Σ΄ ένα υπόγειο κουτούκι πίσω από τη Βαρβάκειο αγορά, μία παρέα στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος συζητούσε προ ημερών για τις πολιτικές εξελίξεις και για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ώσπου κάποια στιγμή η συζήτηση έφτασε και στην ηγεσία του Περισσού.


Δεν χρειάστηκαν περισσότερα από πέντε λεπτά κουβέντας μέχρις ότου η παρέα να καταλήξει σύμπασα στην εκτίμηση πως στο ΚΚΕ εν προκειμένω δεν τίθεται θέμα αλλαγής γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Όπως όλα δείχνουν, η Αλέκα Παπαρήγα, η μακροβιότερη εν ενεργεία πολιτική αρχηγός- τον Φεβρουάριο κλείνει 17 χρόνια στην ηγεσία του ΚΚΕ- θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα γενικής γραμματέως πιθανότατα και μετά το 18ο συνέδριο του κόμματος τον επόμενο χειμώνα.

Η ίδια οσάκις προκλήθηκε να αποκαλύψει τις προθέσεις της σε σχέση με την παραμονή της στο τιμόνι του ΚΚΕ, έχει επαναλάβει την ίδια απάντηση: «Ουδείς αναντικατάστατος. Είναι στη δικαιοδοσία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το αν θα φύγω ή αν θα μείνω». Κορυφαία στελέχη του Περισσού αναφέρουν ότι- επί της παρούσης τουλάχιστονδεν τίθεται θέμα αντικατάστασης της κ. Παπαρήγα. Περπατώντας στα 62 της «η Αλέκα βρίσκεται στην καλύτερη φάση κι έχει κατακτήσει το καλύτερο επίπεδο πολιτικής ωριμότητας. Μπορεί να χειριστεί με ευελιξία

«Η Αλέκα βρίσκεται στην καλύτερη φάση και έχει κατακτήσει το καλύτερο επίπεδο πολιτικής ωριμότητας»

ακόμη και τα πιο δύσκολα θέματα και το κυριότερο, έχει όρεξη για δουλειά», τονίζουν συνεργάτες της και προσθέτουν με νόημα: «Η Αλέκα ούτε να φύγει θέλει ούτε να μείνει. Από τα 20 χρόνια της γνωρίζει ότι αυτό είναι θέμα απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής». Επιπροσθέτως, στο διάστημα που η Αλέκα Παπαρήγα βρίσκεται επικεφαλής του ΚΚΕ, η ηγετική πυραμίδα του κόμματος αναγνωρίζει πως η γραμματέας- παρά τις αντιξοότητες- κατάφερε να αυξήσει τα εκλογικά του ποσοστά και μάλιστα σε μία περίοδο που όλα τα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα διέρχονται σοβαρές κρίσεις. Εξάλλου, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, αυτήν τη στιγμή η κ. Παπαρήγα είναι το πιο δημοφιλές πρόσωπο στο ΚΚΕ.

«Η σκληρή γραμμή του ΚΚΕ θα αποδώσει ακόμη περισσότερο τη νέα χρονιά»


Στο εσωτερικό του ΚΚΕ διατυπώνονται και άλλες σκέψεις για τη διάδοχη κατάσταση στο κόμμα. Ίσως το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να διαδεχθεί την κ. Παπαρήγα- λένε ανώτατα κομματικά στελέχη- θα ήταν ο ειδήμων περί τα οργανωτικά Δημήτρης Γόντικας, ο οποίος όμως κατά καιρούς έχει διαμηνύσει στους συντρόφους του ότι δεν ενδιαφέρεται να ανελιχθεί στο ύψιστο κομματικό αξίωμα. Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια ακούγεται έντονα και το όνομα του μέχρι πρότινος διευθυντή του «Ριζοσπάστη» Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής του τομέα διεθνών σχέσεων του ΚΚΕ αντικαθιστώντας τον Ορέστη Κολοζώφ, που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση για προσωπικούς λόγους.

Το 18ο συνέδριο. Όπως και νά΄ χει, στελέχη του ΚΚΕ εκτιμούν έως το 18ο συνέδριο του κόμματος, τον Φεβρουάριο του 2009, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει σε επίπεδο ηγεσίας στον Περισσό. «Η σκληρή γραμμή του ΚΚΕ θεωρείται επιτυχημένη και θα αποδώσει ακόμη περισσότερο με τη νέα χρονιά, δεδομένου ότι οι αναλυτές του κόμματος προβλέπουν νέα πτώση των δυνάμεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ», αναφέρουν χαρακτηριστικά.