«Δεν υπάρχουν ελληνοτουρκικά προβλήματα», μου λέει ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ και με εκπλήττει. «Είναι όλα θαμμένα!», σπεύδει να μου εξηγήσει. Τόσο τα ελληνοτουρκικά, όσο και το Κυπριακό, θα λυθούν μόνο αν η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε. Τότε ίσως υπάρξει ακόμη και από κοινού εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου, από την Ελλάδα και την Τουρκία. Αν όμως δεν ενταχθεί τελικά η Τουρκία στην Ε.Ε., τότε η διχοτόμηση της Κύπρου θα είναι οριστική.


Σ αράντα χρόνια στη δημοσιογραφία. Ήταν ο πρώτος Τούρκος δημοσιογράφος που «βγήκε» από τη Τουρκία και κατάφερε να πάρει συνεντεύξεις από μεγάλες ηγετικές προσωπικότητες: Μάργκαρετ Θάτσερ, Χέλμουτ Κολ, Σαντάμ Χουσεΐν, Γκορμπατσόφ, Γιασέρ Αραφάτ. Εξόργισε την Άγκυρα με τις συνεντεύξεις του, ειδικά όταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 πήρε συνέντευξη από τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Τον συνάντησα στο γραφείο του, στο Λεβέντ. Τώρα είναι επικεφαλής του Canal D. «Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;», τον ρώτησα. «Ακούω και καταγράφω αντικειμενικά την άποψη των άλλων», μου απάντησε. Αυτό του είχε πει και ο Μακάριος άλλωστε, όταν του έδωσε συνέντευξη μετά το 1974. Μου εξομολογήθηκε όμως πως αν δεν γινόταν δημοσιογράφος θα γινόταν γιατρός, χειρουργός! Συζητήσαμε ακόμη για το Βόρειο Ιράκ, για το Ισλάμ, για τον τουρκικό Στρατό.

Τι λέτε,θα γίνει τελικά η επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ;

Αν το ΡΚΚ χτυπήσει ξανά και σκοτώσει δέκα, δεκαπέντε ανθρώπους, η Τουρκία θα εισβάλει. Κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει.

Αυτό όμως δεν θα είναι το τέλος του ΡΚΚ.Ο πόλεμος δεν είναι η λύση.Γιατί να επέμβει η Τουρκία;

Όχι, δεν είναι η λύση. Αλλά η λύση δεν έχει να κάνει με την Τουρκία πλέον. Η λύση συνδεόταν με την Τουρκία μέχρι το 1999, οπότε και συνελήφθη ο Οτζαλάν. Μετά το 2003 εξαρτάται από το Ιράν, τις ΗΠΑ, τους Κούρδους. Αλλά λύση στο κουρδικό πρόβλημα δεν υπάρχει. Με μια σωστή στρατηγική, μπορεί απλώς να μειωθεί σε ένα ανεκτό επίπεδο. Όπως η Ισπανία ζει με τους Βάσκους της, έτσι κι εμείς θα μπορέσουμε να ζήσουμε με το ΡΚΚ. Η Τουρκία φοβάται πολύ την ίδρυση ενός κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ.Υπάρχει πιθανότητα να δούμε μια μέρα ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν;

Προς το παρόν η Τουρκία θεωρεί την ανεξαρτησία του Βορείου Ιράκ ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά τι θα συμβεί αύριο δεν ξέρω. Εξαρτάται από τους Αμερικανούς. Αν θέλουν να χάσουν την Τουρκία, τότε μπορούν να δώσουν ανεξαρτησία στο Κουρδιστάν. Ίσως όμως η πλειοψηφία των Κούρδων της Τουρκίας να θέλει να ενταχθεί σε ένα νέο κουρδικό κράτος.

Κοιτάξτε, στις τελευταίες εκλογές οι Κούρδοι έδειξαν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους ότι θέλουν να παραμείνουν στην Τουρκία. Αυτό έδειξε η ψήφος τους στο ΑΚΡ. Κι αν αυτή η κυβέρνηση συνεχίσει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, θα έχει μεγαλύτερη στήριξη από τους Κούρδους.

Θεωρείτε τον Ταγίπ Ερντογάν καλό πολιτικό;

Ειλικρινά, μέχρι τώρα τα πήγε καλά. Ήταν ένας δυναμικός πρωθυπουργός. Καθησύχασε την κοινή γνώμη στο θέμα του Βορείου Ιράκ. Με την οικονομία τα πηγαίνει καλά. Δεν συμμερίζομαι όμως τις απόψεις του για τη θρησκεία…

Έχει μυστική ατζέντα;Θα προσπαθήσει δηλαδή υπογείως να φέρει το πολιτικό Ισλάμ;

Δεν ξέρω, ειλικρινά… Αν είχε μυστική ατζέντα, δεν θα είχε στενές σχέσεις με το Ισραήλ, την Αμερική…

Αν υπήρχε ισλαμική απειλή,θα θέλατε να παρέμβει ο Στρατός;

Δεν χρειάζεται να παρέμβει ο Στρατός. Οι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους είναι αρκετά καλοί. Εμείς, οι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους, ελέγχουμε τη χώρα πιο πολύ απ΄ ό,τι η κυβέρνηση. Έχουμε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα πανεπιστήμια, τον Τύπο. Μπορούμε να της κάνουμε τη ζωή ανυπόφορη αν θέλουμε.

Και ξέρουμε πώς να το κάνουμε!

Η εποχή όπου γίνονταν πραξικοπήματα τελείωσε.

Ελλάδα και Τουρκία κλείνουν τα μάτια για το Αιγαίο


Θα μπορέσουν ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να γίνουν πραγματικοί φίλοι;

Είναι πραγματικοί φίλοι. Δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τότε γιατί γίνονται παραβιάσεις του εναερίου χώρου;Γιατί δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο Αιγαίο; Θέλουν και οι δύο να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο. Αποφάσισαν να θάψουν τα προβλήματα, να ζήσουν μ΄ αυτά. Καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα, καμία κυβέρνηση στην Τουρκία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα του Αιγαίου. Επειδή πρέπει να υπάρξει πάρε-δώσε και δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Γι΄ αυτό και κλείνουν τα μάτια και αφήνουν το πρόβλημα να λυθεί εντός της Ε.Ε.

Πώς δηλαδή θα λυθεί εντός της Ε.Ε; Όταν η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε, θα πάψουν τα προβλήματα στο Αιγαίο, με τον εναέριο χώρο ή με την υφαλοκρηπίδα. Και θα λυθεί το Κυπριακό. Αλλά δεν ξέρω αν θα ενταχθεί ποτέ η Τουρκία. Αυτό που βλέπω είναι ότι η τουρκική κοινή γνώμη απομακρύνεται πολύ από την Ευρώπη.

Η αδιέξοδη πολιτική του Παπαδόπουλου


Θα μπορέσουν ποτέ οι Έλληνες και οι Τούρκοι να εκμεταλλευτούν από κοινού τα πετρέλαια του Αιγαίου;

Ναι, αν και όταν η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε. Τότε θα λυθούν δύο προβλήματα: το Κυπριακό και το πρόβλημα του Αιγαίου. Δηλαδή στο Κυπριακό δεν βλέπετε να υπάρχει νέα ευκαιρία για λύση τώρα;

Όχι. Αν η πολιτική του κ. Παπαδόπουλου συνεχιστεί, δεν βλέπω να υπάρχει λύση. Είναι όμως προς το συμφέρον της Τουρκίας να λύσει το Κυπριακό πριν ενταχθεί στην Ε.Ε.

Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά η αντίληψή μας είναι ότι ο Παπαδόπουλος δεν θέλει να λύσει το Κυπριακό. Πιστεύετε ότι η Κύπρος οδηγείται προς διχοτόμηση;

Τη στιγμή που θα γίνει επίσημα γνωστό ότι η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της Ε.Ε., θα υπάρξει διχοτόμηση της Κύπρου. Μπορεί στην αρχή κανείς να μην την αναγνωρίσει, αλλά στη συνέχεια όλο και περισσότερες χώρες θα αρχίσουν να αναγνωρίζουν την Βόρεια Κύπρο.

Η Ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα.