Ο ΕΡΩΤΑΣ της ανθρωπότητας με τη σοκολάτα ξεκίνησε πριν από 3.000 χρόνια, 500 χρόνια νωρίτερα απ΄ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Ήταν μια τυχαία γνωριμία- η σοκολάτα προέκυψε καθώς οι Ινδιάνοι της Κεντρικής Αμερικής προσπαθούσαν να φτιάξουν μπίρα από καρπούς κακάο.

Τα νέα ευρήματα για την προέλευση της σοκολάτας προκλήθηκαν από ίχνη κακάου τα οποία βρέθηκαν σε αγγεία του 1100 π.Χ. Εκείνη την εποχή, στην Κεντρική Αμερική χρησιμοποιούσαν καρπούς από τα κακαόδεντρα για να φτιάξουν μπύρα. Οι καρποί περνούσαν από ζύμωση και μετά ο πολτός τους γινόταν μπύρα. Τους σπόρους τους πετούσαν. «Ήταν πολύ δυνατή μπίρα», λέει η Ρόζμαρι Τζόις, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. «Αλλά δεν είχε καμία σχέση με τη σοκολάτα που ξέρουμε σήμερα».

Για ειδικές περιπτώσεις

Περίπου 300 χρόνια αργότερα, οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τους σπόρους, περνώντας τους από ζύμωση, προκειμένου να φτιάξουν ένα μη αλκοολούχο ποτό με πικρή γεύση, στο οποίο μερικές φορές προσέθεταν και καυτερές πιπεριές. Το έβαζαν σε ειδικά αγγεία με μακρύ λαιμό και όταν το έχυναν στα ποτήρια δημιουργόταν αφρός. Θεωρείτο ξεχωριστό ποτό και το σέρβιραν σε ειδικές περιστάσεις όπως γάμοι και γεννήσεις. Δεκατρία από αυτά τα ειδικά αγγεία βρήκαν στην περιοχή Πουέρτο Εσκονδίδο της Ονδούρας οι επιστήμονες πριν από μερικά χρόνια και αναλύοντάς τα εντόπισαν υπολείμματα θεοβρομίνης και καφεΐνης, ουσίες οι οποίες υποδηλώνουν την παρουσία σοκολάτας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε χθες στην επιστημονική επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences».

Οι κόκκοι του κακάου έγιναν σταδιακά σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας της Κεντρικής Αμερικής καθώς οι Μάγια και οι Αζτέκοι τους χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα. Οι Μάγια είχαν και θεό της σοκολάτας. Οι Ισπανοί εξερευνητές έφεραν το ρόφημα της σοκολάτας στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, ενώ η σοκολάτα στη σημερινή της μορφή εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1894.