«Τσαριότ, κιογνέτ, τζουμπί», που σημαίνει «Προσοχή, υπόκλιση, στάση ετοιμότητας», φωνάζει δυνατά η προπονήτρια και το μάθημα τανγκ σου ντο στη σχολή πολεμικών τεχνών αρχίζει. Οι 15 μαθητές είναι παρατεταγμένοι απέναντι από τη δασκάλα, η οποία δίνει τα παραγγέλματα στα κορεάτικα, καθισμένη στο αναπηρικό αμαξίδιό της.


Πριν από δύο χρόνια η κ. Δήμητρα Κοροκίδα έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος. «Ήμουν στη μοτοσυκλέτα μου όταν με χτύπησε αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου μάλιστα με εγκατέλειψε. Το αποτέλεσμα ήταν να καθηλωθώ σε αναπηρικό αμαξίδιο», λέει στα «ΝΕΑ». Όπως αναφέρει η 33χρονη προπονήτρια, μέχρι τότε ήταν αθλήτρια πολεμικών τεχνών και παράλληλα προπονούσε καθημερινά μικρά παιδιά σε αρκετές σχολές.

ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

«Τα παιδιά με έκαναν να καταλάβω ότι ακόμα και από αυτή τη θέση θα μπορούσα να προσφέρω», λέει η κ. Κοροκίδα

«Άρχισα το 1984 σε ηλικία 10 ετών να παρακολουθώ μαθήματα τάε κβον ντο και μέσα σε τέσσερα χρόνια απέκτησα την πρώτη μου μαύρη ζώνη, το πρώτο νταν», λέει. Μέχρι σήμερα έχει πολλές διακρίσεις στις τρεις κορεάτικες πολεμικές τέχνες: τάε κβον ντο, τανγκ σου ντο και χάπκιντο. Κι όπως αναφέρουν όσοι τη γνωρίζουν θα είχε ακόμα περισσότερες εάν δεν την «προλάβαινε» το ατύχημα. «Μία μόλις μέρα πριν από το ατύχημα κλωτσούσα, έκανα προπόνηση και εκτελούσα με ακρίβεια τις τεχνικές καράτε. Ύστερα από αυτό δεν ήθελα όμως να ξανακούσω για το άθλημα, πόσω μάλλον να ξαναμπώ σε μια αίθουσα και να διδάξω σε παιδιά». Τι της άλλαξε γνώμη; «Οι μαθητές μου, πολλοί από τους οποίους παράτησαν κι αυτοί τα αθλήματα, όταν εγώ σταμάτησα να προπονώ. Τα παιδιά ήταν αυτά που με έκαναν να πω το “ναι” και να καταλάβω ότι ακόμα και από αυτή τη θέση θα μπορούσα να προσφέρω». Τον Δεκέμβριο του 2005 η κ. Κοροκίδα ίδρυσε στην περιοχή του Χαλανδρίου τον σύλλογο πολεμικών τεχνών «Σάτζα» που στα κορεάτικα σημαίνει λιοντάρια. Οι διαφορές στις προπονήσεις πριν από το ατύχημα και ύστερα από αυτό είναι όπως σημειώνει προφανείς. «Πολλές οι δυσκολίες αφού τα προηγούμενα χρόνια ήμουν όρθια και δίδασκα, έδειχνα στα παιδιά τις κινήσεις και τα λακτίσματα που πρέπει να μάθουν. Πλέον δίνω τα παραγγέλματα και δείχνω μόνο τις κινήσεις των χεριών. Ευτυχώς οι μαθητές μου που είναι σε μεγαλύτερο επίπεδο με βοηθούν αφού ακούγοντας τα παραγγέλματα ξέρουν με ακρίβεια τι πρέπει να κάνουν». Καθημερινά πάντως κάνει φυσικοθεραπείες και ευελπιστεί ότι μια μέρα θα μπορέσει να διδάξει όπως παλιά. «Όταν υπάρχει θέληση όλα γίνονται».

Πρώτοι στην Ευρώπη

Μεγάλο ενδιαφέρον, όπως λέει η προπονήτρια, δείχνουν όλο και περισσότερα κορίτσια και αγόρια για το τανγκ σου ντο, το κορεάτικο καράτε.

«Μια παραδοσιακή πολεμική τέχνη που είναι ισορροπη- μένη αφού δίνει έμφαση τόσο στις κινήσεις των χεριών όσο και σε αυτές των ποδιών». Πριν από περίπου 10 μέρες στο Διεθνές Ανοιχτό Πρωτάθλημα Τανγκ Σου Ντο που διεξήχθη στην Ολλανδία η Ελλάδα κατέκτησε την πρώτη θέση. «Η εθνική ομάδα τανγκ σου ντο αποτελείται από 35 Έλληνες αθλητές, οι οποίοι προέρχονται από έξι συλλόγους.

Ένας από αυτούς είναι και ο δικός μας».

Από το 1968 στην Ελλάδα


ΤΟ ΟΝΟΜΑ της κορεατικής πολεμικής τέχνης τανγκ σου ντο αποτελείται από τρεις λέξεις: «τανγκ» από την ομώνυμη κινεζική δυναστεία, «σου» που σημαίνει ανοιχτό χέρι και «ντο» που σημαίνει δρόμος. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 1968 και, μάλιστα, στην αρχή στις σχολές πολεμικών τεχνών ήταν πιο δημοφιλές από το τάε κβον ντο. Το μηνιαίο κόστος για τα μαθήματα συνήθως δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ.

Οικογενειακή υπόθεση


ΜΕΛΗ της ομάδας των «Σάτζα» που έλαβε μέρος στους αγώνες της Ολλανδίας και ο κ. Θοδωρής Τόλιας μαζί με τον 10χρονο γιο του Δημήτρη. Όπως αναφέρει ο 45χρονος, ξεκίνησε το τανγκ σου ντο πριν από τέσσερα χρόνια. «Η πρώτη μου επαφή με τις πολεμικές τέχνες ήταν πριν από περίπου 30 χρόνια. Ξανάρχισα όμως να ασχολούμαι κυρίως λόγω του γιου μου. Ήθελα να τον βλέπω περισσότερο, αφού οι ώρες στη δουλειά είναι αρκετές». Συμπληρώνει δε ότι το τανγκ σου ντο έχει γίνει πια… οικογενειακή υπόθεση, αφού και η σύζυγός του με τον πιο μικρό γιο έχουν μπει στην ομάδα και παρακολουθούν τα μαθήματα. Όπως αναφέρει ο κ. Τόλιας, ο οποίος κατέκτησε στους αγώνες της Ολλανδίας πρώτη θέση στο ομαδικό άθλημα και ο γιος του αντίστοιχη θέση στις φόρμες, το τανγκ σου ντο τον βοηθά να κρατιέται σε καλή φυσική κατάσταση.