Ο πόλεμος δεν έχει ξεχαστεί στην Μπρεζοβίτσα, όμως υπάρχει τουλάχιστον ένα μέρος σ΄ αυτό το χιονοδρομικό κέντρο, σε ύψος 1.700 μέτρων στα βουνά του Κοσόβου, όπου Αλβανοί και Σέρβοι προσπαθούν, κάπως αμήχανα, να συμβιώσουν.


«Δεν με νοιάζει σε ποιον ανήκει το Κόσοβο εφόσον μπορώ να βγάζω τα προς το ζην», λέει ο Ιβάν Μιλοσάβλιεβιτς, ο Σέρβος ιδιοκτήτης χιονοδρομικού καταφυγίου, πίνοντας σλιβοβίτσα και παρακολουθώντας σερβικά μουσικά βίντεο με δύο Αλβανούς φίλους του. «Σπάνια κατεβαίνω από εδώ, γιατί η κορυφή αυτή είναι πολιτισμός. Κάτω είναι μια πολιτική ζούγκλα».

Ο Λουτφί Αλόζι, ο Αλβανός φίλος του που έρχεται για σκι με την οικογένειά του, γνέφει πως συμφωνεί. «Μας αρέσει το σκι περισσότερο απ΄ όσο μας αρέσει να μισούμε», λέει στα σερβικά. «Θέλουμε απλώς να περάσουμε καλά», προσθέτει πριν αποχαιρετήσει τον Μιλοσάβλιεβιτς φιλώντας τον σταυρωτά.

Η εποχή της ακμής

Το θέαμα Σέρβων και Αλβανών να πίνουν και να γελούν μαζί είναι ένα σημάδι αισιοδοξίας στο χιονοδρομικό αυτό κέντρο, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι. Φέρνει στον νου την εποχή της ακμής του, όταν οι ολυμπιακού επιπέδου πίστες και η άγρια φυσική ομορφιά του προσείλκυαν τον ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο και υψηλούς αξιωματούχους. Σήμερα ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ με στολές καμουφλάζ περιπολούν στις πλαγιές. Αστυνομικοί του ΟΗΕ φρουρούν ένα γιγάντιο μνημείο αφιερωμένο στον αλβανικό Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου, που στήθηκε στην είσοδο της πόλης. Εκτοπισμένοι Σέρβοι κρεμούν την μπουγάδα τους στα μπαλκόνια εγκαταλελειμμένων εξοχικών σπιτιών Αλβανών. «Μερικές φορές στέκομαι εδώ και δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτό είναι Ευρώπη», λέει ένας αστυνομικός του ΟΗΕ.

Πολλοί Σέρβοι πασχίζουν να αντέξουν μέχρι να αρχίσει η σεζόν του σκι και να φτάσουν στην Μπρεζοβίτσα οι 100.000

μεσοαστοί Αλβανοί του Κοσόβου που υποστηρίζουν τα σερβικά εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα της πόλης. Οι δύο πλευρές παραμερίζουν τότε τις διαφορές τους και συμβιώνουν, έστω και προσωρινά. Η περίπτωση της Μπρεζοβίτσα δείχνει πώς η δύναμη των περιστάσεων, η οικονομία, ακόμη και η χαρά του σκι μπορεί να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις διαιρέσεις, έστω και προσωρινά .

Αφήνει πίσω το παρελθόν


ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ στην Μπρεζοβίτσα λένε πάντως πως το σκι είναι γι΄ αυτούς σημαντικότερο από τις εθνοτικές εντάσεις. Ο Σκελζέν Ντόμι, φανατικός χιονοδρόμος που επισκέπτεται την Μπρεζοβίτσα επί 30 χρόνια, λέει πως οι φίλοι του τον αποκαλούν τρελό επειδή πρόσφατα αποφάσισε να ξαναχτίσει το εξοχικό του, που είχε καεί το 1998 από τους Σέρβους. Όμως ο Ντόμι λέει πως θέλει να αφήσει πίσω το παρελθόν. Οι συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης στην Μπρεζοβίτσα, εξηγεί, τον ανησυχούν περισσότερο απ΄ ό,τι οι εχθρικοί Σέρβοι. Πρόσφατα, εξαιτίας μιας τέτοιας διακοπής, βρέθηκε αποκλεισμένος για μια ώρα σε ένα τελεσιέζ μαζί με έναν Σέρβο. Αντί να μιλήσουν για το μέλλον του Κοσόβου, συζήτησαν ποια είναι η καλύτερη πίστα και στη συνέχεια κατέβηκαν παρέα, με τα σκι, το βουνό.