Προσαρμογή του γερμανικού συστήματος στα ελληνικά δεδομένα θα αποτελεί ουσιαστικά η πρόταση για τον εκλογικό νόμο που επεξεργάζεται το ΠΑΣΟΚ.
Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εστιάζεται, όπως έχει προαναγγείλει ο Γιώργος Παπανδρέου, στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των πολιτικών από το μαύρο χρήμα και από τα μέσα ενημέρωσης, την αυτονομία της πολιτικής από τα εξωθεσμικά κέντρα παρέμβασης, την αναλογική εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Σε γενικές γραμμές το… ελληνικό εκλογικό σύστημα θα συνδυάζει μονοεδρικές και ευρείες εκλογικές περιφέρειες με λίστα και με στόχο την κατάργηση της σταυροδοσίας.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από την επιτροπή εκλογικού νόμου, διαφοροποιείται σε τρία ουσιαστικά σημεία από το γερμανικό εκλογικό σύστημα:

1Το γερμανικό μοντέλο προβλέπει την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Αυτό ουσιαστικά ευνοεί τα μικρότερα κόμματα- διότι εξασφαλίζουν περισσότερες έδρες- γι΄ αυτό και το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι προκαλούν απορία οι αντιδράσεις της Αριστεράς απέναντι στο συγκεκριμένο σύστημα.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ κινείται προς τη διατήρηση του ισχύοντος ορίου της αναλογικότητας που ισχύει για τις πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή το 87%.

2Το γερμανικό μοντέλο ορίζει πλαφόν της τάξης του 5% στα κόμματα για να συμμετέχουν στη διαδικασία κατανομής των βουλευτικών εδρών ή θέτει ως προϋπόθεση για συμμετοχή στην κατανομή την εκλογή βουλευτών τουλάχιστον σε 3 μονοεδρικές περιφέρειες.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη διατήρηση της ισχύος του σημερινού πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός πολιτικού κόμματος στο Κοινοβούλιο και συμμετοχή στην κατανομή των εδρών.

3 Το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας προβλέπει το σπάσιμο των εδρών σε 299 μονοεδρικές και επιπλέον σε άλλες 299 με λίστα σε επίπεδο περιφέρειας (κρατίδια).

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μεγάλη διαφοροποίηση. Λέει όχι στον χωρισμό των εδρών σε 150+150. Οι περισσότερες έδρες θα εκλέγονται βάσει της λίστας, ενώ οι μονοεδρικές θα ορίζονται βάσει νέας οριοθέτησης που θα γίνει στην εκπροσώπηση των περιφερειών «με σεβασμό στα όρια των σημερινών νομών». Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι νομοί της χώρας θα έχουν τουλάχιστον μία έδρα.

Οι έδρες που θα μοιραστούν με λίστα θα ορίζονται σε επίπεδο περιφέρειας, κάτι που προϋποθέτει διοικητική αναδιάρθρωση και μείωση του αριθμού των περιφερειών (13 σήμερα) σε 5 έως 7. Στη Βουλή. Τις «πιέσεις συμφερόντων» που απειλούν «την αυτοτέλεια του πολιτικού συστήματος» επικαλέστηκε χθες ο Πρωθυπουργός για να αιτιολογήσει την πρεμούρα της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο! Μάλιστα, κάλεσε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ να προσέλθει στον διάλογο για την αλλαγή του νόμου, είτε κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα αρχίσει σε λίγες ημέρες είτε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ζητώντας συναίνεση για το θέμα αυτό. «Οι σταθερές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις θωρακίζουν αποτελεσματικότερα την αυτοτέλεια του πολιτικού μας συστήματος απέναντι στις όποιες πιέσεις συμφερόντων», είπε με νόημα ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Φώτη Κουβέλη στην Ώρα του Πρωθυπουργού.