Ουρά είχε σχηματιστεί από νωρίς έξω από το «Παλλάς» της Βουκουρεστίου. Τόση που χρειάστηκε να καθυστερήσει (στις 21.30 αντί στις 21.00) η παράσταση «Όλα από την αρχή» του Γιώργου Νταλάρα, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, μια γενναία αναδρομή στην καριέρα και τα τραγούδια του, που έχουν σημαδέψει τέσσερις δεκαετίες την καθημερινότητά μας. Πρώτες εικόνες. Τα εντυπωσιακά σκηνικά, οι υποβλητικοί φωτισμοί και τα μικρά σκηνικά ευρήματα πάνω στα οποία «πάτησαν» και «κύλησαν» τα τραγούδια. Καλύτερο, το σκηνικό με την αίσθηση ότι είμαστε κάπου κάτω, στο Μετρό, και από πάνω βαδίζουν περαστικοί. Μικρά «χορευτικά» (κάτι σαν κινησιολογικές «πινελιές») και βίντεο σε συνάρτηση πάντοτε με τα τραγούδια.

Ευρήματα. Τα ριντό που κατέβαιναν και κάλυπταν τη 14μελή καλοκουρντισμένη ορχήστρα, αφήνοντας τον Γιώργο Νταλάρα μπροστά να τραγουδά σαν σε πλέι μπακ ή τους τραγουδιστές (Δέσποινα Ολυμπίου, Ασπασία Στρατηγού, Ζαχαρίας Καρούνης, Μανώλης Πασχαλίδης) να διακρίνονται αχνά πίσω και ψηλά, σαν να πετάνε… Σκηνικά στοιχεία ανεβοκατέβαιναν σε αρκετά σημεία του προγράμματος (με συνολική διάρκεια τριών ωρών και διάλειμμα 15 λεπτών).

Το μουσικό ταξίδι. Από το «Νά ΄τανε το ΄21», με το οποίο ανέτρεψε τα δεδομένα της εποχής ο Γιώργος Νταλάρας, το «Πού ΄ναι τα χρόνια» και τη «Μικρά Ασία» των Απόστολου Καλδάρα- Πυθαγόρα μέχρι τα πιο πρόσφατα «Έρημα χωριά» (του Αλβανού Ντάσο Κούρτι), από τα «Παραπονεμένα λόγια» στις συνεργασίες του, φερ΄ ειπείν, με τους αδελφούς Κατσιμίχα, από το «Διδυμότειχο μπλουζ» στο «Μη μιλάς, μη γελάς κινδυνεύει η Ελλάς», από τα «Latin» στις «Νύχτες μαγικές» του Τσιτσάνη. Συνεπής και πάντα καλά προετοιμασμένος (ακόμη κι αν κάποιες στιγμές- και λόγω πρεμιέρας – φάνηκε λίγο αμήχανος) ο Γιώργος Νταλάρας υπηρέτησε την παράσταση, θύμισε και θυμήθηκε… Το κοινό προσεκτικό, χειροκροτούσε συχνά και σιγοτραγούδησε αρκετά από τα τραγούδια.

ΙΝFΟ

«Όλα από την αρχή» στο «Παλλάς» (CityLink, Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210-

3213.100). Προπώληση: με πιστωτική κάρτα στο 210-8108.181,

στο www.ellthea.gr και στη FΝΑC. Έναρξη: 21.00.