Η νίκη επί της Κοπεγχάγης πρόσθεσε πόντους στο- ούτως ή άλλωςυψηλό φρόνημα των «πρασίνων» εν όψει του αυριανού ντέρμπι με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο, όπου στόχος τους είναι το «τρίποντο». Στον αντίποδα, η ΑΕΚ αναζητεί με τη σειρά της τη νίκη ώστε αφ΄ ενός να δείξει πως δίκαια κοιτάζει… αφ΄ υψηλού τον ανταγωνισμό και αφ΄ ετέρου για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εντός έδρας ήττα από τον Ηρακλή.

Μέχρι το ματς με την Κοπεγχάγη ο Πεσέιρο έβαζε… πιπέρι στο στόμα των ποδοσφαιριστών όταν έλεγαν τη λέξη ΑΕΚ, αλλά μετά το 90λεπτο της Δανίας, τα πράγματα άλλαξαν. «Το γεγονός ότι σχεδόν έχουμε προκριθεί στην επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, μας δίνει την ευκαιρία να επικεντρωθούμε στο πρωτάθλημα και πρώτα απ΄ όλα, στην ΑΕΚ. Η ομάδα μας έχει δείξει καλά στοιχεία και η νίκη στο ντέρμπι εξαρτάται από εμάς. Είναι νίκη ψυχολογίας αυτή που πετύχαμε στην Κοπεγχάγη και μας έχει δώσει την αυτοπεποίθηση που θέλαμε εν όψει της ΑΕΚ», τόνισε ο Γιάννης Γκούμας. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει δικαιολογία για κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να παίζει σε όλα τα ματς με καρδιά και οι ποδοσφαιριστές να καταθέτουν και την ψυχή τους».

Για την αντίδραση των παικτών μετά την ήττα στην Τρίπολη είπε: «Δείξαμε χαρακτήρα μεγάλης ομάδας και δεν αφήσαμε μια ήττα να μας πάρει από κάτω. Πρέπει όμως να μην πετάμε στα σύννεφα και να είμαστε ταπεινοί. Στο κάτω κάτω δεν έχουμε πετύχει τίποτα ακόμη και πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά». Ο ΠΑΟ πέρασε το τεστ του Πεσέιρο κόντρα στους Δανούς και πλέον πηγαίνει καλά διαβασμένος και για την ΑΕΚ του Φερέρ και του Ριβάλντο. Το μεγάλο δίλημμα του Πορτογάλου προπονητή έχει να κάνει όχι με το σύστημα, αφού η φιλοσοφία του δεν αλλάζει, αλλά με πρόσωπα και πρώτα απ΄ όλα με τη θέση του τερματοφύλακα.

Ο Φερέρ

Ανάλογη πάντως είναι και η λογική του Φερέρ. Όπως τόνισε χθες δεν πρόκειται να αλλάξει τη διάταξη της ομάδας, όμως αλλαγές θα υπάρξουν στα πρόσωπα αφού την τελευταία στιγμή προέκυψε θέμα Μαντούκα, ο οποίος τραυματίστηκε στην προπόνηση. Στην ΑΕΚ θεωρούν την ήττα από τον Ηρακλή «κώδωνα κινδύνου» και θέτουν ως στόχο τη νίκη. Αφού σε διαφορετική περίπτωση και με δύο συνεχόμενες ήττες, το πλήγμα θα είναι βαρύ και πολλαπλό: βαθμολογικά η ομάδα θα βρεθεί στη δεύτερη θέση και ψυχολογικά από το ζενίθ θα πέσει στο ναδίρ.

Ο Φερέρ δήλωσε ικανοποιημένος από τη δουλειά που έγινε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και αναφερόμενος στην ήττα της περασμένης Κυριακής επεσήμανε: «Το ματς με τον Ηρακλή το έχουμε ξεπεράσει, ήταν ένα ατυχές αποτέλεσμα.

Προπονηθήκαμε πολύ καλά όλες αυτές τις ημέρες και δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε πια, είναι ένα παιχνίδι που ανήκει στο παρελθόν».

Σχολιάζοντας τη δυναμικότητα του ΠΑΟ, για τον οποίον τόνισε ότι το παιχνίδι με την Κοπεγχάγη δεν αποτελεί μειονέκτημα, επεσήμανε: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα πολύ γερή και συμπαγής, με μεγάλη εργατικότητα σε όλες τις γραμμές του γηπέδου και με παίκτες πολύ γρήγορους στην κορυφή. Από την πλευρά μας έχουμε τρία πολύ καλά σέντερ μπακ (Δέλλα, Άλβες και Παπασταθόπουλο) που βρίσκονται σε πολύ καλή φόρμα».

Και κατέληξε ο Ισπανός:

«Αρχικά το πρώτο που σκεφτόμαστε να κάνουμε είναι να είμαστε προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι, με καλές μεταβιβάσεις, καλά μαρκαρίσματα και έλεγχο σε όλες τις γραμμές του γηπέδου. Να φτάνουμε στο τελείωμα τις φάσεις, με καλές εγγυήσεις. Πρέπει να διατηρήσουμε καλή ισορροπία, ώστε να κλείνουμε τους διαδρόμους στον αντίπαλο. Από εκεί και πέρα και ο Παναθηναϊκός σκέφτεται το ίδιο, να κάνει δηλαδή ένα καλό παιχνίδι και να νικήσει, αλλά και εμείς βέβαια αυτό σκεφτόμαστε ότι πρέπει να κερδίσουμε το παιχνίδι».

Δοκιμασμένο το 4-4-2


Ο Πεσέιρο δεν θέλει να αλλάξει τη φιλοσοφία και την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας, πόσω μάλλον το 4-4-2.

Ειδικά πριν από ντέρμπι, το μόνο που μπορείς να πετύχεις είναι να χαλάσει ό,τι έχτιζες τόσους μήνες. Θέλει και ζήτησε τη μακρινή πάσα στους γρήγορους επιθετικούς και ειδικά στον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, που έφτασε να σκοράρει ακόμη και από… βολέ του Γκαλίνοβιτς (!) κόντρα στον Λεβαδειακό, επιθυμεί πίεση ψηλά ώστε να αναγκάσει τους αμυντικούς της ΑΕΚ να κάνουν λάθη και πολλά δυνατά σουτ έξω από την περιοχή. Τον τελευταίο καιρό ο ΠΑΟ κάνει παιχνίδι και από τα άκρα, ειδικά από αριστερά με την επιστροφή των Σέριτς- Ίβανσιτς, ενώ η επιστροφή του Νίλσον στη φυσική του θέση (δεξιά) έχει κι αυτή θετικό αντίκτυπο.

Το στοίχημα του Πεσέιρο


Αν ο Παναθηναϊκός έβγαζε ταυτότητα στο αστυνομικό τμήμα, στην ηλικία μπορεί να έγραφε 99 ετών (1908 γεννηθείς), αλλά με προπονητή τον Ζοζέ Πεσέιρο δεν θα μπορούσε να μην αναφέρει και την αγωνιστική «ταυτότητα»: έλεγχος της μπάλας, καλή κυκλοφορία, πρωτοβουλία των κινήσεων, που σημαίνει τρεις γραμμές (άμυνα- κέντρο- επίθεση)=1!

Αυτό είναι το στοίχημα του φετινού Παναθηναϊκού για το οποίο δουλεύει καθημερινά ο Πεσέιρο στις προπονήσεις και προσπαθεί σε μικρούς χώρους να εκπαιδεύσει ιδανικά τους ποδοσφαιριστές του. Αν ο ΠΑΟ πετύχει πρώτος γκολ, με αυτό τον τρόπο δεν θα αφήσει τον αντίπαλο να αντιδράσει και να πάρει τα ηνία του αγώνα. Αν δεχθεί, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να φέρει τα κάτω- πάνω! Εκτός από την παρουσία του Μάτος, που «δένει» την άμυνα με το κέντρο, αλλά και του αμυντικογενούς Τζιόλη, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι επιθετικοί, που γυρίζουν στο κέντρο και βοηθούν στα μαρκαρίσματα- ακόμη και στην άμυνα!

Τα κλειδιά της αναμέτρησης


ΜΑΡΣΕΛΟ ΜΑΤΟΣ. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός χαφ είναι ο μοναδικός- ίσως- ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό που μπορεί να αφήσει άυπνο τον Ζοζέ Πεσέιρο! Ο Πορτογάλος προπονητής, που εδώ και περίπου 20 μέρες έχει αρχίσει την περιστροφή (rotation) στην 11άδα, έχει «σπάσει» το κεφάλι του για τον αντικαταστάτη του 23χρονου Βραζιλιάνου κι όμως δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει ποδοσφαιριστή όχι ισάξιο, αλλά τόσο πολύτιμο για τη θέση αυτή, στην ομάδα. Θέση που μπορεί να παίξει ο Τζιόλης, ο Σιμάο, ο Σιόντης, αλλά οι δύο τελευταίοι δεν έχουν τις εμπειρίες, κάτι που αποδυναμώνει τη θέση τους στο μυαλό του 47χρονου προπονητή. Ο Μάτος έχει την ταχύτητα, τη μακρινή πάσα, τη δυνατότητα να μαρκάρει ασφυκτικά και όταν ανεβαίνει ψηλά και αναλαμβάνει οργανωτικό ρόλο ο Παναθηναϊκός μοιάζει με ποταμό που ξεχειλίζει και σιγά σιγά καταπίνει το έδαφος που βρίσκει στο διάβα του… Εκτός των άλλων ξέρει τι σημαίνει Ριβάλντο, καθόσον Βραζιλιάνος και αυτός και θα έχει το μυαλό του στην εξουδετέρωση του σούπερ σταρ της ΑΕΚ.

ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ. Μπορεί εφέτος να μην έχει ξεκινήσει καλά, αλλά ο Νίκος Λυμπερόπουλος από τότε που έφυγε από τον Παναθηναϊκό και αγωνίζεται στην ΑΕΚ έχει δημιουργήσει τη δική του παράδοση. Σκοράρει συχνά εναντίον των «πρασίνων» και έχει δώσει αρκετούς βαθμούς στην «Ένωση» στα αθηναϊκά ντέρμπι. Η απόδοσή του μέχρι τώρα δεν είναι ανάλογη του ταλέντου και της αξίας του, όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Ο Φερέρ τον εμπιστεύεται και είναι σίγουρο ότι μέσα στην αντίπαλη περιοχή αποτελεί κίνδυνο για οποιοδήποτε γκολκίπερ. Η απόδοσή του θα αποτελέσει βαρόμετρο για την ΑΕΚ στο αυριανό ματς.

ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΜΑΧΟ. Ο Αυστριακός έχει δώσει λύση στο πρόβλημα στη θέση του γκολκίπερ που αντιμετώπισε η ΑΕΚ, μετά τη φυγή του Στέφανο Σορεντίνο. Μέχρι την προηγούμενη Κυριακή δεν είχε δεχτεί γκολ και αυτό οφειλόταν κατά πολύ στην αγωνιστική παρουσία του και στους έξι πρώτους αγώνες της ΑΕΚ. Δέχτηκε δύο γκολ από τον Ηρακλή, αλλά δεν είχε ευθύνη. Θα έχει δύσκολη δουλειά στη Λεωφόρο και από την απόδοσή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα που θα πάρει η «κιτρινόμαυρη» ομάδα.

Άλλος ο Ριβάλντο των ντέρμπι


Ο Ριβάλντο είναι γεννημένος για τους μεγάλους αγώνες, για τους αγώνες που πρέπει να υπάρξει σε μία ομάδα ένας ποδοσφαιριστής που θα πάρει την ομάδα στην πλάτη του και θα δώσει τη λύση στις δύσκολες στιγμές. Ο Ρίμπο από την εποχή που αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε τέτοιου είδους ματς. Ήταν ο άνθρωπος που αναλάμβανε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Είτε με στημένη φάση είτε βγάζοντας μπαλιές είτε σκοράροντας, είχε δώσει πάρα πολλούς βαθμούς και πολλές νίκες στους «ερυθρόλευκους». Ο Λορέντσο Σέρα Φερέρ περιμένει ακριβώς αυτό. Στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα, ο Ισπανός τεχνικός θα δώσει στον Ριβάλντο τον ρόλο του πρωταγωνιστή. Όχι μόνο στον αγωνιστικό τομέα, αλλά και στον ψυχολογικό. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ είναι ο άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει τους νέους και να τους εμψυχώσει στις δύσκολες στιγμές του παιχνιδιού. Θα είναι το «10» το καλό για την «κιτρινόμαυρη» ομάδα στην προσπάθεια που θα κάνει να πάρει τη νίκη εναντίον του Παναθηναϊκού.

Δημ. Καλόπουλος


Ο Δημήτρης Καλόπουλος από τον Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε από την ΚΕΔ για να διευθύνει το αυριανό ντέρμπι Παναθηναϊκός- ΑΕΚ. Ο 37χρονος ρέφερι, που πρόσφατα πήρε το σήμα της FΙFΑ, είναι απόφοιτος Λυκείου και έχει ως κύρια εργασία το εμπόριο. Ονομάστηκε διαιτητής το 1993 και έπειτα από δέκα χρόνια καριέρας στις μικρότερες κατηγορίες, το 2003 επιλέχθηκε για τους πίνακες της Α΄ Εθνικής κατηγορίας και έκανε ντεμπούτο στο παιχνίδι ΟΦΗ- Παναθηναϊκός (1-3). Την περίοδο 2005-2006 κληρώθηκε να διευθύνει το ντέρμπι Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός (3-2) στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου και με τις αποφάσεις του (πέναλτι υπέρ του ΠΑΟ σε ανατροπή του Παπαδόπουλου) είχε προκαλέσει αρνητικά σχόλια από την πλευρά των «ερυθρολεύκων», με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με εξαίρεση από τρεις κληρώσεις του πρωταθλήματος.

Σχέδιο παραλλαγής


Ο Λορέντσο Σέρα Φερέρ προσπαθεί να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, αλλά το σύστημα το οποίο θα αρχίσει τον αγώνα θα είναι το 4-4-2, το οποίο μπορεί να μετατραπεί και σε 4-5-1. Ο Ισπανός τεχνικός θέλει πάση θυσία να μην αφήσει τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και ιδιαίτερα τους αμυντικούς να ανέβουν ψηλά και γι΄ αυτόν τον λόγο θα δώσει εντολή για πίεση στην αντίπαλη περιοχή. Το 4-4-2 θα έχει τον Ριβάλντο σε ρόλο αριστερού χαφ, ενώ μπορεί κατά τη διάρκεια του αγώνα ο Λυμπερόπουλος να οπισθοχωρήσει και να γίνει ο πέμπτος χαφ. Δεν αποκλείεται όμως ο Φερέρ να ξεκινήσει με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, δηλαδή 5-4-1 και τον Παπασταθόπουλο δίπλα στους Δέλλα, Άλβες.