Σε νέες εξετάσεις υποβλήθηκε χθες το πρωί στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, προκειμένου «να σταθμιστεί ο τρόπος συνεχίσεως της θεραπείας του», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φάρμακα που χορηγούνται στον Αρχιεπίσκοπο του προκάλεσαν παρενέργειες, οι οποίες προβλημάτισαν τους θεράποντες ιατρούς του. Έτσι αποφάσισαν τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη. Η μικρή επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του άλλωστε ήταν ο λόγος που δεν κατάφερε να παραστεί στη χθεσινή και την προχθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ο Αρχιεπίσκοπος υπεβλήθη

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Οι γιατροί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμη και να διακοπεί η θεραπεία του κ. Χριστόδουλου

σε αξονική τομογραφία και λίγο αργότερα επέστρεψε σπίτι του. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ακόμα και να διακοπεί η θεραπεία του σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Χθες πάντως, αρκετοί μητροπολίτες εξέφρασαν διαμαρτυρία στη συνεδρίαση της Συνόδου, επειδή- όπως έλεγαν- δεν ενημερώνονται επαρκώς για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου και ζήτησαν καλύτερη ενημέρωση από την Αρχιεπισκοπή. Όπως τόνιζαν, αρκετοί πληροφορήθηκαν χθες από το ραδιόφωνο ότι ο Αρχιεπίσκοπος μεταφέρθηκε στο Αρεταίειο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται απορίες και ερωτηματικά για τους λόγους της μεταφοράς του.

Έλεγχος στην «Αλληλεγγύη»

Στο μεταξύ, η Σύνοδος αποφάσισε χθες να συζητηθεί τον Ιανουάριο ο έλεγχος της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη», χωρίς όμως να διευκρινιστεί με ποια μορφή θα γίνει αυτός και από ποιους. Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση για τον έλεγχο έκανε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος. Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος πρότεινε ο έλεγχος να πραγματοποιηθεί από ορκωτούς λογιστές, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν χρειάζεται να γίνει τώρα, αλλά από το νέο έτος. Τελικώς αποφασίστηκε το θέμα να συζητηθεί στις πρώτες συνεδριάσεις του καινούργιου χρόνου.

Σημειώνεται ότι το θέμα του ελέγχου των δραστηριοτήτων της «Αλληλεγγύης» έχει τεθεί πολλές φορές στις συνεδριάσεις της Συνόδου, αλλά απόφαση για περαιτέρω έλεγχο δεν είχε ληφθεί. Για παράδειγμα, η συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου- μια μέρα πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο ο Αρχιεπίσκοπος- ήταν… θυελλώδης. Αιτία ήταν και τότε η «Αλληλεγγύη». Ο γενικός διευθυντής της κ. Δ. Φουρλεμάδης είχε παραστεί προκειμένου να δώσει απαντήσεις. Αρκετοί τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ρώτησαν εάν δέχεται να διενεργηθεί έλεγχος για τα οικονομικά της από ομάδα ιεραρχών. Ο κ. Φουρλεμάδης το αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος δεν επιτρέπει τέτοιου είδους έλεγχους, προκαλώντας την αντίδραση του Μητροπολίτη Ζακύνθου. Μάλιστα και άλλοι ιεράρχες τόνιζαν ότι δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις και ότι ουσιαστικά η «Αλληλεγγύη» αρνείται τον έλεγχο.

Για το θέμα της οργάνωσης δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. Όπως είπε όμως, «υπάρχει προβληματισμός εάν η Εκκλησία μπορεί να ασκήσει αυτόν τον έλεγχο. Τον Ιανουάριο θα αποφασίσουμε».