Με ενθουσιώδη χειροκροτήματα υποδέχθηκαν χθες τον Γάλλο πρόεδρο οι Αμερικανοί νομοθέτες στο Κογκρέσο. Και εκείνος δεν τους απογοήτευσε. «Η φιλία και η συμμαχία μας είναι ισχυρή», δήλωσε ξανά και ξανά. Με το που πάτησε το πόδι του στην Ουάσιγκτον άλλωστε, ο Νικολά Σαρκοζί ξεκαθάρισε πως θέλει «να ξανακατακτήσει την καρδιά της Αμερικής».


Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Σαρκοζί στην Ουάσιγκτον και η πρώτη ομιλία Γάλλου προέδρου και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου από το 1996. Η υποδοχή που είχαν επιφυλάξει όμως τότε στον Ζακ Σιράκ οι βουλευτές και οι γερουσιαστές των ΗΠΑ ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτήν που επεφύλαξαν χθες στον Σαρκοζί. Τότε, πολλοί είχαν

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δεν έκρυψε ποτέ τον φιλοατλαντισμό του, ούτε κόπτεται για τη δυσφορία που αυτός προκαλεί στην πατρίδα του

αγνοήσει επιδεικτικά την ομιλία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών της Γαλλίας στον Ειρηνικό. Τώρα, ο Γάλλος πρόεδρος εισήλθε σε μια κατάμεστη αίθουσα, ανταλλάσσοντας χειραψίες και χαμόγελα στον δρόμο προς το βήμα. «Τι απίστευτη διαφορά μπορεί να κάνουν μερικά χρόνια στη σχέση δύο κρατών», σχολίαζε στο κύριο άρθρο του ο «Ιndependent», θυμίζοντας το περίφημο «Δεν πρόκειται να δει σύντομα πρόσκληση για το ράντσο μου» που είχε πει ο Τζορτζ Μπους για τον Ζακ Σιράκ το 2003, στο αποκορύφωμα του «ψυχρού πολέμου» που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες με αφορμή την εισβολή στο Ιράκ.

Δείπνο με τον Μπους

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν έκρυψε ποτέ τον φιλοατλαντισμό του, ούτε δείχνει να κόπτεται για τη δυσφορία που αυτός προκαλεί στην πατρίδα του, ιδίως στους κόλπους της Αριστεράς. Υπερασπίστηκε με σθένος την απόφασή του να περάσει τις πρώτες του θερινές διακοπές ως πρόεδρος στις ΗΠΑ. «Ήρθα για να σας πω ότι μπορεί κανείς να είναι φίλος της Αμερικής και παρ΄ όλα αυτά να κερδίζει εκλογές στη Γαλλία», χαριτολόγησε το βράδυ της Τρίτης, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο ο Μπους. «Ουδέποτε κατάλαβα γιατί έπρεπε να διαπληκτιστούμε με τις ΗΠΑ. Μπορεί να διαφωνούμε αλλά παραμένουμε φίλοι», είχε δηλώσει νωρίτερα σε μια συνάντηση του Γαλλο-Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. «Θέλω να σας πω ότι κάθε φορά που ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώνεται κάπου στον κόσμο, σκέφτομαι όσα έκανε ο αμερικανικός στρατός για τη Γαλλία και θλίβομαι όπως θλίβεται κανείς όταν χάνει ένα μέλος της οικογένειάς του», δήλωσε χθες στο Κογκρέσο. Ο Σαρκοζί διαβεβαίωσε την Αμερική πως «μπορεί να στηρίζεται στη Γαλλία» στη μάχη εναντίον του πυρηνικού Ιράν και της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν. «Πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού ώστε να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε τις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας που υπερασπίστηκαν από κοινού άνθρωποι όπως ο Ουάσιγκτον και ο Λαφαγιέτ», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Γάλλο μαρκήσιο που πολέμησε στο πλευρό του Τζορτζ Ουάσιγκτον στον αμερικανικό πόλεμο της ανεξαρτησίας. Λίγο αργότερα, ο Τζορτζ Μπους συνόδευε τον Νικολά Σαρκοζί στην κατοικία του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ.

Η Άνγκελα Μέρκελ

Την πρόσκληση που αρνήθηκε στον Σιράκ, ο Μπους την κράτησε αυτή την εβδομάδα για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται στις ΗΠΑ την Παρασκευή. «Τέσσερα χρόνια μετά το απαξιωτικό σχόλιο του Ντόναλντ Ράμσφελντ», σχολίασε η «Washington Ρost», «η “Γηραιά Ευρώπη” επιστρέφει και ο Λευκός Οίκος διαλαλεί τις ενισχυμένες διατλαντικές του σχέσεις με δύο άριστα… χορογραφημένες επισκέψεις».