό;

Ο Κέισλι-Χέιφορντ λέει πως ο Δούκας του Ουίνδσορ είναι ο πιο κομψός θιασώτης του βραδινού ενδύματος στην ιστορία.

Ο Δούκας ήταν αυτός που αποφάσισε ότι το midnight blue (μπλε του μεσονυκτίου, πολύ σκούρο μπλε)

είναι το χρώμα που κολακεύει περισσότερο το βραδινό ένδυμα. Το μαύρο φαίνεται κάπως πράσινο κάτω από τεχνητό φωτισμό, όμως το midnight blue δείχνει πιο μαύρο από μαύρο. Στον 19ο αιώνα, το βραδινό ένδυμα έγινε γνωστό και με την ονομασία tuxedo, όταν το βελούδινο σμόκιν σακάκι που φόρεσε ο Γκρίσουολντ Λοριλάρ σ΄ έναν χορό στο Ταξίντο (Τuxedo) Παρκ προκάλεσε αίσθηση στον Τύπο.

Κλασικό σύνολο. Σήμερα το κλασικό σύνολο αποτελείται από ένα μαύρο σακάκι με μεταξωτά πέτα, ένα επίσημο πουκάμισο, μαύρο πανταλόνι με μεταξωτό σιρίτι (προήλθε από το σιρίτι στις στολές των αξιωματικών), μεταξωτό ζωνάρι γύρω από τη μέση (cummerbund) αντί ζώνης, παπιγιόν, λουστρίνια παπούτσια και μανικετόκουμπα. Και όσον αφορά το παπιγιόν, μάθετε να το δένετε ο ίδιος- αυτά με τα κλιπ είναι τόσο σικ όσο ένα κακό περουκίνι- και επιμείνετε στο μαύρο χρώμα.