Ο Τιμ Μπάουμαν υπηρέτησε ως έφεδρος του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, περιπολούσε σε μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της, αλλά επέστρεψε στην πατρίδα του ζωντανός- για να αυτοκτονήσει οκτώ μήνες αργότερα, στα 23 του. Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Όπως αποκαλύπτεται, μια πραγματική επιδημία αυτοκτονιών πλήττει τους Αμερικανούς βετεράνους.
Πέντε μήνες προσπαθούσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΒS να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία. Χρειάστηκε να υποβάλει ειδική αίτηση, βάσει του Νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης, στο υπουργείο Άμυνας και να ζητήσει κατόπιν από τις 50 αμερικανικές πολιτείες να ανατρέξουν

ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε πως 1 στους 4 άστεγους στις ΗΠΑ είναι βετεράνος

στα αρχεία της τελευταίας 12ετίας. Δεν ανταποκρίθηκαν όλες, ανταποκρίθηκαν οι 45. Αποκαλύφθηκε λοιπόν πως μόνο μέσα στο 2005, μόνο σε αυτές τις 45 πολιτείες, αυτοκτόνησαν 6.256 πρώην στρατιώτες, κατά μέσον όρο δηλαδή σημειώνονταν 17 αυτοκτονίες την ημέρα. Στο Ιράκ, χάνουν καθημερινά τη ζωή τους κατά μέσον όρο 2,4 Αμερικανοί στρατιώτες- από την εισβολή έως σήμερα έχουν σκοτωθεί συνολικά 3.864. «Τα μάτια του όταν επέστρεψε ήταν απλώς νεκρά. Δεν υπήρχε πια φως μέσα τους», λέει η Κιμ Μπάουμαν. Ο γιος της, Τιμ, αυτοπυροβολήθηκε ανήμερα της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Τα ποσοστά

Το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ του αμερικανικού λαού συνολικά φθάνει το 8,9 ανά 100.000 ανθρώπους. Μεταξύ των Αμερικανών που έχουν υπηρετήσει στον στρατό ωστόσο, είτε έχουν πολεμήσει είτε όχι, ξεπερνάει το 18,7. Και μία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ξεχωρίζει: είναι οι βετεράνοι ηλικίας 20-24 ετών, αυτοί που έχουν υπηρετήσει στη διάρκεια του «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας». Σε αυτούς τους ανθρώπους, το ποσοστό αυτοκτονιών ξεπερνάει το 22,9 ανά 100.000, φθάνει ακόμη και το 31,9. Από τους 25 εκατομμύρια βετεράνους που έχουν οι ΗΠΑ, το 1,6 εκατομμύριο έχει υπηρετήσει στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κρίση και ο κόσμος απλώς κοιτάζει από την άλλη πλευρά», λέει ο Κέβιν Λάσι. Ο γιος του, Τζεφ, έφεδρος πεζοναύτης στο Ιράκ, κρεμάστηκε με ένα σκοινί στο υπόγειο του σπιτιού τους.

Οι συγγενείς των αυτόχειρων βετεράνων καταγγέλλουν πως η αμερικανική κυβέρνηση «δεν θέλει να γίνουν γνωστοί οι πραγματικοί αριθμοί», γι΄ αυτό και ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν είχε επιχειρηθεί να υπολογιστούν σε εθνικό επίπεδο οι αυτοκτονίες μεταξύ βετεράνων και πρώην στρατευθέντων. Καταγγέλλουν επίσης πως οι βετεράνοι από το Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που θα έπρεπε. Οι έρευνες

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JΑΜΑ) δείχνει πως συνολικά ένας στους πέντε μάχιμους που επιστρέφει από το Ιράκ και σχεδόν ένας στους δύο εφέδρους αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα- μετατραυματικό στρες, βαθιά κατάθλιψη, κατάχρηση αλκοόλ… Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, τα προβλήματα αυτά δεν εντοπίζονται κατά την πρώτη ιατρική εξέταση που τους γίνεται, αλλά στη δεύτερη, τρεις έως έξι μήνες αργότερα. Επιτροπή έρευνας που διόρισε το αμερικανικό Κογκρέσο κατέληξε τελευταίως στο συμπέρασμα ότι το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του υπουργείου Άμυνας υποφέρει από χρόνια έλλειψη προσωπικού και επαρκούς χρηματοδότησης.

«Δεν επιστρέφουν όλοι από τον πόλεμο τραυματίες, κανείς όμως δεν επιστρέφει ίδιος», λέει ο Πολ Ρίκχοφ, πρώην πεζοναύτης και ιδρυτής της οργάνωσης Βετεράνοι του Ιράκ και του Αφγανιστάν για την Αμερική.

Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε πως ένας στους τέσσερις αστέγους στις ΗΠΑ είναι βετεράνος. Περισσότεροι από 1.500 βετεράνοι του Ιράκ και του Αφγανιστάν έχουν ήδη βρεθεί να ζουν στους δρόμους- αν μη τι άλλο, όσοι βετεράνοι του Βιετνάμ κατέληξαν άστεγοι χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια από τη στιγμή που επέστρεψαν στις ΗΠΑ.

© Τhe Τimes,2007

2,4

Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται κατά μέσον όρο στο Ιράκ καθημερινά

17

Αμερικανοί πρώην στρατιώτες αυτοκτονούσαν κατά μέσον όρο καθημερινά στις ΗΠΑ το 2005