Χοντρό παιχνίδι παίζεται με τη μετοχή της ΔΕΗ με αφορμή δύο εκθέσεις για την αξιολόγηση της εταιρείας, οι οποίες παρ΄ ότι προέρχονται από τον ίδιο επενδυτικό οίκο συστήνουν η μία «πώληση» και η άλλη «διακράτηση». Και αυτό, σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.


Η Citigroυp στις 13 Νοεμβρίου, με έκθεση για την ΔΕΗ, συνιστούσε «πώληση» της μετοχής και έδινε τιμή στόχο τα 18,5 ευρώ καθώς, όπως έγραφε, απαιτούνται σαφείς απαντήσεις για θέματα όπως τιμολογιακή πολιτική και περικοπές κόστους. Χθες, και παρά τις ανακοινώσεις της Τετάρτης για τη νέα βουτιά κατά 15% των κερδών της ΔΕΗ στο εννεάμηνο, η Citigroup με νέα έκθεσή της αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή και από «πώληση» που πρότεινε, εισηγείται στους επενδυτές «διακράτηση», θεωρώντας κατάλληλη τιμή τα 25 ευρώ, αντί για τα 18,5 ευρώ που είχε θέσει πριν από μια εβδομάδα.

Κάποιοι αγόραζαν

Και αυτό ενώ (όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα εννεαμήνου) τα οικονομικά της επιχείρησης πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και οι προοπτικές δεν προϊδεάζουν για ουσιαστική ανατροπή της κατάστασης.

Στην αγορά συζητείται έντονα το γεγονός ότι το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκθέσεων έγιναν μεγάλες αγοραπωλησίες πακέτων μετοχών της ΔΕΗ, κατά πολύ περισσότερες από τις ημερήσιες συναλλαγές των τελευταίων μηνών. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ μέχρι πριν από μια εβδομάδα σε ημερήσια βάση δεν διακινούνταν πάνω από 500.000- 550.000 τεμάχια της ΔΕΗ, τη Δευτέρα και την Τρίτη ο όγκος συναλλαγών διπλασιάστηκε καθώς διακινήθηκαν 1,1 εκατ. μετοχές ημερησίως, την Τετάρτη έφτασε τα 1,88 εκατ., ενώ χθες εκτινάχθηκε σε 2,4 εκατ. μετοχές.

Στην αγορά οργιάζουν οι φήμες για «περίεργη διακύμανση» της μετοχής, οι οποίες ενισχύθηκαν από το χθεσινό ράλι της τιμής της, κατά 14%, που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης της Citigroup και σε καμία περίπτωση- σύμφωνα με την αγορά- δεν δικαιολογείται από την πορεία των κερδών της ΔΕΗ.

Ανοιχτές εντολές

Αυτό που λέγεται είναι ότι πακέτα μετοχών της ΔΕΗ που αγοράστηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε χαμηλότερες τιμές, πωλήθηκαν χθες, όταν η τιμή της μετοχής έκανε ράλι.

Να σημειωθεί ότι πολλά από τα τεμάχια που αγοράστηκαν χθες ήταν ανοιχτές εντολές από την Τετάρτη. Την ημέρα εκείνη υπήρχε μεγάλη ζήτηση για τη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών έγινε προς το τέλος της συνεδρίασης και πλησίαζε η ώρα έναρξης της παρουσίασης του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας από τον κ. Αθανασόπουλο προς τους αναλυτές.

ΠΑΣΟΚ: Σχέδιο κερδοσκοπίας η περίεργη διακύμανση τιμής


«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ φυσιολογικό η μετοχή της να κάνει έναν από τους μεγαλύτερους ημερήσιους τζίρους, ενώ η ΔΕΗ ανακοινώνει μειωμένα καθαρά κέρδη κατά 15%» σχολίαζε με νόημα στέλεχος της αγοράς. Το «ασανσέρ» της τιμής και οι δύο εκθέσεις προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «εφαρμογή σχεδίου κερδοσκοπίας ημετέρων και φίλιων συμφερόντων» και κάλεσε την κυβέρνηση να διερευνήσει το θέμα. Ενδεικτικό είναι ότι χθες η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 28,26 ευρώ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες και κατά τη διάρκεια των αγορών μεγάλων πακέτων ήταν 25,25 ευρώ (Δευτέρα 19/11), 25,38 ευρώ (Τρίτη 20/11), 24,78 ευρώ (Τετάρτη 21/11). Σημειώνεται ότι την ημέρα που είδε το φως της δημοσιότητας η πρώτη έκθεση, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ ήταν 26,38 ευρώ.

Έντονες αντιδράσεις

Για «τρελό πάρτι» που έχουν στήσει οι μέτοχοι κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής καλεί την κυβέρνηση να διερευνήσει τα πραγματικά αίτια της περίεργης διακύμανσης της τιμής. «Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες, θα είμαστε μπροστά σε ένα νέο μεγάλο σκάνδαλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια, αν θα εγκρίνει τις προτεινόμενες αυξήσεις- φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κατέθεσαν 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Πρόσχημα τα τιμολόγια

Ως επιχείρημα για τη στροφή… 180 μοιρών στις συστάσεις της για τη ΔΕΗ, η Citigroup εμφανίζει στη νέα έκθεσή της όσα είπε ο πρόεδρος της επιχείρησης Τ. Αθανασόπουλος την Τετάρτη στους χρηματιστηριακούς αναλυτές, σχετικά με τις προτάσεις του προς την κυβέρνηση για την αύξηση των τιμολογίων σε ποσοστό 10%- 30%, ανάλογα με τους καταναλωτές. Η τράπεζα δηλώνει ικανοποιημένη από τις προτάσεις αυτές. Ωστόσο, το ποσοστό δεν είναι παρά εισήγηση του προέδρου της ΔΕΗ και δεν αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, όπως άλλωστε ανέφερε χθες ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Επιβεβαιώνει αυξήσεις τιμολογίων

Την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ παραδέχθηκε χθες, εμμέσως πλην σαφώς, από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο αρμόδιος υφυπουργός έκανε γνωστό ότι «οι όποιες ανατιμήσεις που θα προταθούν από τη διοίκηση της ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), θα εξεταστούν με γνώμονα το λειτουργικό κόστος της εταιρείας και τη μικρότερη επιβάρυνση των νοικοκυριών, ενώ θα τηρηθούν οι κανόνες της νομοθεσίας».

Αντίθετος με τις αυξήσεις στο ρεύμα ο δήμαρχος Αθήνας


ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ αντίθεσή του στην προτεινόμενη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης. Στο περιθώριο συνεδρίου της ένωσης με θέμα «Ευρυζωνικότητα, Υποδομές και Υπηρεσίες», που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Έκθεσης «ΡΟLΙS 2007» που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι η αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι ΟΤΑ μετακυλίεται και στους οικιακούς χρήστες μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη για το φωτισμό της πόλης.