(ο αρθρογράφος, για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ)

Συνέχεια αυτής της διαδικασίας (εκλογή από μέλη και φίλους) είναι και η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη ριζική αλλαγή της διαδικασίας εκλογής των βουλευτών.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σχεδιάζει μία και μόνο αλλαγή του εκλογικού νόμου:

αύξηση της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος από 40 σε 50 έδρες σε βάρος του δεύτερου κόμματος, ώστε να καταλαμβάνει την πλειοψηφία της Βουλής με 39,5% αντί του 41,5% με το ισχύον σύστημα!

Ο Γιώργος Παπανδρέου αντιπροτείνει την καθιέρωση του γερμανικού εκλογικού μοντέλου: μονοεδρικές περιφέρειες και ευρείες εκλογικές περιφέρειες με λίστα. Επιτέλους. Ένα μεγάλο κόμμα, ένα κόμμα εξουσίας, αποφασίζει να «σπάσει αβγά» και να απαλλάξει τους βουλευτές από πάσης φύσεως εξαρτήσεις.

«Ο νόμος» τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου «πρέπει να ανατρέπει τις εξαρτήσεις και να κατοχυρώνει επιτέλους την πολιτική αυτονομία στον τόπο μας, να σπάει την εξάρτηση της πολιτικής ζωής και από το μαύρο χρήμα και από τις παρεμβάσεις των ΜΜΕ» (…).

Το σύστημα αυτό έχουν υποστηρίξει και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. (Σουφλιάς, Μπακογιάννη, Μπενάκη και άλλοι). Τι θα κάνει ο «μεταρρυθμιστής» Πρωθυπουργός; Θα τολμήσει έστω και μία ουσιαστική μεταρρύθμιση;

(«Το Βήμα της Κυριακής»)