«Αυτά τα κτίρια πρέπει να σωθούν», δηλώνει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στους «Sunday Τimes», σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του για τα δύο νεοκλασικά της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου που πρόκειται να γκρεμιστούν μπροστά από το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως και εκ των οποίων το ένα (εκείνο που βρίσκεται στον αριθμό 19) του ανήκει. «Μπορεί η άποψή μου να ακούγεται προκατειλημμένη, αλλά σας διαβεβαιώνω πως ακόμη κι αν δεν ήταν το σπίτι μου μέρος αυτής της προμελετημένης καταστροφής, πάλι θα είχα την ίδια άποψη», επισημαίνει ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης στη βρετανική εφημερίδα, που λίγες μέρες πριν χαρακτήρισε το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως «αρχιτεκτονικό τσουνάμι» και «τερατούργημα που υπεροπτικά αμαυρώνει όλη την περιοχή, προσβάλλοντας επιπλέον τον ίδιο τον Παρθενώνα, την Ιστορία μας, τους Αθηναίους και τους Έλληνες γενικότερα. Πρόκειται για μια προσπάθεια αφανισμού όσων έχουν μείνει σε αυτή την ιστορική περιοχή», συνέχισε ο κ. Παπαθανασίου που έχει κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση για «αρχιτεκτονική τρομοκρατία».

Η επίσημη θέση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, γράφουν οι «Sunday Τimes», υποστηρίζει «πως τα δύο κτίρια εμποδίζουν τη θέα προς ένα αμφιθέατρο που βρίσκεται στους πρόποδες του βράχου της Ακρόπολης» (εννοούν το Διονυσιακό Θέατρο, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης) και «κατά συνέπεια εμποδίζουν τον στόχο του αρχιτέκτονα περί οπτικής ενοποίησης του μουσείου και των μνημείων».

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου φέρεται να διαφωνεί με αυτή την άποψη, αν και αναγνωρίζει πως η πίσω όψη του σπιτιού του, που είναι ορατή από το μουσείο, δεν είναι ιδιαιτέρως ελκυστική, αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη φύτευση δένδρων, ενώ επισημαίνει πως οι αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως είχαν ως δεδομένο πως τα κτίρια δεν θα γκρεμίζονταν.

Θέση πάνω στο θέμα παίρνουν και διάσημοι φίλοι του Βαγγέλη Παπαθανασίου, όπως ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας της Γαλλίας, Τζακ Λανγκ, ο οποίος δηλώνει: «Αυτή η καταστροφή θα αποτελέσει μεγάλη απώλεια γα την ιστορική συνέχεια της Αθήνας».