ΟΛΟΤΑΧΩΣ προς απαγόρευση του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος (DΤΡ) οδηγούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Η επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ μπήκε στο ράφι και στον τοίχο στήθηκε το DΤΡ.

«Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», δήλωσε ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη Φατμά Κουρτουλάν, τη βουλευτή του DΤΡ η φωτογραφία της οποίας, ντυμένης αντάρτισσας με το όπλο στο χέρι, έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις τουρκικές εφημερίδες. Η Φατμά Κουρτουλάν ήταν ανάμεσα στους τρεις βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος που πήγαν στο Βόρειο Ιράκ και παρέλαβαν τους οκτώ ομήρους από το ΡΚΚ. Αμέσως μετά άρχισε ο πόλεμος εναντίον της. Αρχικά αποκαλύφθηκε ότι ο σύζυγός της είναι αντάρτης στο Βόρειο Ιράκ και στη συνέχεια ότι και η ίδια είχε πάρει στρατιωτική και πολιτική εκπαίδευση σε στρατόπεδο του ΡΚΚ.

«Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να αρχίσει η δίκη για κλείσιμο του DΤΡ», δήλωσε ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η Εισαγγελία του Βαν ήδη μάλιστα άρχισε και ειδική έρευνα εναντίον της Φατμά Κουρτουλάν παρόλο που έχει βουλευτική ασυλία. «Εάν η φωτογραφία είναι πραγματική, τότε αποδεικνύεται η σχέση με το ΡΚΚ. Είναι απαράδεκτο να εκπροσωπείται το DΤΡ στη Βουλή», ανακοίνωσε το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CΗΡ), ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) και το επίσης εθνικιστικό Μεγάλο Ενωμένο Κόμμα (ΒΒΡ) ζήτησαν την απαγόρευση του DΤΡ. Οι στρατιώτες

Όσο για τους οκτώ ομήρους που απελευθερώθηκαν από το ΡΚΚ, κατηγορούνται τώρα στην Τουρκία για «απειθαρχία στο στράτευμα»- επειδή παραδόθηκαν αμαχητί στο ΡΚΚκαι αντιμετωπίζουν βαριές ποινές που προβλέπουν έως και 20 χρόνια φυλάκιση. Στο παρασκήνιο συζητείται το ενδεχόμενο ανάμεσα στους οκτώ στρατιώτες να υπάρχουν και μέλη του ΡΚΚ! Σχετική δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ, για να την ανακαλέσει αμέσως μετά.