Σε ομφαλό του ποδοσφαιρικού κόσμου θα μετατραπεί αύριο η πόλη Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής καθώς θα φιλοξενήσει την κλήρωση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 η οποία αφορά 170 χώρες (5 μ.μ. ΝΕΤ)

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τη διοργάνωση αν και σε δύο συνομοσπονδίες, της Νότιας Αμερικής και της Ωκεανίας, έχουν ήδη ξεκινήσει οι αγώνες της προκριματικής φάσης.

Στο συνεδριακό κέντρο Ιnkosi Αlbert Luthuli θα παραβρεθούν προσωπικότητες του ποδοσφαίρου απ΄ όλο τον κόσμο και θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μία πρώτη γεύση απ΄ όσα ετοιμάζουν οι Αφρικανοί για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που έχει φιλοξενήσει ποτέ η Μαύρη Ήπειρος. Ρεκόρ

Αναμένονται συνολικά 3.000 προσκεκλημένοι και εκπρόσωποι από περισσότερες από 110 ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, ενώ το γεγονός θα καλύψουν πάνω από 500 δημοσιογράφοι και 170 τηλεοπτικά δίκτυα, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Τα προβλήματα για τους διοργανωτές όμως δεν λείπουν. Οι εργάτες που συμμετέχουν στην κατασκευή δύο σταδίων που θα χρησιμοποιηθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο έκαναν απεργία για δύο εβδομάδες διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και μεγαλύτερα μεροκάματα, με αφορμή την είδηση πως στελέχη της οργανωτικής επιτροπής θα εισπράξουν εκατομμύρια δολάρια ως μπόνους!

Κι ενώ δεν έχει υποχωρήσει η φημολογία πως η FΙFΑ μελετά εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που οι Νοτιοαφρικανοί δεν προλάβουν να είναι έτοιμοι για να φιλοξενήσουν τους Αγώνες, ο διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής Ντάνι Τζόρντααν υπόσχεται στους εκατοντάδες υψηλούς προσκεκλημένους για την κλήρωση μία ανεπανάληπτη εμπειρία.

Τεστ για την ασφάλεια

«Εργαζόμαστε για μήνες ακούραστα για να εξασφαλίσουμε πως όλα θα είναι στη θέση τους γι΄ αυτή την ειδική περίπτωση και είμαστε βέβαιοι πως όλοι οι επισκέπτες μας θα γευτούν μία μοναδική αφρικανική φιλοξενία».

Η κλήρωση αποτελεί για τους Νοτιοαφρικανούς και το πρώτο σημαντικό τεστ στα μέτρα ασφαλείας που έχουν σχεδιάσει, αφού είναι γνωστό πως η χώρα έχει πολύ υψηλό δείκτη εγκληματικότητας.

Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 30.000 αστυνομικοί θα είναι ακροβολισμένοι σε κύρια σημεία της παραθαλάσσιας πόλης της Νότιας Αφρικής και στα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη. Την έναρξη της διαδικασίας της κλήρωσης θα κηρύξουν από κοινού ο πρόεδρος της Νοότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι και ο επικεφαλής της FΙFΑ Ζεπ Μπλάτερ.

Την κλήρωση θα πραγματοποιήσει ο γενικός γραμματέας της διεθνούς ομοσπονδίας Τζερόμ Βάλκε συνεπικουρούμενος από άσους του πρόσφατου παρελθόντος όπως οι Ζορζ Γουεά, Αμπεντί Πελέ, Μαρσέλ Ντεσαγί και Αλί Νταεϊ.

Ενδιαφέρον για την κλήρωση έχουν οι 170 εθνικές ομάδες των τεσσάρων από τις έξι συνομοσπονδίες της FΙFΑ, αφού όπως προαναφέραμε η διαδικασία των προκριματικών αγώνων έχει ήδη ξεκινήσει στη Νότια Αμερική (συμμετέχουν όλες οι χώρες σε έναν όμιλο) και στην Ωκεανία. Το σύνολο των ομάδων που δήλωσαν συμμετοχή στα προκριματικά έφτασαν τις 205. Απ΄ αυτές, στις πέντε δεν επετράπη να αγωνιστούν ενώ 30 ακόμα έχουν ήδη αποκλειστεί από τον προπροκριματικό γύρο που διεξήχθη στις συνομοσπονδίες της Αφρικής, της Ασίας και της Ωκεανίας.

Οι χώρες που συνεχίζουν θα δώσουν συνολικά 861 αγώνες διεκδικώντας 31 θέσεις, ενώ η 32η ανήκει στη διοργανώτρια Νότια Αφρική.

Η Ευρώπη

Όσον αφορά την Ευρώπη που μας ενδιαφέρει άμεσα, οι 53 ομάδες θα χωριστούν σε εννέα γκρουπ δυναμικότητας. Στην κλήρωση που θα ακολουθήσει θα δημιουργηθούν οκτώ όμιλοι των έξι ομάδων και ένας των πέντε.

Απευθείας στην τελική φάση προκρίνονται οι νικήτριες των ομίλων, ενώ οι οκτώ καλύτερες δεύτερες θα δώσουν μεταξύ τους αγώνες μπαράζ. Η UΕFΑ θα εκπροσωπηθεί στα τελικά του Μουντιάλ με 13 ομάδες, ενώ να υπενθυμίσουμε πως στα προκριματικά συμμετέχει από την προηγούμενη διοργάνωση και η κάτοχος του τίτλου που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ιταλία.

Η Αφρική θα εκπροσωπηθεί στα τελικά με έξι ομάδες (συμπεριλαμβάνεται η διοργανώτρια), η Νότια Αφρική και η Ασία με τέσσερις και τρεις η Κεντρική και Βόρεια Αμερική.

Επίσης η νικήτρια της ζώνης της Ωκεανίας θα αναμετρηθεί σε αγώνα μπαράζ με την πέμπτη στην κατάταξη ομάδα της Ασίας, ενώ σε αγώνα μπαράζ θα αναμετρηθούν επίσης η τέταρτη ομάδα της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής με την πέμπτη ομάδα της Λατινικής Αμερικής.

Τα γκρουπ δυναμικότητας

Νωρίτερα σήμερα η FΙFΑ σε συνεργασία με τις συνομοσπονδίες θα επικυρώσει τον τρόπο με τον οποίον θα χωριστούν οι ομάδες σε γκρουπ δυναμικότητας Πριν από την ολοκλήρωση της ημέρας οι προσκεκλημένοι των Νοτιοαφρικανών θα παρακολουθήσουν την ταινία του Ανάντ Σάινγκ με τίτλο «Περισσότερο από ένα παιχνίδι» που αναφέρεται στην ιστορία της ομάδας Μακάνα την οποία δημιούργησαν οι τρόφιμοι των φυλακών του Νησιού Ρόμπεν. Ένας από τους πιο διάσημους τροφίμους της φυλακής ήταν και ο 89χρονος σήμερα Νέλσον Μαντέλα που είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να δώσει το «παρών» στο γεγονός.

Προκριματικοί των Παγκοσμίων Κυπέλλων σε αριθμούς


62.764

φίλαθλοι είχαν γεμίσει το Μαρακανά το 1977 για να παρακολουθήσουν τον προκριματικό αγώνα μεταξύ της Βραζιλίας και της Κολομβίας.

5.000

αγώνες θα έχουν διεξαχθεί από την προκριματική φάση του τουρνουά του 1934 μέχρι το τέλος των προκριματικών του τουρνουά του 2010.

4.946

λεπτά έχει συμπληρώσει ο Ιβάν Ουρτάδο του Ισημερινού σε αγώνες της προκριματικής φάσης.

861 παιχνίδια θα διεξαχθούν συνολικά στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2010.

385 εθελοντές θα εργαστούν στη διάρκεια της αυριανής κλήρωσης των προκριματικών στο Ντέρμπαν.

200 ομάδες συμμετέχουν στα προκριματικά του Μουντιάλ 2010, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης.

173 χώρες θα παρακολουθήσουν «ζωντανά» την αυριανή κλήρωση.

123 είναι ο αριθμός των αγώνων που έχει δώσει στα προκριματικά το Μεξικό, ενώ έχει συναντηθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ίδια φάση της διοργάνωσης 23 φορές, αριθμός ρεκόρ.

75 χρόνια προκριματικών φάσεων συμπληρώνονται τον Ιούνιο του 2008. 35 γκολ έχει πετύχει ο Ιρανός Αλί Νταεΐ, ο πρώτος σκόρερ στις προκριματικές φάσεις.

31 γκολ έχουν σημειωθεί σε έναν μόνο αγώνα. Η Αυστραλία είχε νικήσει (sic) την Αμερικανική Σαμόα με 31-0! 20 χρόνια αγωνίστηκε σε προκριματικές φάσεις ο Πατ Τζένινγκς της Βόρειας Ιρλανδίας και ο Βίκτορ Μεντιέτα του Παναμά.

18 φορές έχουν αγωνιστεί σε προκριματική φάση της Ευρώπης η Ιρλανδία, το Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο- δηλαδή έχουν συμμετάσχει σε όλες από το 1934 και μετά.

9 δευτερόλεπτα. Τόσα χρειάστηκαν για να σημειώσει ο Νταβίντε Γκουαλτιέρι το πιο γρήγορο γκολ των προκριματικών εναντίον της Αγγλίας το 1993.

2 παιχνίδια έχει χάσει η Γερμανία σε 64 αγώνες προκριματικής φάσης.