Ελεύθερο γίνεται και πάλι το κυνήγι σε όλη την επικράτεια, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης. Με την απόφαση καθορίζεται η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το έτος 2007-2008 στο διάστημα από 20 Αυγούστου 2007 έως 29 Φεβρουαρίου 2008.
Όπως προέβλεπε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισυνάπτει στη νέα απόφασή του μελέτη επιστημόνων- δασοπόνων, θηραματολόγων, βιολόγων. Σύμφωνα με το υπουργείο, η μελέτη αποτυπώνει και ενσωματώνει τις δράσεις που και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ, εφαρμόζουν σε ανάλογες περιπτώσεις.

«Από την πρώτη στιγμή που ακούσαμε για την ανασταλτική απόφαση του κυνηγιού την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε τους ενδοιασμούς μας για το αν θα ισχύσει όλη τη χρονιά», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Όπως σημειώνει, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 μέχρι και το 2000, περίπου, γίνονταν συνεχώς προσφυγές για διακοπή του κυνηγιού. «Το κυνήγι σταματούσε για δυο, τρεις μέρες και μετά πάλι με δικαστική απόφαση ξανάρχιζε. Δεν θα πρέπει να γίνονται τέτοιες αποσπασματικές ενέργειες, γιατί δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα».

Συμπληρώνει δε ότι επειδή το κυνήγι είναι νόμιμο, δεν μπορεί να καταργηθεί. Αυτό που μπορεί, όπως λέει, να γίνει είναι να περιοριστεί σε συγκεκριμένες περιοχές υψηλού κινδύνου για τα ζώα. «Το μεγάλο πλήγμα όμως τόσο για την οικολογία όσο και για το ίδιο το κυνήγι είναι η κυνηγετική κουλτούρα που απουσιάζει στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι αν αποκτήσουν παιδεία οι κυνηγοί, θα μπορούν και οι ίδιοι να βάλουν όρια στον εαυτό τους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Νίκος Παπαδόδημας κάνει λόγο για μία απόφαση, η οποία μνημονεύει και τις 55 αποφάσεις δασαρχείων που απαγόρευαν από την πρώτη ημέρα των πυρκαγιών το κυνήγι στις καμένες και τις γύρω περιοχές. «Έτσι κι αλλιώς δεν κυνηγούσαμε σε αυτές τις περιοχές. Μάλιστα, με πρόταση των κυνηγών μειώθηκε η διάρκεια του κυνηγιού αγριογούρουνου στις περιοχές της Πελοποννήσου. Κι έτσι από τις 20 Ιανουαρίου που θα τελείωνε κανονικά η περίοδος, τελειώνει ένα μήνα πριν». «Αν και το πλέον προφανές, το κυνήγι δεν είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η άγρια πανίδα μετά τις πυρκαγιές, ενώ η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί μια ελάχιστη συναίνεση στην εφαρμογή των όποιων μέτρων από μέρος, τουλάχιστον, του κυνηγετικού κόσμου», είπε μιλώντας στα «ΝΕΑ» η κ. Μαρία Γανωτή, εκπρόσωπος της ΑΝΙΜΑ- σύλλογος προστασίας και περίθαλψης αγρίων ζώων.

Μάλιστα σημειώνει ότι οι προσφυγές κατά των υπουργικών αποφάσεων για το κυνήγι είναι επιζήμιες για την άγρια ζωή, επειδή- όπως ανέφερε- οδηγούν σε συσπείρωση και πόλωση τα πιο εξτρεμιστικά στοιχεία του κυνηγετικού κόσμου, ενώ οδηγούν σε οπισθοδρόμηση κάθε προσπάθεια προσέγγισης περιβαλλοντικών και κυνηγετικών οργανώσεων προς όφελος της προστασίας της άγριας ζωής.