Το μασάζ και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν βοηθούν να επιταχυνθεί η ανάρρωση από την οσφυαλγία, επισημαίνουν ερευνητές στην Αυστραλία. Οι ειδικοί προτείνουν αναλγητικό φάρμακο σε συνδυασμό με μέτριας έντασης άσκηση. Ο συνδυασμός αυτός είναι ο καλύτερος, λένε, για την ανακούφιση από τους πόνους στη μέση.
O πόνος στη μέση μπορεί να αποτελεί μία από τις πλέον περίπλοκες παθήσεις, όμως οι ειδικοί έχουν καταλήξει στον τρόπο αντιμετώπισης και είναι απλός: η χορήγηση παρακεταμόλης στον ασθενή και η συμβουλή να παραμείνει δραστήριος, αποφεύγοντας την παραμονή στο κρεβάτι. Σύμφωνα με τον Μαρκ Χάνκοκ της Ερευνητικής Ομάδας για την Οσφυαλγία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στην έρευνα που πραγματοποίησε, η λήψη αντιφλεγμονώδους φαρμάκου σε συνδυασμό με μασάζ δεν συνέβαλε στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών.

Η ομάδα των ειδικών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ εντόπισε 240 ασθενείς, οι οποίοι υπέφεραν από οσφυαλγία και τους χώρισε σε τέσσερις ομάδες των 60 ατόμων. Η μία ομάδα πήρε δικλοφαινάκη (μη στεροειδές, αντιφλεγμονώδες) και πραγματοποίησε επισκέψεις στον φυσικοθεραπευτή για μασάζ. Οι ασθενείς της δεύτερης έκαναν μασάζ και πήραν ψευδοφάρμακο και της τρίτης υποβλήθηκαν σε ψευδοθεραπεία με μασάζ και πήραν δικλοφαινάκη. Στην τέταρτη ομάδα οι ασθενείς υποβλήθηκαν στην ίδια ψευδοθεραπεία και πήραν εικονικό φάρμακο. Όλοι οι ασθενείς ανάρρωσαν περίπου την ίδια χρονική περίοδο. Η μελέτη των ερευνητών δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Τhe Lancet». Αποζημίωση μαμούθ. Το ιλιγγιώδες ποσό των 4,85 δισ. δολαρίων θα καταβάλει ο αμερικανικός φαρμακευτικός όμιλος Μerck στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με ασθενείς που ελάμβαναν το φάρμακο Vioxx και είχαν προσφύγει κατά της εταιρείας όταν αυτό συσχετίστηκε με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Το Vioxx, παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες που κυκλοφορούσε και στην Ελλάδα, αποσύρθηκε από την αγορά τον Μάρτιο του 2004. Εναντίον της εταιρείας είχαν κατατεθεί 27.000 αγωγές.

Πώς να αποφύγετε τον πόνο στη μέση


● ΚΑΝΤΕ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ, χωρίς να βάζετε πολλή δύναμη, ενώ ακόμη είστε στο κρεβάτι ● ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ να διατηρείτε καλή φυσική κατάσταση. Περπατήστε ή ανεβείτε σκάλες ● ΤΕΝΤΩΘΕΙΤΕ όταν οδηγείτε ή παρακολουθείτε τηλεόραση ● ΚΑΝΤΕ ΣΥΧΝΑ διαλείμματα στο γραφείο ● ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΤΕ ώστε να ενισχύσετε τη μυϊκή δύναμή σας ● ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ το περιττό βάρος ● ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ το κάπνισμα ● ΕΛΕΓΞΤΕ το στρώμα και τα μαξιλάρια σας ● ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ σωστή στάση σώματος, ενώ κάθεστε και βεβαιωθείτε ότι η καρέκλα σάς υποστηρίζει καλά τη μέση ● ΜΗΝ ΚΟΥΒΑΛΑΤΕ βαριά αντικείμενα ● ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΤΕ να πάρετε κάτι από το έδαφος, γονατίστε και σηκωθείτε και πάλι πρώτα με τα γόνατα, αποφύγετε τις απότομες κινήσεις και μη ρίχνετε το βάρος στη μέση Τι προτείνουν τώρα οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας

1 ΛΗΨΗ ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗΣ 2 ΜΕΤΡΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 ΟΧΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ