Όσο αυξάνεται η δημοτικότητά τους τόσο περισσότερο μπαίνουν στο στόχαστρο των αντιπάλων τους τα δύο φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των ΗΠΑ. Κατηγορίες για διαφθορά απαγγέλθηκαν εναντίον προστατευομένου του πιο δημοφιλούς υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Ρούντι Τζουλιάνι. Παράλληλα, η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον κατηγορείται πως δεν άφησε πουρμπουάρ σε μια βασανισμένη σερβιτόρα στην Αϊόβα!


Το πιο πρόσφατο πρόβλημα της Χίλαρι την υποχρέωσε να δημιουργήσει την περασμένη Πέμπτη μια ιστοσελίδα (http://facts. hillaryhub. com/) αφιερωμένη αποκλειστικά στην άμεση διάψευση κατηγοριών ή δημοσιευμάτων που είναι επιθετικά ή εσφαλμένα: το κρατικό ραδιόφωνο των ΗΠΑ (Νational Ρublic Radio, ΝΡR) είχε μεταδώσει τη συνέντευξη της Ανίτας Έστερντεϊ, σερβιτόρας στο Τολέντο της Αϊόβας, η οποία είχε σερβίρει ένα σάντουιτς στην κ. Κλίντον στη διάρκεια προεκλογικής επίσκεψης της τελευταίας, τον περασμένο μήνα. Στο εστιατόριο όπου εργαζόταν, η Έστερντεϊ εξυπηρέτησε τη γερουσιαστή της Νέας Υόρκης και την ακολουθία της, ενώ φωτογραφήθηκε επίσης με την Χίλαρι Κλίντον και μοιράστηκε μαζί της τα βάσανά της ως ανύπανδρη μητέρα, υποχρεωμένη να εργάζεται σε δύο δουλειές για να μπορέσουν να ζήσουν η ίδια και τα παιδιά της.

15 λεπτά διασημότητας

Στη συνέντευξή της στο ΝΡR, η Έστερντεϊ είπε πως, μολονότι απόλαυσε τη γνωριμία της με την κ. Κλίντον, δεν κέρδισε τίποτε από αυτά τα 15 λεπτά διασημότητας. «Εννοώ, κανένας δεν άφησε φιλοδώρημα εκείνη την ημέρα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω πως (η Χίλαρι) κατάλαβε το παραμικρό από όλα όσα της είπα».

Αμέσως οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Κλίντον, αλλά και η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών, κατηγόρησαν τη Χίλαρι για την… καρμιριά της και έστειλαν με e-mail τη συνέντευξη στους δημοσιογράφους. Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας της Χίλαρι, Φιλ Σίνγκερ έσπευσε να απαντήσει πως για το γεύμα πληρώθηκαν 157 δολάρια και άλλα 100 ως φιλοδώρημα. Ο διευθυντής του εστιατορίου, ο Μπραντ Κρόφορντ, επιβεβαίωσε πως συνεργάτες της Κλίντον πλήρωσαν τον λογαριασμό και άφησαν φιλοδώρημα για να μοιραστεί στους σερβιτόρους. «Αν η Έστερντεϊ δεν πήρε τη αναλογία της, είναι πιθανώς δικό μου σφάλμα», συμπλήρωσε.

Στο εδώλιο για απάτη ο προστατευόμενος του Τζουλιάνι


Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών αντιμετωπίζει πρόβλημα άλλου είδους. Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης απήγγειλε πολλαπλές κατηγορίες για απάτη και διαφθορά εις βάρος του συνεργάτη του Τζουλιάνι, Μπέρναρντ Κέρικ. Ο Κέρικ ήταν οδηγός του Τζουλιάνι, τον οποίο ο τελευταίος, ως δήμαρχος της Νέας Υόρκης, διόρισε το 2000 αρχηγό της Αστυνομίας της πόλης. Και το 2004 τον πρότεινε στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους για τη θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, όμως η πρότασή του απορρίφθηκε.

Τώρα ο Κέρικ, 52 ετών, κατηγορείται ότι ανακαίνισε το διαμέρισμά του στο Μπρονξ με έξοδα ενός εργολάβου που συνδέεται με τη Μαφία και επεδίωκε συμβόλαια με τον δήμο, ότι δεν δήλωσε στην Εφορία αυτό το- αξίας 169.000 δολαρίων- «δώρο» και ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις όταν εξεταζόταν η υποψηφιότητά του για το υπουργικό αξίωμα. Την προηγούμενη εβδομάδα παραδόθηκε στο FΒΙ. Ο Τζουλιάνι, αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο για την υποψηφιότητά του, δήλωσε πως «έκανε λάθος» που δεν εξέτασε επαρκώς το παρελθόν του Κέρικ, όμως παράλληλα εγκωμίασε τη συμβολή του προστατευομένου του στην πτώση της εγκληματικότητας στη Νέα Υόρκη: «Έκανε μια πολύ καλή δουλειά», τόνισε.

Ο Κέρικ, πρώην στρατιωτικός, κατάφερε από το 1993, όταν ήταν οδηγός του Τζουλιάνι, έως το 2000, να αναρριχηθεί στην κορυφή της αστυνομικής ιεραρχίας.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις


● ΙΣΟΠΑΛΟΥΣ έφερε δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα τα φαβορί των δύο κομμάτων, τη Χίλαρι Κλίντον και τον Ρούντι Τζουλιάνι.

● ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ, η Κλίντον προηγείται με 47% και ακολουθούν ο γερουσιαστής του Ιλινόι Μπάρακ Ομπάμα με 25% και ο πρώην γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας Τζον Έντουαρντς με 11%, έδειξε η δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ΝΒC και της «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ».

● ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ την ίδια δημοσκόπηση, αν αντιμέτωποι στις προεδρικές εκλογές ήταν σήμερα η Κλίντον και ο Τζουλιάνι, θα έρχονταν στήθος με στήθος. Η Κλίντον προηγείται του Τζουλιάνι κατά μόλις μία ποσοστιαία μονάδα- 46% έναντι 45%και το αποτέλεσμα αυτό είναι στατιστικά ισοπαλία.

● ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ, η Κλίντον προηγούνταν κατά 7 μονάδες του Τζουλιάνι (49% έναντι 42%).