ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ παιχνίδια κινεζικής κατασκευής ανακαλούνται στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία μετά τον εντοπισμό σε αυτά μιας ουσίας που συνδέεται με το κατασταλτικό ναρκωτικό GΗΒ. Πέντε παιδιά πήγαν στο νοσοκομείο αφότου κατάπιαν μικρές χάντρες με την ουσία που περιέχεται σε παιχνίδια που κυκλοφορούν με την ονομασία Βindeez στην Αυστραλία και Αqua Dots στις ΗΠΑ.

Τα παιχνίδια περιέχουν δεκάδες μικρές χάντρες καλυμμένες με στεγνή κόλλα, με τις οποίες τα παιδιά φτιάχνουν σχέδια που στερεώνονται με λίγο νερό. Όπως αποκαλύφθηκε, οι χάντρες, που είχαν κατασκευασθεί σε κινεζικό εργοστάσιο, περιέχουν μια ουσία που με το νερό μετατρέπεται σε GΗΒ. «Τα παιδιά που καταπίνουν τις χάντρες μπορεί να πέσουν σε κωματώδη κατάσταση, να παρουσιάσουν αναπνευστική καταστολή ή να πάθουν σπασμούς», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων στις ΗΠΑ. Δύο παιδιά στην Αυστραλία χρειάστηκε να νοσηλευτούν και τρία στις ΗΠΑ έπεσαν σε κώμα, όλα όμως συνήλθαν αργότερα.

Από την Κίνα

Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και μάλιστα στην Αυστραλία ανακηρύχτηκε «παιχνίδι της χρονιάς» για το 2007. Περίπου 4 εκατομμύρια Αqua Dots ανακαλούνται στις ΗΠΑ και 1 εκατομμύριο στην Αυστραλία. Τα παιχνίδια φτιάχνονται σε κινεζικό εργοστάσιο της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ. Εκτός από το παιχνίδι με τις χάντρες, οι αμερικανικές αρχές ανακάλεσαν ακόμα 400.000 κινεζικά παιχνίδια, κυρίως αυτοκινητάκια, τα οποία ήταν βαμμένα με ουσίες που περιείχαν μόλυβδο. Τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα με κινεζικά προϊόντα ανάγκασαν την κυβέρνηση της Κίνας να λάβει πιο αυστηρά μέτρα για την ποιότητα των εξαγόμενων προϊόντων.