Πιέσεις προς τον Αλέκο Αλαβάνο να ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση με οργανωτικά ζητήματα εν όψει και του 5ου Συνεδρίου του ΣΥΝ αναμένεται να ασκήσουν οι ανανεωτές της Κουμουνδούρου κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο.


Η ανανεωτική πτέρυγα θεωρεί ότι ο πρόεδρος του Συνασπισμού οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο αλλά και τις προθέσεις του ως προς ζητήματα μείζονος σημασίας για την Κουμουνδούρου, όπως η λειτουργία των τάσεων αλλά και η καθιέρωση ποσόστωσης στα όργανα για την εκλογή νέων σε ηλικία μελών. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη που ανήκουν στον χώρο των ανανεωτών «δεν μπορούμε να πάμε σε συνέδριο με κλειστή ατζέντα και χωρίς να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι επιδιώξεις του προέδρου» διότι- συμπλήρωναν- «από αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το ζήτημα των θέσεων και της ύπαρξης ενιαίου κειμένου

Ένα από τα «αγκάθια» της Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί και η συνεργασία με τους Οικολόγους – Πράσινους

για την εσωκομματική διαδικασία».

Το Αριστερό Ρεύμα. Οι ανανεωτές αλλά και το πλειοψηφούν Αριστερό Ρεύμα της Κουμουνδούρου αντιτίθενται στην κατάργηση των τάσεων που επιθυμεί ο κ. Αλαβάνος και μάλιστα στο προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΝ πριν από ενάμιση χρόνο είχαν προκαλέσει εσωκομματική κρίση, αντιδρώντας στην πρόταση του προέδρου του κόμματος για αποδυνάμωση του ρόλου τους χαρακτηρίζοντάς την «πραξικοπηματική».

Επιπλέον, οι πτέρυγες της Κουμουνδούρου ενώ αποδέχονται ως αναγκαιότητα τη διαδικασία ανανέωσης του κόμματος προβάλλουν ενστάσεις στην καθιέρωση ποσόστωσης για την εκλογή νέων ηλικίας 30 χρόνων στα όργανα, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο αλλά και με την ισχύ ήδη της ποσόστωσης για τις γυναίκες κόβεται ο δρόμος σε αξιόλογα στελέχη να συμμετέχουν στα ανώτερα όργανα του Συνασπισμού. Αντιτείνουν μάλιστα ότι μπορεί να βρεθούν λύσεις για την αξιοποίηση των νέων και τη συμμετοχή τους στα κεντρικά όργανα της Κουμουνδούρου.

Αξιώσεις. Επίσης, ένα από τα «αγκάθια» της Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί και η συνεργασία με τους Οικολόγους- Πράσινους. Η ανανεωτική πτέρυγα επιθυμεί τη σύμπλευση με τους Οικολόγους, ωστόσο οι άλλες τάσεις του κόμματος διατυπώνουν αντιρρήσεις εκτιμώντας ότι οι Πράσινοι προβάλλουν υπερβολικές αξιώσεις από τον Συνασπισμό.