Έως και 400% έχει αυξηθεί μέσα σε έναν μήνα η συγκέντρωση του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στο νερό που τρέχει από τις βρύσες των σχολείων στη Θήβα. Αυτό προκύπτει από τις πρόσφατες αναλύσεις που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών έπειτα από πρόσκληση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Βοιωτίας.


Συγκεκριμένα, σε 4 σχολεία της Θήβας οι ποσότητες εξασθενούς χρωμίου στο νερό έφτασαν έως και τα 25 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, σύμφωνα με τις αναλύσεις του ΙΓΜΕ στις 6 Νοεμβρίου 2007. Υπολογίζεται μάλιστα ότι περισσότεροι από 1.000 μαθητές έρχονται σε επαφή με το νερό κάθε μέρα.

Μπορεί τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ε.Ε. να έχουν οριστεί σε 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού όσον αφορά το ολικό χρώμιο – δηλαδή το σύνολο του τρισθενούς και του εξασθενούς- οι ειδικοί όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το εξασθενές χρώμιο είναι επιβεβαιωμένα ιδιαίτερα καρκινογόνος ουσία, αλλά οι επιπτώσεις της στους ανθρώπους δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς.

«Οι περισσότερες χώρες υιοθετούν όρια έκθεσης 50 μικρογραμμαρίων ολικού χρωμίου ανά λίτρο στο νερό. Αυτά τα επίπεδα θεωρούνται ασφαλή για την προστασία έναντι της τοξικής δράσης του εξασθενούς χρωμίου, όχι όμως για την προστασία έναντι της

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

«Βρισκόμαστε σε πλήρη σύγχυση, αρχίσαμε να δίνουμε στα παιδιά μας εμφιαλωμένα νερά για να παίρνουν στο σχολείο» λένε οι γονείς

καρκινογόνου επίδρασης. Για την προστασία από καρκινογόνους παράγοντες δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης», τονίζει σε ανακοίνωσή του για το θέμα ο Ιατρικός Σύλλογος Θηβών.

«Γι΄ αυτό πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση να υδροδοτηθούμε κατά 100% από την ΕΥΔΑΠ, αλλά και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να βρεθεί ποιος ρυπαίνει το νερό με εξασθενές χρώμιο» συμπληρώνει ο κ. Λουκάς Ανανίκας, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Θηβών.

«Ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να εντοπίζεται καθόλου εξασθενές χρώμιο στα νερά, αφού αυτό είναι προϊόν βιομηχανικής δραστηριότητας. Από την άλλη, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Θήβας λέει ότι η συγκέντρωσή του στο νερό είναι εντός των ορίων που έχουν επιβληθεί από τον νόμο. Βρισκόμαστε σε πλήρη σύγχυση, οι γονείς δεν ξέρουμε τι να πρωτοπιστέψουμε. Αρχίσαμε να δίνουμε στα παιδιά μας εμφιαλωμένα νερά για να παίρνουν στο σχολείο, καθώς και να μαγειρεύουμε με εμφιαλωμένο» λέει η κ. Ρούλα Κιζίλη, μέλος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Θήβας.

Βιομηχανίες ρίχνουν απόβλητα σε παλιά πηγάδια


«ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΑΤΑ ποσοστά εξασθενούς χρωμίου επί του ολικού, τα οποία φτάνουν και το 100%, δείχνουν ότι η ύπαρξη της καρκινογόνου ουσίας στο νερό της Θήβας οφείλεται αποκλειστικά σε βιομηχανική ρύπανση. Μάλιστα, για να έχουμε τέτοια ποσοστά πρέπει να απορρίπτονται βιομηχανικά απόβλητα σε μεγάλο βάθος, είτε μέσα από παλιά πηγάδια είτε από γεωτρήσεις», επισημαίνει ο χημικός κ. Παναγιώτης Ρωμανάς.

Σύμφωνα με αναλύσεις του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, που συνεργάζεται με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευση Αποχέτευσης Θήβας (ΔΕΥΑΘ)

για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού, στις 24 Σεπτεμβρίου υπήρχαν σαφώς μικρότερες συγκεντρώσεις εξασθενούς και ολικού χρωμίου στα προαναφερθέντα σχολεία. Συγκεκριμένα, στο 1ο Λύκειο από τα 19,7 μgr/lt ολικού χρωμίου τα 11 μgr/lt ήταν εξασθενές, στο 2ο Γυμνάσιο από τα 19,2 μgr/lt ολικού τα 11 μgr/lt ήταν εξασθενές, στο 3ο Γυμνάσιο από τα 20,2 μgr/lt ολικού τα 11 μgr/lt ήταν εξασθενές και στο 4ο Γυμνάσιο από τα 12,5 μgr/lt ολικού τα 6 μgr/lt ήταν εξασθενές. Από αυτές τις τιμές και τα πρόσφατα αποτελέσματα του ΙΓΜΕ προκύπτει ότι η συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου στο νερό των σχολείων της Θήβας έχει παρουσιάσει αύξηση από 120% έως 400% μέσα σε ένα μήνα!

«Δεν γνωρίζουμε πώς έγινε η τελευταία δειγματοληψία. Έχουμε ακούσει ότι ένας καθηγητής συνέλεξε τα δείγματα και τα έδωσε στο ΙΓΜΕ για ανάλυση. Όσον αφορά τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου Πατρών, ξέρουμε ότι όλη η διαδικασία- από τις δειγματοληψίες έως τις αναλύσεις- γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό του Εργαστηρίου Υγιεινής» απάντησε στο ερώτημα των «ΝΕΩΝ» σχετικά με την αύξηση των συγκεντρώσεων του εξασθενούς χρωμίου ο γενικός διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης κ. Β. Παπασεραφείμ. Παράλληλα επισημαίνει ότι η περιεκτικότητα του νερού του δικτύου σε χρώμιο είναι εντός των επιτρεπομένων ορίων. «Στις 10 Οκτωβρίου στείλαμε στη Νομαρχία Βοιωτίας και το υπουργείο Υγείας έγγραφο όπου παρακαλούμε να επεκταθούν οι έλεγχοι που γίνονται στις βιομηχανίες των Οινοφύτων και στη Θήβα, νότια και ανατολικά της πόλης, για τον εντοπισμό των τυχόν σημείων ρύπανσης των υπόγειων νερών ενδεχομένως από γεωτρήσεις που χρησιμεύουν ως αποδέκτες βιομηχανικών λυμάτων», λέει ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΘ.